fbpx
síró nő

Ferencváros lapot készített a családon belüli erőszakról

A Kiút című különszám 15 oldalas és fontos, sokakat érintő problémára hívja fel a figyelmet.

Budapest IX. kerületében, Ferencvárosban az önkormányzat 15 oldalas különszámot osztott szét ingyenesen Kiút címmel a Ferencváros újság című önkormányzati lappal együtt a kerület lakosainak. A lapszámot eredetileg Baranyi Krisztináról, az őszi választáson győztes polgármesterről szóló különszámnak szánta az önkormányzat, de a polgármester szerint mindenkinek hasznosabb, ha az újság a családon belüli erőszak elleni indított tájékoztató kampány első lépcsőfokaként szolgál.

„Polgármesterként nem csak a felelősségem nagyobb az alapvető állampolgári felelősségnél. Jóval több lehetőségem is van cselekedni, mint egy felháborodott civilnek”– írja a lapban Baranyi Krisztina.

A 40 ezer példányban megjelent kiadvány első felében a családon belüli erőszakkal kapcsolatban hasznos információk olvashatók. Kiderül a lapból, hogy mik a bántalmazó kapcsolat jelei, hogyan lehet abból kilépni, és egyáltalán, mi a családon belüli erőszak, hova lehet fordulni vészhelyzet esetén, mit jelent a testi sértés, de külön foglalkoznak a verbális erőszakkal is. A segélyvonal kisokosban kríziskezelő központok és egyéb szervezetek elérhetőségeit sorolják fel, és külön tájékoztató cikket szentelnek a magyar kormány által nem ratifikált, a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését szolgáló Isztambuli Egyezménynek. Az újságban a védett házakról is szó esik, és a kiadványban megszólal a kerület rendőrkapitánya, az integrált szociális intézmény igazgatója és egy pszichológus is – derül ki a 24.hu szemléjéből.

Több százezer nőt bántalmaznak ma Magyarországon

Magyarországon jelenleg is súlyos probléma a családon belüli erőszak, idén is több ebből fakadó sajnálatos haláleset történt már. A hvg.hu 2019 októberi cikke jogvédő civilszervezeteket idézve azt írta, Magyarországon jelenleg több mint 223 ezer nő él olyan kapcsolatban, ahol partnere fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazza. Ehhez képest azonban elenyésző, mindössze évente 2-3 ezer azok száma, akik törvényi védelmet is kérne, sőt ezek száma az elmúlt öt évben tovább csökkent. A rendőrség által elrendelt ideiglenes megelőző távoltartások száma 2014-ről 2018-ra 60 százalékkal csökkent és  alig haladja meg az ezer esetet.

Nemrég a Best Magazin is a családon belüli erőszak ellen kampányolt, a kampány részeként ismert színészeket tettek a címlapra fikciós képsorozattal.

A BEST Magazin idei első címlapjának egy részlete Fodor Zsókával, egy fiktív családon belüli erőszak áldozataként
A BEST Magazin idei első címlapjának egy részlete Fodor Zsókával, egy fiktív családon belüli erőszak áldozataként

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások