Az Axel Springer főbejárata Berlinben

Végéhez közeledik az Axel Springer eladása

Európa egyik legnagyobb, Magyarországon is érdekelt médiavállalatának tulajdonosváltási folyamata december 27-én, a volt részvényesek kifizetésével ér véget.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A KKR magántőkealap és az Axel Springer SE kedden bejelentette, hogy sikeresen lezárult az a folyamat, amelynek végén a KKR tőkealap jelentős tulajdonossá válik az Axel Springer médiavállalatban, mely egyúttal kivonul a tőzsdéről.

A KKR jelezte, hogy az ügylet zárásaként elkezdik a volt részvényesek kifizetésére: az átutalásra 10 banki napon belül, december 27-én kerül sor,  addigra átutalják a részvényenkénti vételárként megállapított 63 eurót a médiavállalat azon eddigi befektetőinek, akik elfogadták a KKR által korábban tett nyilvános vételi ajánlatot.

A KKR az Axel Springer részvényeinek és szavazati jogainak 44,28 százalékával rendelkezik majd. Mathias Döpfner vezérigazgató 45 százalék fölötti részesedéssel rendelkezik a cégben, amit szándékai szerint a KKR megjelenését követően is megtart.

Az Axel Springer stratégiai partnerségre készül a KKR-rel, hogy kiterjessze a médiavállalat erős pozíciót a digitális tartalomelőállítás és hirdetésértékesítés terén. Egyébként az Axel Springer eddig is nagy lépéseket tett ebbe az irányba, hisz bevételeinek háromnegyede már a digitális üzletágból származik. A kiadó fő terméke, Európa legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild félmillió digitális előfizetővel rendelkezik. (Összehasonlításképpen: a Financial Times egymillió digitális előfizetőnél tart). Az erős digitális láb  segít ellensúlyozni a nyomtatott lap eladásainak visszaesését.

Az AS korábban megvette az amerikai Business Insidert (és pályázott a Financial Times-ra is, de az végül a Nikkei birtokába került), és a Stepstone nevű állásportál is hozzájuk tartozik.

Az Axel Springer Magyarországon is érdekelt. A Ringier cégcsoporttal történt korábbi egyesülés miatt Ringier Axel Springer Magyarország (RAS Magyarország) néven, a Ringierrel összenőve van jelen a médiaóriás. A vállalathoz tartozik Magyarországon a Blikk, a Kiskegyed, a Glamour, illetve több más termék.

Borító: Az Axel Springer főbejárata Berlinben. Fotó: Axel Springer sajtószoba

Szóljon hozzá!