Minority Right Group Europe - Fejlesztési Újságírói Díj

Átadták a Fejlesztési Újságírói Díjat

Neuberger Eszter, a 444 munkatársa nyerte a Minority Rights Group Europe által alapított Fejlesztési Újságírói Díjat, még az Abcúgon megjelent riportjaiért. Különdíjat kapott Földes András, az Index újságírója, valamint Fabók Bálint (G7) és Hatala Noémi (Partizán), valamint a zsűri kiemelt több más magas színvonalú munkát is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A fődíjat elnyerő Neuberger Eszter, a 444 újságírója, aki még az Abcúg tavalyi bezárása előtt az oldalon megjelent riportjaival pályázott, a zsűri indoklása szerint azzal érdemelte ki az elismerést, hogy kiemelkedő színvonalat képviseltek a magyarországi romák kanadai beilleszkedéséről, valamint az üvegplafon áttöréséről szóló anyagai. Azt is fontosnak tartották, hogy egyszerre dolgozott fel nemzetközi témát és magyar történetet.

„Nagyon köszönöm a lehetőséget, ezt a témát már régebb óta követtem, de eddig nem volt lehetőségem megnézni a torontói valóságot” – mondta Neuberger Eszter az eredményhirdetés után.

A Fejlesztési Újságírói Díj átadója a koronavírus miatt Zoomon zajlott - a fődíjas Neuberger Eszter a képen középen
A Fejlesztési Újságírói Díj átadója a koronavírus miatt Zoomon zajlott – a fődíjas Neuberger Eszter a képen középen

Földes András, az Index újságírója, akit a zsűri a magyar fejlesztési újságírás emblematikus alakjának nevezett, három videós anyaggal is pályázott (1, 2, 3), amelyek az értékelés szerint a világon bárhol, bármelyik szerkesztőségben megállnák a helyüket.

Fabók Bálintnak, a G7 újságírójának a járvány idején állásukat vesztett kárpátaljai magyarokról szóló cikke a zsűri értékelése szerint fontos témát dolgozott fel, és a járvány miatt beszűkült lehetőségek ellenére teljes képet tudott adni.

Hatala Noéminek a Partizánon megjelent, egy intézetben felnőtt testvérpárról szóló videóriportját pedig „magával ragadó őszintesége” miatt díjazták. Rajtuk kívül a zsűri további hat újságíró pályázatát emelte ki:

Gyükeri Mercédesznek a hvg.hu-n megjelent kétrészes, a törökországi menekültekről szóló riportját (1, 2) a remek stílus és a sok információ miatt;

Józsa Márta négyrészes, a Klubrádióban elhangzott riportsorozatát (1, 2, 3, 4) azért, mert olyan pozitív kezdeményezésekről szól, amely ilyen terjedelemben nem mindig fér el a hírekben;

Parászka Boróka szintén a hvg.hu-n megjelent, rohingjákról szóló riportját azért, mert egy fontos helyzetről adott átélhető beszámolót;

Tóth-Szenesi Attila az Indexen megjelent riportját azért, mert nehéz körülmények között élő emberek életkörülményeit pozitív hangnemben tudta bemutatni;

Kálmán Mátyás 24.hu-n megjelent háromrészes, Kongóban forgatott riportsorozatát az elkészítés magas színvonala miatt;

Csengel Karina Mércén megjelent, a koronavírus különböző szegregátumokra gyakorolt hatásáról szóló riportját pedig fontos témáról készült hiánypótló alkotásnak nevezték.

A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programjának keretein belül alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat.

A díjat idén másodszor adták át. Bármely olyan, magyarországi médiumban 2019. május 1. és 2020. június 1. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik (ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, különböző országokban a kisebbségek helyzetét, szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet).

A díjra összesen 76 pályázat érkezett, ezeket három tagú szakértői zsűri bírálta el, amelynek tagjai Dudás Gergely, az Index volt főszerkesztője, Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja és Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője voltak.

A hétfőn tartott online díjkiosztó ceremónián a zsűri kiemelte, hogy jó volt látni a sok különböző formátumot, sok volt például a videós anyag, és sok kreatív megoldással is találkoztak. Annak is örültek, hogy nagy szerkesztőségek mellett kisebbek sem sajnálták az időt hasonló témák feldolgozására.

Dudás Gergely arról beszélt, hogy „nem ezekkel a riportokkal a legkönnyebb az olvasókat elérni, és nem ezek a legolcsóbban elkészíthető tartalmak, de a média egyik legalapvetőbb feladata az lenne, hogy az elesettek, a társadalom peremére szorultak helyzetére jobban felhívja a társadalom figyelmét.”

Polyák Gábor szerint „a díj legfontosabb hozadéka, hogy megmutatja, milyen sok, a társadalmi kérdések iránt érzékeny, azokat őszinte empátiával feldolgozó újságíró és szerkesztőség van a magyar médiában”.

Móricz Ilona szerint is jó volt ezt látni, mivel „az olvasó az emberi történetekre kíváncsi, rajtuk keresztül értheti meg, ami a világban történik. Fontos tehát, hogy arcuk legyen a háború által üldözött embereknek, a klímaváltozás áldozatainak, a boldogulni vágyú nehéz sorsú fiataloknak, akár itt élnek, akár szülőföldjüktől távol. Ezek a cikkek, filmek ebben sokat segítenek.”

Az idén 50 éves Minority Rights Group International nemzetközi emberi jogi szervezet az etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek és az őslakos közösségek jogainak biztosításáért dolgozik. Tavaly egy index újságíró kapta a fődíjat. Az előző évi díjazottakról szóló korábbi írásunk ITT található.

További hírek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!