mikrofon

Megszavazták az újságírók személyi jövedelemadójának eltörlését Romániában

Mindössze 2-en szavaztak a jogszabály elfogadása ellen, de még nem biztos, hogy hatályba is lép.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A román képviselőház kedden megszavazta, hogy az újságíróknak nem kell fizetniük személyi jövedelemadót, tudósít az MTI.

A tervezetet még tavaly terjesztette be a törvényhozói testületben a szociáldemokrata Valeriu Steriu képviselő, akinek az indítványát több párt honatyája támogatta aláírásával.

A keddi végszavazáson a jogszabály elfogadása mellett 174-en voksoltak, 2-en ellene szavaztak 91 tartózkodás mellett.

A jogszabály szerint a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól mentesülnek az újságírók az írott és az elektronikus médiában egyaránt, beleértve a televízióknál és a rádióknál dolgozó technikusokat, operatőröket is.

Az MTI beszámolója szerint a törvény hatályba lépését Klaus Iohannis még megakadályozhatja, ő ugyanis többször populizmussal és demagógiával vádolta a jelenleg ellenzékben levő Szociáldemokrata Pártot (PSD), amely azonban a legtöbb mandátummal rendelkezik a törvényhozói testületben. Az elnök visszaküldheti a parlamentnek a jogszabályt, vagy alkotmányossági normakontrollt kérhet.

Romániában jelenleg az informatikusok mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól. Ez utóbbiak adómentességéről a múlt héten megbuktatott liberális kormány tagjai többször nyilatkoztak, Ludovic Orban ügyvivő kormányfő és miniszterelnök-jelölt például többször az adómentesség eltörlése mellett érvelt – írta az MTI.

További médiával kapcsolatos hírek, cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!