fbpx
Arcanum Digitális Tudománytár

Elvették az Arcanum Digitális Tudománytár pénzét, fizetniük kell a kutatóknak a digitális közkincsért

Idén az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program költségvetése már nem biztosítja Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisának finanszírozását. Emiatt márciustól sok kutató legfeljebb csak egyéni előfizetéssel érheti el a digitális közkincset, benne a felbecsülhetetlen értékű információval.

A Media1 egyik olvasója (aki mostanáig felhasználója volt az Arcanumnak) hívta fel elkeseredettségében a figyelmünket arra, hogy az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program honlapján megjelent egy pársoros információ, amiből kiderül, hogy

az EISZ tagintézményei márciustól nem kapnak hozzáférést Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisához, az Arcanum Digitális Tudománytárhoz.

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) a hazai felsőoktatás, közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban résztvevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. Az EISZ tagintézményeként különböző államigazgatási szervek, például az Országos Bírói Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is Arcanum-hozzáféréssel rendelkezett mostanáig, de legalább ilyen fontos, hogy EISZ-tagintézmények közé tartozik több levéltár, felsőoktatási intézmény, múzeum, könyvtár, egészségügyi intézmény, valamint több határon túli szervezet is. (A tagintézmények listája ITT.)

Újságírók körében is népszerű a szolgáltatás, amit sokan könyvtárakban használtak eddig korábban megjelent cikkek gyors felkutatásához.

Volt pénz, nincs pénz

Az EISZ honlapján közzétettek alapján az ADT 2016 és 2019 között az Elektronikus Információs Szolgáltatás (EISZ) Programtanács döntése alapján még 100 százalék központi támogatást kapott, így az EISZ tagintézményei további költségek nélkül vehették igénybe a szolgáltatást. Az EISZ 2020-as költségvetésében azonban már nem áll rendelkezésre forrás, amivel finanszírozhatnák az előfizetéseket.

Az Arcanum Adatbázis Kft. emiatt 2020. március 1-ig biztosítja ugyan az intézmények számára az ADT elérését, de azt követően az intézmények csak egyéni előfizetés keretében biztosíthatják az adatbázis elérését a felhasználóik számára.

Pedig az EISZ Programtanács 2019. júniusi ülésén kimondta, hogy az ADT közkincsjellegű szolgáltatás, és azt az EISZ-en keresztül, 100 százalékos központi támogatással kell biztosítani.

Hiába kértek segítséget

Az EISZ honlapján felidézik: az EISZ Programtanács és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának vezetősége több ízben jelezte a finanszírozó hatóságok felé a forráshiányt, bemutatták a digitális adatbázis fontosságát, és több előterjesztést is benyújtottak a lehetséges megoldások felvázolásával, azonban nem kaptak anyagi támogatást az ADT finanszírozásához.

Felbecsülhetetlen értékű tartalomszolgáltatás

Az ADT folyamatosan bővülő adatbázisában jelenleg 26 millió 79 ezer 240 oldal található meg digitalizált formában.  Az adatbázisban tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava érhető el, kereshető formában.

Legnépszerűbb folyóirataik:

A Magyarországon sokszor amúgy sem túl jó anyagi megbecsültségű kutatók ezután évente 30 ezer forintért fognak tudni hozzáférést vásárolni az adatbázishoz. Igaz, vannak kisebb csomagok is, így egy 24 órás csomag például 2500 Ft-ba kerül, 1 hónapra 5 ezer forintba, fél évre pedig 20 ezer forintba, de egy olyan intézményben, ahol több embernek is szüksége van hozzáférésre, az összegek megtöbbszöröződhetnek, illetve aki sokat kutat, annak nyilvánvalóan az éves csomag éri meg jobban.

Olvasónk szomorúan fűzte hozzá:

„Az, hogy csak így elvonják a támogatást egy digitális közkincstől, tipikus mai sors, a szó rossz értelmében.”

További hírek találhatók a Media1.hu-n, de érdemes követni bennünket a Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások