mobiltelefon

Nagyot nőtt a hazai mobilnetes forgalom, csökkent az sms népszerűsége, a Telekom maradt a piacvezető

Fél év alatt több mint 14 millió gigabájttal nőtt a negyedéves belföldi mobilinternet-forgalom a tavalyi év második felében, derül ki az NMHH most nyilvánosságra hozott mobilpiaci statisztikáiból, ami kitér arra is, hogy hogyan alakult 4G-s hanghívások aránya és az sms népszerűsége, vagy hogy melyik mobilszolgáltatónak mekkora piaci részesedése volt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Túllépte a 93 millió gigabájtot a belföldi negyedéves mobilinternet-forgalom 2019 végén, miközben fél évvel korábban csupán ez az érték még 79 millió gigabájt volt – derül ki a mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mutatóinak alakulását tartalmazó legfrissebb mobilpiaci jelentésből, amelyet most tett közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A belföldi mobilinternet-forgalom alakulása2019H2
A belföldi mobilinternet-forgalom alakulása . forrás: NMHH mobilpiaci jelentés, 2019 második félév

Az NMHH félévente új adatokkal bővülő mobilpiaci jelentéséhez negyedéves adatszolgáltatási kötelezettsége van a négy saját mobilhálózattal rendelkező szolgáltatónak, valamint azoknak a mobilszolgáltatóknak, amelyek a szolgáltatást saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóval kötött hálózati szerződés alapján nyújtják. A friss dokumentum a 2015 negyedik negyedéve és 2019 negyedik negyedéve közötti időszakot öleli fel.

Az NMHH szerint 2019 második félévének legnagyobb változása, hogy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. saját mobilrádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatóvá vált, de ez a hatóság szerint nem volt jelentős hatással a piacra, aminek az is az oka, hogy szolgáltatása még tesztüzem jellegű: kizárólag a legalább egy vezetékes vagy műholdas szolgáltatást igénybe vevő DIGI/Invitel-ügyfelek érhetik el.

A 4G-s hanghívások aránya fél év alatt nyolc százalékponttal emelkedett

Tavaly a negyedik negyedévben a Vodafone Zrt. is elindította a VoLTE szolgáltatását, ezzel már mind a négy saját mobil rádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatónál lehet 4G-hálózaton telefonálni.

Az NMHH jelentése szerint a 4G szerepe folyamatosan nő a hangforgalomban, az időszak végére már a hívásforgalom negyede zajlott ilyen hálózaton, míg 2019 közepén ez az arány csak 17 százalék volt. A növekedés oka nemcsak a hálózatfejlesztés, hanem az is, hogy a felhasználók egyre több 4G képes készüléket használnak – olvasható az NMHH jelentésében.

A belföldön indított hívásforgalom megoszlása hálózattípus szerint
A belföldön indított hívásforgalom megoszlása hálózattípus szerint
Forrás: NMHH mobilpiaci jelentés, 2019. 2. félév

A belföldi hívásforgalom kétharmada még továbbra is 3G-hálózaton indult

A belföldön indított hívásforgalom kétharmadát a mobilszolgáltatók ugyanakkor még továbbra is 3G-hálózaton keresztül továbbítják, noha a technológia részesedése négy év alatt tizenöt százalékponttal csökkent.

A 2G hálózatok részesedése a hanghívásokból épp csak meghaladja a nyolc százalékot.

Stagnál a hívásforgalom, csökken az sms-ezési kedv

A belföldi mobiltelefonálás hívásforgalma közel változatlan az elmúlt egy évben: a számlás előfizetők havi közel öt órát (293 percet), a feltöltőkártyások fél órát beszélnek készülékeiken a 2019 negyedik negyedéves adatok szerint.

Az sms-küldési kedv tavalyi visszaesése folytatódott a második félévben is: 2018 hasonló negyedéveihez képest 5-6 százalékkal.

A mobiladat jelentős része már negyedik generációs hálózaton zajlott

A teljes belföldi mobilinternet-forgalomnak viszont már több mint 96 százalékát 4G-hálózaton továbbították 2019 utolsó negyedévében, a 3G 2,6 százalékot, a 2G pedig egy százalékot tett ki.

A belföldi negyedéves internetforgalom 2019 végén túllépte a 93 millió GByte-ot, miközben fél évvel korábban még nem érte el a 80 millió gigabájtot.

Négy év alatt a mobilinternet-forgalom közel öt és félszeresére nőtt.

Ezen belül az okostelefonos szegmens adatforgalma 2019 második félévében több mint 20 százalékkal bővült, 62,49 Gbyte-ra. Egy számlás okostelefonos SIM-kártya 2019 végén havonta átlagosan 3,64 gigabájt adatforgalmat generált, míg egy előrefizetéses 1,17-et.

A Telekom maradt a piacvezető

A mobiltelefon-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján továbbra is folyamatosan a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése 45 százalék körül alakult. Mögötte a Vodafone és a Telenor áll hasonló, 27 százalék körüli piaci részesedéssel.

A további szolgáltatók részesedése 2019 közepére már túllépte a 2 százalékot– írja az NMHH. A hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján hasonló a megoszlás, viszont a saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók együttes piaci részesedése ebben a szektorban nem érte el az 1 százalékot 2019 végén sem.

Csökken a  feltöltőkártyák népszerűsége

A mobiltelefon- és/vagy mobilinternet-szolgáltatáshoz használt, forgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 10,6 millió, amelyből a számlás kártyák aránya az utolsó félév alatt 1,3 százalékponttal 67,2 százalékra nőtt. A mobiltelefon-szolgáltatás piaca telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,82 millió darabbal érdemben nem változott, a teljes hívásforgalom 95 százaléka számlás előfizetésről indul.

Az M2M – tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó, úgynevezett machine to machine – SIM-kártyák száma 1,15 millióról 1,2 millió darab fölé emelkedett 2019 második felében.

A teljes jelentés – a korábbiakkal együtt – az NMHH honlapján olvasható.

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!