A Dal 2020

Közmédia: bejött, hogy Magyarország nem indul az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az MTVA szerint így is rekord sokan jelentkeztek A Dal című műsorba.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Saját oldalán, a Mediaklikk.hu-n adta hírül az MTVA csütörtökön, hogy A Dal 2020 című zenés vetélkedőjébe 559 nevezés érkezett, ami a közmédia szerint rekordnak számít. Az állami tévé által felkért zsűri ebből a több mint félezer nevezésből fogja kiválasztani azt a 30 nevezőt, akik majd az élő adásba bekerülnek. Arról már korábban is írtak, hogy jelentős az érdeklődés a műsor iránt, ami miatt ki is tolták a jelentkezési határidőt.

Az MTVA szerint

„a hatalmas érdeklődés és a jelentkezők száma is azt mutatja, hogy a műsor készítői jó döntést hoztak azzal, hogy jövőre az Eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar dalokat, tehetségeket, értékteremtő produkciókat támogatják. A Dal című műsor pedig továbbra is fontos katalizátora a magyar könnyűzenei életnek.”

Arról már a Media1 is írt korábban, hogy jövőre Magyarország nem indul az Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntés okát hivatalosan nem mondták el.

A Dal kereste meg eddig az Eurovíziós Dalfesztiválra delegálandó magyar indulót

A Dal című műsort eredetileg azzal a céllal indították, hogy a nézőkkel közösen ebben döntsék el, ki induljon az adott évi Eurovíziós Dalfesztiválokon. A közmédia azonban most annak ellenére is megszervezi a műsort, hogy a győztes nem tud kijutni a nemzetközi megmérettetésre.

A Dal 2020 leendő nyertesének az Eurovízió helyett most a Duna Televízió médiamegjelenéseket ígér, valamint azt, hogy felléphet a legnevesebb hazai fesztiválok színpadain. A koncertlehetőségeken kívül a nyertes előadó kiemelt promóciót kap a Petőfi Rádióban, illetve a zenei produkció fejlesztésére fordítható támogatásban is részesül. A Dal nyertese egyben a Petőfi Zenei Díj „év dala” elismerését is megkapja. A műsorban továbbá több különdíjat is átadnak majd: „A Dal 2020 Legjobb Dalszöveg Írója”, „A Dal 2020 Felfedezettje” és „A Dal 2020 legjobb akusztikus felvétele” elismerések birtokosa a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját is elnyeri.

A Dal 2020 jövő év elején kerül műsorra a Duna TV-n.

Miért marad ki Magyarország az Eurovízióból?

Az Eurovíziós Dalfesztivált egyébként az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége szervezi. A 65. alkalommal megrendezendő nemzetközi dalfesztiválon 41 ország küzd meg egymással, visszatér némi szünet után Bulgária és Ukrajna is. A korábbi évek indulói közül Magyarország mellett Montenegró sem lesz ott a fesztivál helyszínén Rotterdamban.

Korábban a The Guardian című brit lap is foglalkozott Magyarország távolmaradásával. Ebben azt írták, ők több hazai forrásuktól azt a véleményt hallották, hogy a fesztiválról Magyarország azért maradhat távol, mert pletykák szerint a kormánynak és a közmédia vezetésének „túl meleg” (gay) a produkció.

A The Guardian cikkéből, és abból, hogy ezt szemlézte a Népszava, egyébként jókora balhét csinált az MTVA és több kormányközeli sajtótermék: az állami médiavállalat a brit napilapban megjelent cikk egyik társszerzőjének személyét támadta, mondván, az illető a Népszava munkatársa. Az MTVA az eset után „sánta kutya médiának” nevezte el a Népszavát, azaz hazugsággal, manipulációval vádolta. Pedig az MTVA által támadott újságíró, Garamvölgyi Flóra csak társszerzője az Eurovízióból való kimaradás lehetséges indokairól különböző emberek véleményét megkérdező írásnak, ráadásul az MTVA állításával szemben a valóság az, hogy az újságíró csak egykori munkatársa a baloldali hazai napilapnak.

Az MTVA egyébként az Eurovízióról való távolmaradás vélt indokáról megjelent cikk kapcsán azt közölte, nem tartják számon senkinek sem a szexuális beállítottságát, vagyis nem emiatt marad ki Magyarország a nemzetközi megmérettetésből.  Az MTVA még a feltételezést is felháborítónak tartja, hogy ennek köze lett volna a döntésében.

A The Guardian cikkének szerzője egyébként a megjelenés előtt megkereste az MTVA-t, és a lap idézte is azt a nem túl érdemi indoklást az Eurovízióról való támadás kapcsán, hogy: „Ahelyett, hogy részt vennénk a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon, közvetlenül fogjuk támogatni a magyar popzene tehetségeit.”

Nem a mostani helyzet az első balhé a Dal körül. Idén februárban plágiumügy borzolta a kedélyeket, le is kellett cserélni az egyik játékost.

 

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Megint nagyon csúnyán kikapott az RTL Klub a TV2-től

A nézettségi adatok alapján a múlt héten is folytatódott a főműsoridőben az év többi részében amúgy piacvezető RTL Klub több hete tartó gyengélkedése. A múlt héten mindössze 2 műsorral tudott bekerülni a csatorna a hét legnézettebb tíz tévéműsora közé, heti közönségaránya pedig nagyjából fele akkora volt mint a TV2-é.