fbpx
Törökország, zászló

Alkotmányellenesen tiltották be a Wikipediát Törökországban

Ezt a török alkotmánybíróság állapította meg csütörtökön.

A török alkotmánybíróság csütörtökön úgy határozott, hogy a Wikipedia online enciklopédia 2017 óta tartó törökországi betiltása sérti a szólásszabadságot – számolt be az Anadolu török hírügynökség alapján az MTI.

A török alkotmány döntése fontos lépés lehet afelé, hogy a Wikipedia újra elérhetővé váljon Törökországban. A honlapot még 2017 áprilisában tiltotta le a török kormány állítólagos „nemzetbiztonsági aggályokra” hivatkozva. A tilalmat azért rendelték el, mert az oldalon olyan bejegyzések szerepeltek, amelyek terrorszervezetekkel való kapcsolatokkal vádolták Törökországot.

A Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Foundation nevű non-profit alapítvány 2017 májusában fellebbezést nyújtott be a török alkotmánybírósághoz. Az alapítvány az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé is beterjesztette a Törökországgal szembeni keresetet idén májusban. A Wikimedia szerint a török kormánynak 2020. január 10-ig kell benyújtania válaszát az EJEB-hez.

A török hatóságok a korábbi években több internetes közösségi oldal, köztük a Facebook, a Twitter és a YouTube blokkolását is elrendelték már.

Borító: Engin Akyurt, Pexels
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások