adótorony

Magyarországon is téma a 3G mobilhálózatok lekapcsolása

Bár ez nem megy majd egyik napról a másikra, és nem lesz könnyű menet, a mobilszolgáltatók a hírközlési hatósággal is egyeztetnek erről annak érdekében, hogy a régebbi mobilhálózati technológiából felszabaduló frekvenciákat jobban hasznosíthassák.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Digitrend-i informatikai szakportál szerint már egy ideje beszéd tárgya a mobilszolgáltatók körében a régi típusú mobilhálózati technológiák kivezetése, most pedig információi szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bevonásával a hazai mobilszolgáltatók között az utóbbi hetekben intenzív egyeztetés kezdődött a témáról, melynek eredményképpen már január végére egy közös szándéknyilatkozat születhet.

A világ más tájain egyébként a mobilszolgáltatók már 2016-ban elindították a 2G és 3G hálózatok kivezetését. A lépést az országok egy részében az operátorok, máshol a kormányok kezdeményezték.

A Digitrend-i idézi az Analysys Mason kutatását, mely szerint elsőként Ausztráliában a Telstra kapcsolta le a 2G hálózatát, egy évvel később ugyanezt tette az amerikai AT&T.

Szingapúrban és Tajvanon viszont már állami döntés nyomán vezették ki a 2G technológiát. Az első 3G hálózat lekapcsolását Norvégiában hajtotta végre a Telia/Telenor páros 2018-ban.

Ez lenne az előnye a 3G hálózat lekapcsolásának

A régi mobilhálózatok (például a 3G) hálózatok lekapcsolásával a frekvenciák jobban hasznosíthatóvá válnak, illetve a mobilszolgáltatók megspórolhatják, hogy ennek üzemeltetésére is költeniük kelljen. A kivezetése az elavult technológiáknak azért nem egyszerű, mivel még most is vannak olyan régi telefonok és technológiák, például riasztórendszerek, amelyek használják a régi típusú hálózati megoldásokat. Ezért a régi hálózatok lekapcsolásához készülékcserére is szükség lehet.

A váltás kapcsán Drozdy Győző, a Telenor vezérigazgató-helyettese a portálnak felvetette, hogy az elavult háztartási eszközökhöz hasonlóan állami támogatási program kellene, amivel ösztönözhetnék a felhasználókat például 5G-s készülékekre való cserére.

A Digitrend-i arról is ír az Analysys Mason kutatása alapján, hogy ha mindegyik mobilszolgáltató egyszerre vezetné ki a régi mobilhálózati megoldásokat, akkor a felhasználók nem tudnák elkerülni, hogy új készüléket szerezzenek be, hiszen ha csak az egyik szolgáltató döntene a 3G lekapcsolásáról, a felhasználók egy szolgáltatóváltással még megtarthatnák a régi, az újabb technológiákra még nem alkalmas mobilkészülékeiket.

Borító: Mobilhálózati bázisállomás Fotó: Thomas Millot, Unsplash.com

Szóljon hozzá!

Bakos Lívia, a HírTv munkatársa, még az Echo TV weboldalán

A HírTV stábja másodjára is kivonult a 24.hu újságírónőjének magánlakása elé, be is mondták a lakcímét és csengetéssel zavarták meg a kisgyermekes család nyugalmát

Folytatja a Varga Zoltán üzletember tulajdonában lévő 24.hu újságírónőjéről, Kovács Angel Mariannáról szóló, az újságíró lakcímét is közzétevő lejáratósorozatát a fideszes médiaholding. A HírTV (Bakos Lívia közreműködésével) ma délután többfős stábjával hívatlanul újra kivonult a 24.hu újságírójának magánlakása elé, majd ott immáron csengetéssel is megzavarták a 24.hu kisgyermekes újságírónőjének és családjának nyugalmát. Felhívtuk a HírTV munkatársát, mit szólna hozzá, ha őt is a magánlakásán zargatná egy tévéstáb és bemondanák adásban a lakcímét. Egy jogász eközben azt mondja, a műsorban elhangzottak miatt az újságírónak érdemes lenne személyiségi jogi pert indítania, azt is elmondta, miért.

Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, a Pesti TV társtulajdonosa

Vaszily Miklós: Szeptemberben indulhat a Pesti TV

A Media1 érdeklődésére a TV2 elnöke és egyben az induló Pesti TV társtulajdonosa megosztott néhány információt a tervezett tévécsatornával kapcsolatban, például azt, hogy miért a TV2 Róna utcai székházába jegyezték be az új médiavállalatot.