NBC Sky World News

Új nemzetközi hírtévé indul, hogy megtörjék a CNN dominanciáját

Az NBC Sky World News az NBC News, illetve a Sky News erőforrásainak összeolvasztásából jön létre, és már a nyártól látható lesz. A nemzetközi hírtévézés meglehetősen költséges és nehezen megtérülő üzlet, ezért izgalmas lesz, hogy meg tudják-e szorongatni a CNN-t, ahogyan azt szeretnék.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Megerősítették a napokban a Financial Timesnak, hogy NBC Sky World News néven idén nyáron új hírcsatorna érkezik a tévés piacra. A cél, hogy a CNN International immáron három évtizede fennálló nemzetközi dominanciáját megtörjék vele.

Az új, londoni központtal induló hírcsatorna a Comcast-féle NBC News és a 2008-ban 30 milliárd dollárért felvásárolt Sky News erőforrásaira alapozva, ezek kombinációjaként jön létre.

Az NBC Sky World News kezdetben 130 millió háztartásban lesz látható

Andy Lack, az NBC News elnöke a brit napilapnak azt nyilatkozta, hogy az új hírtévé részben a tévétársaságnál dolgozó 3500 főre alapoz, de emellett további 100-200 fős dedikált stábot is felvesznek.

Az NBC Sky World News az NBC és a Sky tudósítói kapacitásain felül további 10 új tudósítói irodával is rendelkezik majd a világ különböző pontjain. Az új tévécsatorna már az induláskor 130 millió háztartásban elérhető lesz, nyilván részben a comcastos háttérnek is köszönhetően. (A Comcast a világ egyik legnagyobb kábeles szolgáltatója.)

Az NBC Sky World News online, az interneten is elérhető lesz egy streamingszolgáltatás segítségével. Ha azonban el akarják érni, hogy legalább annyi háztartásban látható legyen az NBC Sky World News is mint a CNN vagy a BBC, akkor vélhetően egy jó darabig még az NBC Sky World Newsnak kell a pénztárcájába nyúlnia. A CNN ugyanis jelenleg 388 millió háztartásban érhető el az Egyesült Államokon kívül, a BBC pedig 468 millió háztartásban fogható világszerte.

Drága és nehezen megtérülő beruházás a globális hírtelevíziózás

Az NBC Sky World News elindítása azért is érdekes lépés, mivel eltekintve néhány próbálkozótól, például azoktól, akik politikai okokból, állami háttér segítségével üzemeltetnek hírcsatornát, a CNN és a BBC dominanciájának megtörésével kevesen próbálkoztak. Nem véletlenül.

Egy nemzetközi hírcsatorna nézettségéről nem, illetve csak nehezen állnak rendelkezésre pontos mutatók, és az a hirdetői kör is korlátozott, amelyiket érdekli egy ilyen csatornán való megjelenés, miközben a hírcsatorna üzemeltetése költséges. Vagyis üzletileg igencsak merész vállalkozásról van szó.

CNN

Az NBC vezetőit frusztálta, hogy Amerikán kívül mindenki a CNN-t nézi

Az NBC-t egyébként egy ideje már frusztrálta, hogy nem tudta az amerikai tévés hírpiacon elért rendkívül erős pozícióját nemzetközi szinten is érdemi teljesítményre váltani, miközben az NBC-n és az MSNBC-n láthatók a legnézettebb hírműsorok az Egyesült Államokban. E frusztrációra utalt az is, hogy az NBC már 2017-ben bevásárolta magát a Magyarországon is sugárzott Euronews hírcsatornába 25 százalékos tulajdonosnak. Az NBC célja ezzel akkor az volt, hogy elősegítse hírtartalmai, illetve műsorai terjesztését Európában, illetve elkezdje átrajzolni a nemzetközi hírtévés piacot.

Hogy az új hírcsatornának nem lesz könnyű dolga, azt mi sem mutatja jobban, hogy a BBC World News 25 millió forint tévéreklámból származó árbevétel és közel ugyanannyi, 21 millió font terjesztésből származó licencdíj mellett, a 468 milliós háztartásszám mellett is veszteséget produkált az elmúlt időszakban. (A CNN számai hivatalosan nem ismertek, de bennfentes források szerint 350-450 millió dollár bevétele lehetett a nemzetközi téren vezető hírcsatornának.)

Izgalmas lesz figyelni, hogy meg tudja-e szorongatni az új hírtévé a CNN-t, vagy az NBC főnökeinek ezután is dühösen kell bekapcsolniuk külföldön a szállodai szobában a tévét, amin sok helyütt csak a CNN és a BBC, esetleg a katari kormány tulajdonában lévő Al Jazeera hírcsatorna érhető el. Ez utóbbi, az Al Jazeera körülbelül 300 millió otthonban, illetve szállodai szobában érhető el, így az NBC Sky World Newsnek először is az arab hátterű hírcsatornát kell majd legyőznie, ha globálisan piacvezetővé szeretne válni.

További tévés hírek találhatók a Media1 tévé rovatában.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!