mobiltelefon

Nagyot nőtt öt év alatt a mobiltelefonok kijelzője

A Telenor nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt öt évben mely mobiltelefonok voltak a legnépszerűbbek az eladások során, illetve hogyan alakult az értékesített mobiltelefonok átlagos képernyőmérete. 50 százalékos növekedésről beszélhetünk a képernyőméret tekintetében.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Manapság a mobiltelefonok kiválasztásakor az ár mellett az akkumulátor kapacitása, a kamera képességei, a processzor és a kijelző a legfőbb tényező. Ez utóbbi azért is lényeges, hiszen manapság már mobiltelefonon chatelünk, folytatunk videóhívásokat, e-mailezünk, intézünk online ügyeket, olvasunk cikkeket, de van, aki még filmet is néz így, szóval a digitális életünk fontos eszközévé váltak a mobilok.

A Telenor Magyarország által nyilvánosságra hozott adatok alapján míg 2015-ben a legnépszerűbb mobiltelefonok átlagos kijelzőmérete 4,5 hüvelyk volt, 2019-ben ez az érték már 5,9 volt.

Az átlagos kijelzőméret növekedése összefügg a legkeresettebb modellek méretével, ugyanis a Telenornál 2015-2019 között a legnépszerűbb mobilok mind 4,5 colos vagy annál nagyobb kijelzővel rendelkeztek, és a méretük évről-évre nőtt.

A legnépszerűbb modellek és kijelző-méretük, évenkénti bontásban. Forrás: Telenor Magyarország
A legnépszerűbb modellek és kijelző-méretük, évenkénti bontásban. Forrás: Telenor Magyarország

Érdekesség, hogy a kijelző-méret növekedéséhez képest a telefon teljes mérete kisebb arányban gyarapodott, ez a teljes-kijelzős mobilok előlapi gombjának eltűnésének és a vékonyabb kávák megjelenésének köszönhető.

Ha nem csak a bajnok telefonokat nézzük, még nagyobb a növekmény

A változás még szembeötlőbb, ha 2015-2019 között minden évben az 5 legnépszerűbb modellt vizsgáljuk. A mobilszolgáltató értékesítési adatai alapján látszik, hogy az 5 colos és annál nagyobb kijelzőmérettel rendelkező készülékek dominálnak, ugyanakkor 2019-ben az eladott TOP 5 készülék átlagos mérete már elérte a 6 colt. 

A TOP 5 eladott készülék kijelzőjének átlagmérete, 2015-2019 között Forrás: Telenor Magyarország)
A TOP 5 eladott készülék kijelzőjének átlagmérete, 2015-2019 között Forrás: Telenor Magyarország)

A friss eladási statisztikák alapján is az látszik, hogy a tendencia folytatódik: a szolgáltatónál 2020 első negyedévében a legnagyobb példányszámban értékesített készülékek kijelzőmérete 5,9 és 6,3 col volt. A legnépszerűbb mobilok között találhatók jelenleg a Samsung Galaxy A40 (5,9 col) és a Xiaomi Redmi Note 8T (6,3 col).

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!