fbpx
drón

Okoseszközökre épül a jövő márkaélménye

Legalábbis ez derült ki a Futurum Research kutatásából.

A technológiai fejlődés nem csak a termékekre és a szolgáltatásokra van folyamatos hatással, hanem a vásárlók és a márkák kapcsolatára is. Évtizedes távlatban komoly változásokra lehet számítani, amint arra az üzleti elemzésben a SAS támogatásával létrejött Experience 2030: The Future of Customer Experience című tanulmány is rámutatott.

Hangsúly a digitalizáción

A tanulmányt elkészítő Futurum Research úgy véli, hogy a műszaki fejlődés lesz a változás elsődleges motorja. A márkatulajdonosoknak át kell alakítaniuk bevált vásárlói ökoszisztémájukat, ha tartani szeretnék a fejlődés ütemét. Ehhez alkalmazniuk kell az automatizációban rejlő lehetőségeket, többek között okoseszközökkel kell kiváltaniuk a dráguló emberi munkaerőt. Az is emellett szól, hogy a kutatás szerint 2030-ra az ügyfél-interakciók kétharmada digitális eszközökkel jön majd létre.

„Egyre tisztábban látszik, hogy az emberi és gépi kapcsolat a következő évtized során gyors fejlődésen megy keresztül” – nyilatkozta Daniel Newman, a Futurum Research vezető elemzője és társalapítója.

Newman arról is beszélt a kutatás eredményeit ismertető milánói konferencián, hogy a vállalatoknak arra kell törekedniük, hogy egyensúlyt alakítsanak ki az emberi élmények nyújtása és a fogyasztók által elvárt azonnali eredmények biztosítása között. Newman szerint a technológia lesz a híd: az adatok, az elemzések, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia teremthetik meg ezt az egyensúlyt, javítva az ügyfél-elégedettséget és a vállalati hatékonyságot.

Megrendeljük a terméket egy csevegőrobottól, egy drón kiszállítja

A tanulmány megállapítása szerint 2030-ra az emberek négyötöde elfogadja, hogy az általa rendelt terméket egy autonóm közlekedési eszköz (például egy drón) szállítja majd ki.

Az emberek 81 százaléka a csevegőrobotokkal (chatbot) is tud majd együttműködni. 78 százalékuk alkalmazza a jövőben a kiterjesztett, virtuális és kevert valóság (mixed reality) lehetőségeit a megfelelő termékek kereséséhez (például napszemüveg, rúzs, ruha kiválasztása). A kutatásban résztvevők véleménye alapján látszik, hogy a felhasználók 56 százaléka számára már 2025-re általánossá válhat a kevert valóságot alkalmazó eszközök használata a távoli helyszínek – például nyaralás, üzleti út, városlátogatás – átéléséhez, felkereséséhez.

A jövőben egyre inkább intelligens megoldások befolyásolják a márkaélményeket
A jövőben egyre inkább intelligens megoldások befolyásolják a márkaélményeket

A vásárlások lebonyolításához és az okosotthonok vezérléséhez tíz emberből nyolc valamilyen digitális asszisztenst (Google Home, Amazon Alexa stb.) alkalmaz majd. Sőt, 78 százalékuk azt várja, hogy viselhető elektronikával más digitális eszközök irányítása is hétköznapi, megszokott lesz.

Új irányok a márkahűség kialakításában

Új lehetőségek nyílnak a márkatulajdonosok számára a vásárlói lojalitás kialakítására és javítására is. Ehhez azonban a cégeknek folyamatosan dolgozniuk kell a fogyasztói és a marketingtechnológia közötti rés bezárásán.

A trend már most zajlik: hangalapú mesterséges intelligencia asszisztensek alkalmazásával például már a vállalatok közel kétharmada foglalkozik, a bolti reklámozás erejét növelő holografikus megjelenítésben pedig 83 százalékuk gondolkozik.

Nagyon fontos a fogyasztói bizalom

Napjaink márkáinak 58 százaléka a magas minőséget tartja a márkahűség-kialakítás fő eszközének, miközben a vásárlók zöme az alacsony árakra vagy árengedményekre szavaz.

2030-ra viszont a mobil alkalmazások, a nagysebességű hozzáférés és az okosotthonokon keresztüli vásárlás lesz a három vezető technológia a márkahűség formálásának területén. Emellett a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a prediktív analitika is nagy szerepet játszik majd.

A fentieken túl a vállalatoknak a fogyasztói bizalom kialakításán és növelésén is dolgozniuk kell. A Futurum Research felmérése szerint jelenleg a vásárlók alig 54 százaléka hiszi, hogy személyes adatai biztonságban vannak az általa kedvelt márkák tulajdonosainak kezelésében. A fogyasztók 73 százaléka pedig úgy véli, hogy személyes információi felett elvesztette az ellenőrzést. Az, aki ennek ellenkezőjéről meg tudja győzni vevőit, nagy versenyelőnyre tehet szert.

A 36 ország, több mint 4 ezer résztvevőjének közreműködésével zajlott kutatás további részletei itt tekinthetők meg.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások