fbpx
Az M1 nemzeti hírtévé megújult arculata

100 milliárdból gazdálkodhat a Közmédia – kiakadt az egyik ellenzéki párt

A televíziókat és rádiókat működtető állami médiavállalat, az MTVA jelentősen megnövekvő állami támogatása miatt máris tiltakozik a DK.

Jelentősen megemelnék a kormánypártok a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költségvetési támogatását. Jövőre  97 milliárd Ft-tal támogatnák az adófizetők pénzén az állami médiavállalatot – írja a Népszava.

Ez azonban még nem minden. A 97 milliárd forint mellett az MTVA bevételeit még kiegészíti az évközi kormányzati támogatás és kereskedelmi bevételek, azaz jövőre összességében bőven száz milliárd forint feletti összegből gazdálkodhat.

Emlékeztetőül: a Media1 tavaly őszi híre szerint az MTVA idén, 2020-ban még 85 milliárd forintból gazdálkodhat, ebből 75 milliárd forintos közszolgálati állami hozzájárulás volt, amihez 1,6 milliárdos médiapiaci bevétel és 8,3 milliárdos kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétel lett betervezve.

Az MTVA épülete Budapesten Fotó: Ladányi András, Media1
Az MTVA épülete Budapesten
Fotó: Ladányi András, Media1

A Kossuth Rádió, a Petőfi Rádió, a Bartók Rádió, a Dankó Rádió, az M1 nemzeti hírtévé, az M2 Petőfi Tv, a Duna TV, az M3, az M4 és az M5 tévécsatornák üzemeltetőjének juttatandó összegről formálisan még az Országgyűlésnek kell döntenie, de a fideszes javaslat már bekerült a Parlament Költségvetési Bizottsága elé, ahol ma hozzák meg a végső döntést, ami azonban előre borítékolható, hiszen a Fidesz kétharmados szavazati aránnyal rendelkezik.

DK: Orbánék brutális összegekkel tömik ki a hazug kormánypropagandista ál-közmédiát

A Demokratikus Koalíció közleményben tiltakozik, amiért jövőre 97 milliárd forintos támogatást kaphat jövőre a Közmédia a Költségvetési Bizottság elé beterjesztett fideszes javaslat alapján.

Biztonsági őrök Varju László (DK) országgyűlési képviselővel az MTVA épületében
Biztonsági őrök Varju László (DK) országgyűlési képviselővel az MTVA épületében

A DK, illetve a párt nevében a közleményt jegyző Vágó István felháborítónak nevezi, hogy mint írják

„Orbánék ilyen brutális, több tízmilliárdos összeggel emelnék a hazug kormánypropaganda zsebpénzét, miközben a magyar családok, vállalkozások, munkavállalók a gazdasági válság miatt szenvednek. Lehet, hogy a gyáva, gyenge rezsimnek szüksége van az orbitális hazugságokat harsogó fórumokra, de mi, európai magyarok nem tartjuk azt normálisnak, hogy a közpénzt mocskolódó, valótlanságokat terjesztő, funkcióját abszolút nem betöltő ál-közmédiára szórják el a válság közepette.”

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Az M1 nemzeti hírtévé márciusban megújult arculata
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások