A Dal 2020

Közmédia: bejött, hogy Magyarország nem indul az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az MTVA szerint így is rekord sokan jelentkeztek A Dal című műsorba.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Saját oldalán, a Mediaklikk.hu-n adta hírül az MTVA csütörtökön, hogy A Dal 2020 című zenés vetélkedőjébe 559 nevezés érkezett, ami a közmédia szerint rekordnak számít. Az állami tévé által felkért zsűri ebből a több mint félezer nevezésből fogja kiválasztani azt a 30 nevezőt, akik majd az élő adásba bekerülnek. Arról már korábban is írtak, hogy jelentős az érdeklődés a műsor iránt, ami miatt ki is tolták a jelentkezési határidőt.

Az MTVA szerint

„a hatalmas érdeklődés és a jelentkezők száma is azt mutatja, hogy a műsor készítői jó döntést hoztak azzal, hogy jövőre az Eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar dalokat, tehetségeket, értékteremtő produkciókat támogatják. A Dal című műsor pedig továbbra is fontos katalizátora a magyar könnyűzenei életnek.”

Arról már a Media1 is írt korábban, hogy jövőre Magyarország nem indul az Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntés okát hivatalosan nem mondták el.

A Dal kereste meg eddig az Eurovíziós Dalfesztiválra delegálandó magyar indulót

A Dal című műsort eredetileg azzal a céllal indították, hogy a nézőkkel közösen ebben döntsék el, ki induljon az adott évi Eurovíziós Dalfesztiválokon. A közmédia azonban most annak ellenére is megszervezi a műsort, hogy a győztes nem tud kijutni a nemzetközi megmérettetésre.

A Dal 2020 leendő nyertesének az Eurovízió helyett most a Duna Televízió médiamegjelenéseket ígér, valamint azt, hogy felléphet a legnevesebb hazai fesztiválok színpadain. A koncertlehetőségeken kívül a nyertes előadó kiemelt promóciót kap a Petőfi Rádióban, illetve a zenei produkció fejlesztésére fordítható támogatásban is részesül. A Dal nyertese egyben a Petőfi Zenei Díj „év dala” elismerését is megkapja. A műsorban továbbá több különdíjat is átadnak majd: „A Dal 2020 Legjobb Dalszöveg Írója”, „A Dal 2020 Felfedezettje” és „A Dal 2020 legjobb akusztikus felvétele” elismerések birtokosa a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját is elnyeri.

A Dal 2020 jövő év elején kerül műsorra a Duna TV-n.

Miért marad ki Magyarország az Eurovízióból?

Az Eurovíziós Dalfesztivált egyébként az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége szervezi. A 65. alkalommal megrendezendő nemzetközi dalfesztiválon 41 ország küzd meg egymással, visszatér némi szünet után Bulgária és Ukrajna is. A korábbi évek indulói közül Magyarország mellett Montenegró sem lesz ott a fesztivál helyszínén Rotterdamban.

Korábban a The Guardian című brit lap is foglalkozott Magyarország távolmaradásával. Ebben azt írták, ők több hazai forrásuktól azt a véleményt hallották, hogy a fesztiválról Magyarország azért maradhat távol, mert pletykák szerint a kormánynak és a közmédia vezetésének „túl meleg” (gay) a produkció.

A The Guardian cikkéből, és abból, hogy ezt szemlézte a Népszava, egyébként jókora balhét csinált az MTVA és több kormányközeli sajtótermék: az állami médiavállalat a brit napilapban megjelent cikk egyik társszerzőjének személyét támadta, mondván, az illető a Népszava munkatársa. Az MTVA az eset után „sánta kutya médiának” nevezte el a Népszavát, azaz hazugsággal, manipulációval vádolta. Pedig az MTVA által támadott újságíró, Garamvölgyi Flóra csak társszerzője az Eurovízióból való kimaradás lehetséges indokairól különböző emberek véleményét megkérdező írásnak, ráadásul az MTVA állításával szemben a valóság az, hogy az újságíró csak egykori munkatársa a baloldali hazai napilapnak.

Az MTVA egyébként az Eurovízióról való távolmaradás vélt indokáról megjelent cikk kapcsán azt közölte, nem tartják számon senkinek sem a szexuális beállítottságát, vagyis nem emiatt marad ki Magyarország a nemzetközi megmérettetésből.  Az MTVA még a feltételezést is felháborítónak tartja, hogy ennek köze lett volna a döntésében.

A The Guardian cikkének szerzője egyébként a megjelenés előtt megkereste az MTVA-t, és a lap idézte is azt a nem túl érdemi indoklást az Eurovízióról való támadás kapcsán, hogy: „Ahelyett, hogy részt vennénk a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon, közvetlenül fogjuk támogatni a magyar popzene tehetségeit.”

Nem a mostani helyzet az első balhé a Dal körül. Idén februárban plágiumügy borzolta a kedélyeket, le is kellett cserélni az egyik játékost.

 

Szóljon hozzá!