Rádió 1 Pécs

Leváltották a Rádió 1 Péccsel összebútorozva működő rádiós céggel százmilliókra szerződő pécsi önkormányzati kft. vezetőjét

A Media1 információi szerint a Fodor József tulajdonában lévő Rádió 1 Péccsel összebútorozva működő P1 Rádió Kft.-vel kötött nagy értékű szerződés miatt kell mennie Vincze Balázsnak, a pécsi önkormányzat érdekeltségében lévő kft. vezetőjének, akinek a menesztéséről csütörtökön az új pécsi polgármester posztolt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Péterffy Attila, Pécs október 13-án megválasztott polgármestere csütörtökön a Facebookon bejelentette, hogy a pécsi közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén azonnali hatállyal leváltotta Vincze Balázst, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK NKft.) ügyvezetőjét, mivel a városi cégnél a polgármester megbízásából zajló átvilágítás „kötelességszegő magatartást” tárt fel egy Vincze által megkötött jelentősen nagy összegű szerződéssel kapcsolatban.

A polgármester azt írta, hogy a rendelkezésére álló dokumentumok alapján Vincze Balázs a ZSÖK NKft. ügyvezetőjeként nettó 165 millió, azaz bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött „egy pécsi rádiót működtető céggel”. (A polgármester nem nevezte meg a céget.)

Közgyűlési jóváhagyás kellett volna egy ilyen összegű szerződéshez

A polgármester szavai szerint egy ilyen jelentős összegű szerződés aláírása a kft. alapítójának, azaz a Pécs Megyei Jogú Városának közgyűlésének előzetes hozzájárulásához kötött, az ügyvezető azonban nem kért ilyen jóváhagyást a szerződésre, és ezzel Péterffy Attila szerint az ügyvezető megszegte a ZSÖK Nkft. Szervezeti és Működési Szabályzatát, Beszerzési Szabályzatát, Alapító Okiratát, valamint a pécsi önkormányzat vagyonrendeletét.

A közgyűlés egyébként Vincze Balázs visszahívását követően egy új, ideiglenes ügyvezetőt nevezett ki a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. élére Rózsa Zoltán személyében. A polgármester Rózsa Zoltánt arra kérte, hogy járjon el az ügyben, gondoskodjon annak teljes körű feltárásáról, ha szükséges, igazságügyi média-, reklám- és könyvszakértő bevonásával.

„Amennyiben a vizsgálat az ügyvezető kötelességszegő magatartása mellett a szerződésből eredő vagyoni hátrányt is feltár, kezdeményezni fogom az ügyben a felelősségre vonást” – írta a polgármester a közösségi médiás oldalán.

Fodi és a Rádió 1 Pécs közvetlen közelébe vezetnek a szálak

A Media1 információi szerint az ügyben a rádiós berkekben sokszor csak Fodiként emlegetett Fodor József nevéhez köthető, és a korábban Andy Vajna filmügyi kormánybiztos vezette Rádió 1-gyel szövetségben működő Rádió 1 Péccsel a saját weboldalaik szerint is szó szerint összebútorozva működő (vagyis azonos címen és azonos telefonszámmal elérhető), sőt a honlapon feltüntetett személyek között is jelentős átfedéseket mutató, valamint a Rádió 1 Pécs honlapjával hiperhivatkozásokkal összekapcsolt P1 Rádió Kft.-vel (Pécs FM) kötött médiaszerződésről van szó.

Ennek a cégnek idén júliusig a Rádió 1 Pécset tulajdonló Fodor József volt anyósa, Uhrin Györgyné volt az egyik tulajdonosa.

A P1 Rádió Kft. céghálója. Uhrin Györgyné, Fodi anyósa, aki idén júliusban kiszállt a tulajdonosok közül, szaggatottal szerepel. Forrás: Opten céginformációs rendszer
A P1 Rádió Kft. céghálója. Uhrin Györgyné, Fodi anyósa, aki idén júliusban kiszállt a tulajdonosok közül, szaggatottal szerepel. Forrás: Opten céginformációs rendszer
A Pécs FM honlapja a Rádió 1-es hivatkozásokkal
A Pécs FM (P1 Rádió Kft.) honlapja a Rádió 1 Pécsre mutató hivatkozásokkal

Fodi neve azért lehet ismerős sokaknak, hiszen neve nem csak a Rádió 1 Pécs, de a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft. kapcsán is előkerült. Utóbbi kft. meglehetősen visszás körülmények között nyert rádiós frekvenciát Pécsett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától. A Karas Monika vezette Médiatanács nagyon elnéző volt a céggel, mely a saját tulajdonosáról valótlan adatot közölt a pályázati eljárás során, illetve elhallgatta a P1 Rádió Kft. és a Mambo Rádió Kft. közötti összefonódások tényét, holott ezt fel kellett volna tárnia a rádiós frekvenciapályázat során. A sajtócikkek ellenére a Médiatanács tagjai következmények nélkül megúszták a törvénytelenül lezajló rádiós pályázatot, és a P1 is különösebb retorzió nélkül megúszta, hogy a tulajdonosokra vonatkozó részben megtévesztő adattal pályázott. (A botrányos frekvenciapályázati eljárás alatt Fodi anyósának anyja nevét módosítani kellett, ahogyan arról a 24.hu beszámolt.)

Fodi a P1 Media Group honlapján
Fodor József, Fodi a P1 Media Group honlapján, a Rádió 1 Pécs és a Pécs FM logója felett

Korábban a Szabad Pécs is írt a Rádió 1-gyel közeli céggel kötött szerződésekről: ők még nagyobb összegeket is említettek, mint most a polgármester, így elképzelhetőnek tűnik, hogy további dokumentumok is előkerülnek. A szabadpecs.hu korábban azt írta, 2018-ban legalább nettó 240 millió forint értékben kötöttek szerződéseket a P1 cégcsoporttal a pécsi önkormányzati cégnél.

Frissítés

Cikkünket frissítettük, képi illusztrációkkal láttuk el, hogy a Fodor József (Fodi) tulajdonolta Rádió 1 Pécs (Mambo Rádió Kft.) és a Pécs FM (P1 Rádió Kft.) közötti szoros személyi és egyéb kapcsolódásokat, összefonódásokat egyértelműbbé tegyük.

Frissítés 2.

Közadatigényléssel megtudakoltuk a ZSÖK Nkft.-től, pontosan mekkora összegeket fizetett ki a cég a Fodor Józsefhez közeli, P1…-el kezdődő elnevezésű cégeknek az elmúlt években, és részletesen összefoglaltuk ezeket egy külön cikkben. A Vincze elbocsátásához vezető 165 millió forint összegű szerződés teljes ellenértékének kifizetésére még nem került sor, de így szép összegek, összesen közel negyedmilliárd forint plusz áfa landolt a Fodi-közeli cégeknél az elmúlt években különböző szolgáltatások ellenértékeként.

Borító: A Rádió 1 Pécs honlapjának egy részlete

Szóljon hozzá!

Arena4 tévésatorna

Az Arena4 tévécsatornára költözik az NFL

Megállapodást kötött a National Football League (NFL) és a Network4. A szerződés eredményeként a jövőben Magyarország legújabb sportcsatornája, az Arena4 sugározza az NFL mérkőzéseit. Az ősszel induló digitális platform, az Arena4+ pedig további kiegészítő szolgáltatásokat kínál majd az NFL rajongóinak. Eközben bővült az új sportcsatorna elérhetősége.