fbpx
reklámtábla

Nagyot nőhet idén a magyar reklámpiac, és ezúttal nem a kormányhirdetéseknek köszönhetően

7 százalékos bővülés lehet a magyar reklámpiacon 2020-ban a Dentsu Aegis Networks előrejelzése szerint. Globálisan is növekedés várható, de ennél kisebb.

A Dentsu Aegis Network  által évente közzétett, a világ 59 országra kiterjedő előrejelzés szerint a globális reklámköltések összértéke idén várhatóan eléri a 615,4 milliárd dollárt, ami 3,9 százalékos növekedést jelent az előző évi 592,3 milliárd dollárral szemben.

A magyarországi reklámpiac eközben 7 százalékos bővülésre számíthat – áll a DAN prognózisában.

Kelet-Európában és Latin-Amerikában erősebb lesz a növekedés

Az elemzés szerint a növekedés főként olyan nagy politikai és sporteseményeknek lesz köszönhető mint az amerikai elnökválasztás, a tokiói olimpia vagy a labdarúgó-Európa-bajnokság. Csak maga az elnökválasztás 10 milliárd dollárnyi plusz reklámkiadást eredményez majd.

Bár a globális kilátások egyértelműen pozitívak, a növekedési potenciál igen eltérő az egyes régiókban: miközben Latin-Amerika és Európa keleti fele erőteljes, 9, illetve 5 százalék feletti növekedést vár, a nyugat-európai reklámköltések átlagos növekedése jóval 3 százalék alatt alakul majd, sőt egyes országokban (Németország, Spanyolország, Olaszország) visszaesést is prognosztizálnak.

Reklámköltések előrejelzett növekedése
Reklámköltések előrejelzett növekedése. Forrás: Dentsu Aegis Network

A költések csatornák szerinti megoszlását vizsgálva a korábbi évek trendjét folytatva összességében tovább csökken a tradicionális médiumok szerepe, miközben a digitális reklámok aránya idén már eléri a 45,7 százalékot.

Várhatóan 2020 lesz az első olyan év, amikor a mobilhirdetések összértéke világszerte meghaladja majd a televíziós hirdetésekét. Ez a terület valamennyi régióban kétszámjegyű növekedést remélhet, de egyes alacsonyabb bázisról induló országokban (Csehország, Észtország) előfordulhat 40-50 százalékot meghaladó növekedés is.

Reklámok a Times Square-n
Reklámok a Times Square-n. Fotó: Unsplash

Nagyot nőhet a programmatic

Szintén erősen, akár 20 százalékkal is bővülhet az online médiafelületek automatizált értékesítési piaca, ezen belül is elsősorban a programmatic vásárlás. (Az automatizált értékesítési piac kategóriájába tartoznak például a Google és a Facebook rendszerein futó hirdetések is.)

Ezt a folyamatot alapvetően erősíti, hogy továbbra is jelentősen nő a közösségi média felhasználóinak száma, ami idén már csaknem eléri a 3 milliárd főt.

Tovább szűkülhet a print média, de a tévé és a rádió növekedhet

A napilapok és magazinok reklámpiaca újabb 6-7 százalékkal szűkülhet az előrejelzés szerint.

A tévé és rádió esetében ugyanakkor – a bevezetett technológiai újítások (a rádiózásnak kedvező voice assistant, illetve a kisebb átkapcsolási aránnyal rendelkező célzott tévéhirdetések) hatására újra 1-2 százalékos piacbővülésnek lehetünk majd tanúi.

A magyar reklámpiac is jó évre számít

A magyar reklámpiac 7 százalékra prognosztizált növekedését a várakozás szerint főként a versenyszféra generálja majd, mivel 2020-ban a politikai reklámköltések szempontjából várhatóan a választási évnek számító 2019-nél csendesebb időszak lesz.

A bővülés egy részét ugyanakkor az úgynevezett médiainfláció okozza: a televíziós reklámhelyeket értékesítő két nagy kereskedőház (az R-Time és az Atmedia) jelentősen emeli az árait, aminek közvetett hatása könnyen más médiatípusok árait is felfelé mozdíthatja.

Tovább nőhet a magyar digitális piac

A hazai reklámpiacon a digitális csatornák részaránya idén várhatóan 42 százalék fölé kerül.

A televíziós hirdetések aránya 27 százalék körül alakul majd, a nyomtatott sajtóhoz az összes reklámköltés közel 16 százaléka jut majd el.

 

A fennmaradó 15 százalékon osztozik a közterületi (outdoor), a rádió- és a mozireklámok piaca.

közterületi reklámpiac, ooh, közterület
Az egyik kereskedelmi rádió közterületi plakáton hirdeti magát a Lőrinc Piac közelében. Fotó: Ladányi András / Media1 (archív)

A Dentsu Aegis Network teljes tanulmánya ITT érhető el.

További médiával kapcsolatos hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások