fbpx
Pesti Hírlap 0. szám

Szerdán megjelenik a Pesti Hírlap

A Media1 információi szerint Budapest hétfőn mégis megadta a rikkancsos terjesztéshez szükséges engedélyt Kerényiéknek, igaz, egyelőre csak egyszeri engedélyről van szó.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Media1 értesülése szerint ma, hétfőn koraeste végül megkapta a Fővárosi Önkormányzattól a Pesti Hírlap kiadója, a Global Post Hun Kft. azt a közterület-használati engedélyt, ami a múlt hétre, az 1. szám megjelenésének tervezett napjára még nem jött össze, így akkor le kellett fújni a nyomdai gyártást és az utcai terjesztést.

Most azonban megszűnt annak az akadálya, hogy megjelenhessen Milkovics Pál üzletember ingyenes napilapjának első száma, és azt rikkancsok terjeszthessék a fővárosban.

A Media1 információi szerint egyelőre az egyszeri alkalomra szóló engedélyt bocsátotta ki a városháza a lap számára. Úgy tudjuk, a kiadó december 11-én, szerdán délután viszi először utcára a Pesti Hírlap című napilapot, melyet ingyenesen fog terjeszteni a fővárosban.

Január közepétől válik rendszeressé az új napilap

Mivel a rendszeres megjelenésre vonatkozó engedély megszerzése még hátravan, ahhoz, hogy 2020. január 13-tól minden nap megjelenhessen a Pesti Hírlap, erre még szükség lesz. Most tehát csupán egyetlen lapszám kerül utcára az új napilapból, a következő lapszámra pedig a jövő év januárjának közepéig várni kell, de a rendszeres megjelenést eleve ekkortól tervezték.

A Media1 hétfőn este utolérte Kerényi Györgyöt, de sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta az engedély megszerzésével kapcsolatos friss információnkat: a főszerkesztő későbbre ígért tájékoztatást a fejleményekről. Portálunk azonban két forrásból úgy értesült, hogy a Pesti Hírlap szerkesztősége már el is kezdte a szerdai megjelenésének előkészítését, miután megszületett a várt városházi engedély.

Mikuláskor jött volna ki az első szám

A Pesti Hírlap első száma eredetileg múlt héten pénteken, december 6-án került volna Budapest utcáira, ám a médiavállalatnak ekkorra még nem sikerült megszereznie a szükséges közterület-használati engedélyt, így a megjelenés előtti este, december 5-én le kellett mondaniuk a nyomdát és a rikkancsokat.  Kerényiék azt mondták, a kérelmet hónapokkal ezelőtt, még Tarlós István főpolgármesteri korszakának befejeződése előtt benyújtották a városházára, és nagyon bíztak az utolsó percig, hogy befut az engedély.

Városházi forrásaink a Pesti Hírlapot okolták

A Media1 a Fővárosi Önkormányzat belső ügyeire rálátással bíró névtelen forrásai pénteken a Pesti Hírlap kiadóját okolták amiatt, hogy nem készültek el a közterület-használati engedélyek, és így nem kerülhetett utcára lap.

Nem hivatalosan azt mondták, hogy a kiadó hiánypótlási végzést kapott.

Úgy tudjuk, a főváros arra hivatkozva nem adta meg az engedélyt korábban, mert Budapest vezetése szerint a kerületektől településkép-védelmi engedélyre lenne szükség a lap utcai terjesztéséhez, illetve azt mondták, hogy nem kivételezhetnek a kiadóval. A kiadó részéről azonban úgy nyilatkoztak a Media1-nek, nincs szükség kerületi papírokra, valamint ők nem kivételezést kértek, hanem méltányos elbánást, ennek ellenére újra, negyedjére is beadják a kérelmet.

Kerényi György azt nyilatkozta pénteken:

„Türelmesen várunk, gyűjtögetjük szorgosan tovább a kerületi önkormányzatoktól azokat a papírokat, melyeken az áll, hogy ezekre a papírokra, amiket a Fővárosi Önkormányzat kér, nincs szükség az engedélyeztetéshez”.

Budapesten helyi rendelet korlátozza egy sajtótermék rikkancsos terjesztését

A Media1 kereste a Fővárosi Önkormányzat sajtóirodáját is a Pesti Hírlap körül kialakult helyzet kapcsán, de a sajtóirodától hétfőn egyelőre annyit jeleztek vissza, hogy a főjegyző (Számadó Tamás) a kompetens a témában, ő pedig egyelőre türelmünket kéri a kérdéseink megválaszolása kapcsán.

Pedig bőven voltak kérdéseink: több mint egy tucatnyi kérdést küldtünk a múlt heti fejleményeket követően: például miért nincs egyablakos ügyintézés a közterület-használati engedélynél, miért kell a lap kiadójának a kerületekhez is elszaladgálnia, illetve nem gondolják-e úgy, hogy el kellene törölni azt a rendeletet, amely egy sajtótermék utcai terjesztését helyi szinten korlátozza.

Egyes vélemények szerint ugyanis alkotmányossági aggályok is felmerülhetnek a rendelet kapcsán, hiszen a rendelet nem képes kiküszöbölni,  hogy például politikai ellenszenv miatt ne jelenjen meg egy médiatermék, ha ehhez kerületi és fővárosi jóváhagyás szükséges, márpedig a sajtó szabadsága az alaptörvény,  vagyis magasabb szintű jogszabály által garantált.

Kérdeztük azt is, miért tart egy közterület-használati engedély kiadása 60 napba, illetve érdeklődtünk arról is, hány munkatárs feladata az engedélyek elbírálása, illetve milyen gyakori, hogy egy sajtótermék terjesztése az engedélyekkel összefüggésben meghiúsul. Rákérdeztünk arra is, milyen szankciókra számíthat, aki engedély nélkül sajtóterméket osztogat Budapesten.

Ha ezekre válasz érkezik, később még beszámolunk róla.

A Pesti Hírlap stábja

A Pesti Hírlap stábját egyébként többek között a hvg.hu, az Átlátszó, a 168 Óra volt munkatársaiból töltötték fel, a főszerkesztő-helyettesi posztot pedig arra a Makai Józsefre bízták, aki korábban az Origónál és a vs.hu-nál is megfordult. Makai a közélet rovatot felügyeli.

A Pesti Hírlapban a közélet mellett lesz például kultúra, tudomány és technológia rovat is, illetve még közlekedési szakújságírót is felvettek, ami persze logikus, hiszen a fővárosban a közlekedés állandó téma. Kerényi György, a lap főszerkesztője 2006 és 2010 között a Kossuth Rádió főszerkesztője volt, később a vs.hu-nál volt alapító-főszerkesztő, majd 2015-től a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál dolgozott tanácsadóként és műsorkészítőként, azután 2017 tavaszán Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt és szegedi polgármester invitálására Botka jelöltségének időszakában az MSZP-nél volt kommunikációs igazgató, majd fél éven át a szegedi városházán volt kommunikációs vezető, de ezután Kerényi visszatért Szlovákiába a Pátria Rádióhoz.

A Pesti Hírlap tulajdonosa Milkovics Pál üzletember, aki a Magyar Nemzet tavalyi bezárásakor bejelentkezett Simicska Lajoshoz is, hogy megvásárolná tőle a polgári napilapot. Az ügylet azonban meghiúsult, mivel Simicska nem reagált érdemben a vállalkozó érdeklődésére.

Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa kezében tartja a lap 0. számát
Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa még az új újság 0. (belső használatú) lapszámával a kezében

Milkovics ezután interjúban beszélt arról, hogy a londoni Evening Standard mintájára ingyenes napilapot tervez.  A brit minta 2009-ben 180 év után vált ingyenessé, nagyon magas példányszámmal.

A Pesti Hírlap finanszírozását Milkovics hirdetési bevételekből tervezi. Hogy ez sikerül-e neki a jelenlegi, meglehetősen torz magyarországi reklámpiaci körülmények között, az a következő időszakban kiderül.

Borító: A Pesti Hírlap 0. mintaszáma.

Szóljon hozzá!