fbpx
Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet a koronavírus-járvány idején is folytatja a támogatási tevékenységét

A szervezet fő célja, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzet ellenére sem maradjanak munka nélkül a magyar filmes szakemberek, ezért a pályáztatás és a pályázatok elbírálása is folyamatos.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) honlapján közzétett közleményben nyugtatja a magyar mozgóképszakmában dolgozókat, hogy az intézmény továbbra is zavartalanul működik. Jelenleg a szervezet munkájával azt próbálják elérni, hogy a magyar filmipar az elkövetkező időszakot a lehető legkevesebb veszteséggel tudja átvészelni. A Nemzeti Filmintézet szerint most a legfontosabb feladatuk a készülő produkciók segítése úgy, hogy a  forgatókönyveket, filmterveket fejlesztik, és a majdani forgatásokat előkészítik.

„A Filmszakmai Döntőbizottság legutóbbi ülésén hét pályázat támogatásáról döntött, a megítélt támogatások több száz filmes szakembernek adnak megbízást a következő időszakra” – írja a Nemzeti Filmintézet.

Ők kapnak most támogatást

A fent említett ülésen a Filmszakmai Döntőbizottság úgy döntött, támogatást nyújt, a Kocsis Ágnes által rendezett Éden című film bemutatójára, valamint az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Anim diploma- és vizsgafilmjeinek elkészítésére. Ezenkívül  397 millió forinttal járulnak hozzá az Ando Drom című film forgatása alatt felmerülő költségekhez, amelyet Császi Ádám rendez és Bodzsár István a producere. A több mint egy hónapon át tartó forgatás várhatóan júniusban kezdődik, és a film jövő tavaszra készül el.

„Az Ando Drom olyan fiatal romák sorsát mutatja be, akiknek az élete szabadesés volt, védőháló és választási lehetőség nélkül. Én hiszek abban, hogy aki elveszett, azt meg lehet találni. Csak keresni kell. És ha senki nem keres, akkor önmagadat kell megtalálnod” – nyilatkozta a film forgatókönyvét Lengyel Balázzsal közösen jegyző Császi Ádám.

Azt ígérik, hogy a produkcióknak szánt támogatások gördülékenyen és gyorsabban fognak érkezni

A közleményből továbbá az is kiderül, hogy Filmszakmai Döntőbizottság által korábban megszavazott támogatások továbbra is érvényesek.  A Nemzeti Filmintézmény eddig 15 támogatási szerződést változtatott meg, amivel elérték, hogy gyorsabban folyósítsák a fizetéseket a produkciók számára. A támogatások mielőbbi eljuttatásával az intézet azt szeretné elérni, hogy a veszélyhelyzet feloldását követően gyorsan és hatékonyan tudjon, minél több film gyártása elindulni, ezzel munkát adva a filmes szakembereknek.

A televíziós pályázatot illetően, amit még februárban hirdetett a Nemzeti Filmintézet, azt írják, hogy még folyamatban van a gyorsított eljárás kialakítása, aminek lényege, hogy indokolt esetben a stabil szakmai háttérrel rendelkező projektek, a támogatást az eredeti dátumhoz képest korábban kapják meg.

Káel Csaba kormánybiztos kezdeményezésére a Nemzeti Filmintézet a fenntartó minisztériummal is tárgyalásba kezdett, hogy további olyan megoldások szülessenek, melyek segítik a magyar filmipart.

Mint arról korábban a Media1 beszámolt, számos tévés forgatást kellett leállítani vagy elhalasztani az elmúlt időszakban a járvány miatt.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások