Törökország, zászló

Közel 3 év után újra elérhető a Wikipedia Törökországban

Törökországban annak idején „nemzetbiztonsági aggályokra” hivatkozva tiltották le a hozzáférést a népszerű közösségi enciklopédiához, de az alkotmánybíróság szerint az oldal betiltása a szólásszabadságot korlátozta, ráadásul semmilyen súlyos tartalom volt az oldalon, ahogy azt a helyi médiahatóság állította.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Közel három év után szerda este ismét elérhetővé vált a Wikipédia Törökországban – írja az NTV török hírtelevízió alapján az MTI.

A török médiahatóság helyi idő szerint 20 óra 30 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 30 perckor) oldotta fel az online enciklopédiára vonatkozó korlátozást.

Törökországban 2017. április 29-én „nemzetbiztonsági aggályokra” hivatkozva tiltották le a hozzáférést a Wikipédiához. A korlátozást azért rendelték el, mert az oldalon olyan állítólag bejegyzések szerepeltek, amelyek terrorszervezetek támogatásával vádolták Törökországot.

Valójában nem volt semmi súlyos az oldalon, betiltása sértette a szólásszabadságot

A Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Foundation nevű non-profit alapítvány 2017 májusában azonban fellebbezést nyújtott be a török alkotmánybírósághoz. Az alkotmánybíróság tavaly december 26-án határozott úgy, hogy a Wikipédia 2017 óta tartó törökországi betiltása sérti a szólásszabadságot, valamint nem felel meg a demokratikus társadalmi rend követelményeinek.

Emellett úgy találták, hogy az enciklopédia nem tartalmaz semmi olyan súlyosat, amely a korlátozást jogossá teszi.

Az alkotmánybíróság döntése szerda reggel jelent meg a hivatalos közlönyben.

A nap folyamán az az ankarai bíróság is a tiltás feloldásáról határozott, amelyik annak idején a korlátozást elrendelte. A jogi felhatalmazás birtokában a nap végén a török Információtechnológiai és Kommunikációs Intézmény (BTK) elérhetővé tette a Wikipédiát.

(NTV/MTI)

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!