fbpx
A Jelen c. hetilap borítójának egy részlete

Új hetilapot indítanak Jelen címmel a 168 Óra egykori munkatársai

Az új hetilap elindítását Lakner Zoltán főszerkesztő és helyettese, Krajczár Gyula jelentette be a Facebookon nem sokkal ezelőtt.

Az egykori 168 Órás vezetés bejelentése szerint a Jelen című hetilap már holnaptól, május 28-tól megjelenik. A hírt Lakner Zoltán (a 168 Óra volt főszerkesztő-helyettese) és Krajczár Gyula (szintén a 168 Óra egykori főszerkesztő-helyettese) tette közzé.

Azt írják, lesz internetes, fizetős változat is. Megmutatták azt is, milyen lesz a borító.

A Jelen c. hetilap első, május 28-án megjelenő lapszáma
A Jelen c. hetilap első, május 28-án megjelenő lapszáma

Íme a bejelentés teljes szövege:

„Ti hülyék vagytok, azt hiszem ez volt a legspontánabb – amúgy támogató – reakció, amit arra kaptam, hogy lapot alapítunk, pont itt és pont most. Nyilván tudjuk, hol élünk, pontosan erről írunk majd, de amire készülünk, az szaltó, és nem halálugrás.

A rákészülés lassan ment, nekünk legalábbis soknak tűnik az eltelt idő, bő fél év, amikor szinte téren kívüli élményünk volt, hiszen voltunk, de mégsem, lógtunk a levegőben. Közben meg ezzel a tervvel töltöttük a napjaink nagy részét, csendben, a kertek alatt, meg-megállva, de annál elszántabban, kivárva mindig a folytatás lehetőségét.

Elszántság eleve ahhoz is kellett, hogy egy együtt dolgozni akaró, egymást becsülő emberekből álló csapat együtt kibírja, hogy végre sikerüljön a semmiből a létezésbe átugrani.

Itt jegyzem meg: elképesztően hálásak vagyunk azoknak, akik velünk voltak a semmi közepén is, biztattak, tanácsot és ötleteket adtak. Meg főként erőt.

A másik, ami beszélgetésekben felvetnek, hogy ebbe belefogni biztosan nagy rizikó. Hát, az. A saját cégünk, a saját lapunk, a saját felelősségünk. Ámde, ami azt illeti, az elmúlt években, ki így, ki úgy, ki itt, ki ott, megtapasztalhatta, hogy egy tulajdonossal a háta mögött – vagy éppen a hátában – is kerülhet anyagilag, emberileg, szakmailag nehéz, akár megalázó helyzetbe. Ha úgy vesszük, ez a kiszolgáltatottság sokkal nagyobb rizikó, mint az, hogy most felelősséget vállalhatunk saját magunkért.

Közben meg, persze, az egész azért van, mert egy sokkal nagyobb felelősségből szeretnénk részt vállalni: ez az újság nem lesz semleges, amennyiben az emberi jogokról, a társadalmi igazságosságról, a demokráciáról és a szabad médiáról esik szó. Nagy szavak, ráadásul komolyan gondoljuk őket.

Mi is szokott még lenni, ja, igen, hogy hát annyi lap van, lefedett a piac, minthogyha ez valami természeti adottság lenne. A szabad sajtónak sosem árt, ha színesedik, bővül, gyarapodik.

Nem a nagy hírportálokkal versenyzünk, de abban bízom, hogy az itt dolgozók tudása, témaérzékenysége, élettapasztalata, szerzői karaktere sokaknak lesz vonzó, ismerős, ugyanakkor újra és másképp felfedezhető. Amúgy több szerzőnk is lesz, aki nálunk új oldaláról mutatkozik be.

Írhatnék még rengeteg infót, tervet, de ez egy igazi developing story, sok minden van, ami nem tud, és aminek nem is kell az első percben megtörténnie.

Most csak annyit, jövő héttől lesz online felületünk is, ami fizetős lesz – részben üzletpolitikai, részben elvi megfontolásból, merthogy ez a munka sem végezhető el pénz nélkül. Ugyanakkor elindítunk egy olyan támogatói programot, aminek a révén minél többekhez szeretnénk majd eljuttatni a Jelent.

A honlapon olyan plusz tartalmakat kínálunk majd, amelyek bővítik, kiegészítik a nyomtatott verziót. Az is a célunk itt, hogy a kismillió újraközölt napihír helyett a gyors hírelemzésre és az információk súlyozására koncentrálhassunk. Ez is egy módja annak, hogy meg lehessen tudni, valójában mi történt aznap.

Nagyon várjuk, hogy offline, vagyis élőben találkozhassunk a közönséggel, rendezvényeket, támogatói eseményeket szervezzünk. Maradva a nagy szavaknál, közösséget szeretnénk építeni. Nem mindenkinek keveset, hanem elég embernek éppen eleget szeretnénk adni.

Az olvasóval kötött megállapodás, persze, csak akkor jön létre, ha kíváncsi ránk, és méltónak talál minket arra, hogy velünk legyen és maradjon. Ezen leszünk. Alig vártuk, hogy ezzel kelljen törődnünk. Jelen, május 28-tól.”

Íme a Jelen stábja és háttere

Az impresszum alapján Lakner Zoltán lesz a főszerkesztő, Krajczár Gyula a főszerkesztő-helyettes, Tóth Ákos, a 168 Óra egykori főszerkesztője pedig főmunkatárs lesz. Az újságírók között találjuk Angyal Gábort, Láng Zsuzsát, Ónody-Molnár Dórát, Szabó Brigittát és Tamás Ervint.

Lakner Zoltán a Népszabadság bezárása miatti tüntetésen 2016-ban
Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője és egyik tulajdonosa a Népszabadság bezárása miatti tüntetésen 2016-ban. Fotó: Wikipedia

A kiadó a 2013-as alapítású, az Opten céginformációs rendszer szerint 2018-ben 4,1 millió forint árbevételű Liberty Press Kft. lett. A kft. tulajdonosa Lakner Zoltán, Tóth Ákos, Krajczár Gyula, illetve korábban még tulajdonosa volt a vállalkozásnak Mócsai Rita Erika (Tóth Ákos felesége is), de ő még az év elején, vélhetően a mostani lapindítási projekt indításakor kiszállt a cégből.

Egyébként a Jelennek már van Facebook-oldala is.

A Jelen c. hetilap indulásakor az impresszum
A Jelen c. hetilap indulásakor az impresszum

A Jelen című hetilap alapítói tavaly ősszel távoztak a 168 Órától. Távozásuk egyik előzménye az volt, hogy a kiadó, a Brit Mediához tartozó Telegráf Kft. több havi bérrel tartozott egyes munkatársainak. Lakner a távozását követően is csak hónapokkal később jutott hozzá a pénzéhez, amikor már felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen. (A felszámolásra végül nem került sor.)

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások