Anadolu hírügynökség

Vádat emeltek a török állami hírügynökség munkatársai ellen Egyiptomban

Álhírterjesztéssel vádolják őket. Az újságírók bebörtönzésében élen járó országok toplistáján 2. helyen végző Törökország és a 3. helyen végző Egyiptom eközben azon vitatkozik, melyik ország kevésbé tisztelője a sajtó szabadságának. A letartóztatottak közül egyébként egy fő mostanra hazatért Törökországba.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Álhírterjesztés miatt emeltek vádat az egyiptomi hatóságok az Anadolu török állami hírügynökség szerdán őrizetbe vett négy munkatársa ellen. Az egyiptomi belügyminisztérium szerint a török hírügynökség kairói irodája valójában egy „hackerbázis” álcázása volt, amelynek az volt a célja, hogy hamis híreket terjesszen Egyiptomról.

A belügyminisztérium szerint az előállított alkalmazottak „az Egyiptomról alkotott kép eltorzításán” munkálkodtak.

Az MTI beszámolója szerint a török hírügynökség kairói irodájában egy török és három egyiptomi állampolgárt szállítottak az ügyészségre. Az egyiptomi hatóságok a tudósítók tevékenységét összefüggésbe hozták az Egyiptomban terroristaként nyilvántartott Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezettel, mely szoros kapcsolatot ápol a török kormánnyal.

Kairó azzal vádolja Ankarát, hogy politikai és gazdasági támogatásban részesíti a szervezetet, számos tagjának pedig menedéket ad.

Törökország szerint Egyiptom negatívan viszonyul a sajtószabadsághoz

A török külügyminisztérium szerdai közleményében elítélte a rajtaütést és az őrizetbe vételeket, majd bekérette a török külügyminisztériumba Egyiptom ankarai ügyvivőjét, hogy magyarázatot adjon az incidensre.

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója, Fahrettin Altun „ellenséges cselekedetről” beszélt, amely szerinte „az egyiptomi hatóságok alkalmatlanságáról tanúskodik”.

A  török külügyminisztérium közleményében elítélte az „Anadolu elleni erőszakos fellépést”, amely „annak jele”, hogy az egyiptomi kormány milyen „negatívan” viszonyul a sajtószabadsághoz.

Egyiptom szerint Törökországban rendszeresen megsértik a sajtó szabadságát

Ahmed Háfez egyiptomi külügyi szóvivő erre az MTI tudósítása szerint úgy reagált, országa elutasítja a török bírálatát annak a jogi intézkedésnek, amelyet az egyiptomi hatóságok tettek „a Muszlim Testvériség terrorista csoport által alapított cég örve alatt működő illegális elektronikus hírközlési bizottsággal szemben”.

Hozzátette, az egyiptomi hatóságok által tett összes intézkedés összhangban áll az ország törvényeivel és rendeleteivel. Az egyiptomi szóvivő válaszában azt mondta, Törökország egyike azoknak a rendszereknek, amelyek a leginkább megsértik a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát a nemzetközi besorolások szerint.

Mindkét ország toplistás az újságírókat bebörtönző országok között

Kína és Törökország után Egyiptom áll a harmadik helyen a bebörtönzött újságírók számát illetően. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet tavalyi sajtószabadság-mutatója szerint 180 ország között Egyiptom a 163., Törökország pedig a 157. helyen áll, vagyis mindkét országban kifejezetten rossz az újságírók helyzete.

Az European Alliance of News Agencies (EANA / Európai Hírügynökségek Szövetsége), melynek az Anadolu is tagja, azt követeli, hogy mihamarabb engedjék el az Anadalu munkatársait az egyiptomi hatóságok. Az EANA honlapja szerint egyébként mostanra a letartóztatott négy fő közül egy, a török Hilmi Balci visszatérhetett hazájába. Erről fotót is közöltek. Hilmi Balci azt mondta, reméli hamarosan többi őrizetbe vett kollégája is folytathatja a munkát.

(MTI és EANA nyomán)

Borító: az Anadolu hírügynökség bejárata

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Hírstart Robot Podcast

Mesterséges intelligencia készíti a Hírstart új podcastját

A Hírstart új podcast szolgáltatásában egy női mesterséges intelligenciás robot megszerkeszti, majd felolvassa nap mint nap a híreket. Ez nem csak látássérültek számára jelenthet fontos tájékozódási eszközt, de azoknak is hasznos lehet, akik a rádiókban hallható központi MTI-hírszolgáltatás helyett útközben az internetes világ legfrissebb híreit hallgatnák.