fbpx
A Neumann Társaság 2019-es díjazottai.

Átadták az év informatikai újságírója díjat

Az év informatikai újságírója elismerés mellett több más, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által adományozott díjat is átadtak tegnap. Összesen tizenegyet. Egy volt médiavezető is elismerést kapott.

A Neumann Társaság tegnapi szakkonferenciáján adták át a szervezet évente odaítélt díjait.

Az idei év Neumann-díjasa Talyigás Judit villamosmérnök végzettségű szakember lett, aki a Miniszterelnöki Hivatal kormány-főtanácsadójaként, a Magyar Posta Elektronikus Piactér igazgatójaként; a Magyar Távirati Iroda (MTI) átalakulása után MTVA Sajtó-és Fotóarchívumának vezetőjeként is nagymértékben hozzájárult az informatikai kultúra terjesztéséhez – indokolta a döntést az NJSZ.

Az idei életműdíjasok

2019-ben három életműdíjast is választott a Neumann Társaság.

Dr. Benczúr András matematikus, az MTA doktora, a társaság korábbi alelnökének kutatói, oktatói tevékenységét jutalmazták az elismeréssel. A másik díjazott Kertészné Gérecz Eszter, aki Magyarország informatikai hőskorának csaknem minden jelentős számítástechnikai laborjában vezető pozícióban töltött be a KSH-tól a Számalkig, így pályája a női informatikusok sikereire is felhívja a figyelmet.

Társadalmi felelősséget is vállaló újítóként ugyancsak életműdíjjal ismerték el Kürti Jánost, az adatmentéssel foglalkozó Kürt cég társalapítóját (Kürti Sándor testvérét), aki 2009-ben a Tabello nevű ingyenes nyelvoktató rendszert is kifejlesztette.

Az IT Business rovatvezetője lett az év informatikai újságírója

A Neumann Társaság, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) bírálóbizottsága az év informatikai újságírójának járó Kovács Attila-díjjal Schopp Attilát, az IT Business szaklap rovatvezetőjét jutalmazta, aki az indoklás szerint írásaival közérthető módon tud elmagyarázni akár bonyolult infokommunikációs szakpolitikai témákat is.

Bíró István, az IDG Hungary volt ügyvezetője is elismerést kapott

Bíró István, az IDG Hungary médiavállalat (a mai Project029) egykori ügyvezetőjének, a Medicor vállalat korábbi vezető fejlesztőjének pályáját, a tehetséggondozás terén végzett önkéntes munkáját Tarján-emlékéremmel ismerte el a Neumann Társaság.

Ugyancsak Tarján-emlékérmet kapott Herczeg Katalin, matematika-fizika szakos középiskolai tanár, a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola igazgatóhelyettese mentorként a tehetséggondozásban végzett, sokoldalú munkájáért. Tarján-emlékérmet kapott a tehetséggondozásban és a digitális kompetenciák terjesztésében végzett munkájáért Szalai F. Ágnes, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium informatikatanára is.

Kemény János-díjat kaptak

Kemény János-díjat kapott Kaposi Ambrus, általános orvosi és informatikai képzettséggel rendelkező szakember, az ELTE Informatika Karának adjunktusa kiemelkedő, innovatív tudományos tevékenységéért.

Szabó Máté matematikust, mint a magyar informatikatörténet kutatásának nemzetközi hírű tudósát ugyancsak Kemény János-díjjal jutalmazta a Neumann Társaság.

Az utánpótlás-nevelés is díjat ért

Az idei Kalmár-díjat Prof. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatika Karának dékánja vehette át a felsőoktatásban elért kiemelkedő sikereiért, illetve a számítógépes nyelvalkotásban, utánpótlás-nevelésben, tudományos iskola kiépítésében eszközölt tevékenységéért.

A tizenegy díj átadása előtt a szakkonferencián Beck György, a Neumann Társaság elnöke, az NJSZT ügyvezetője, Szalay Imre és Havass Miklós tiszteletbeli elnök köszöntötte az elektronikus számítógépek programozásának hazai úttörőjét, a Társaság alapító tagját, a november 28-án 85 éves Szelezsán Jánost, aki egy 1010101 feliratú ajándék tollat kapott meglepetésként (1010101 – a 85-ös szám bináris alakja).

A díjátadó laudációi ide kattintva érhetők el.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a magyar informatika legelső szakmai szervezete, mely közel ötven szakmai közösséget és mintegy kétezer tagot fog össze, sikeres rendezvényekkel, kiállításokkal, könyvkiadással, szakmai véleményadással a hazai számítástechnikai élet meghatározó szereplője, aktív a jövőt befolyásoló területek (robotika, mesterséges intelligencia) építésében is.

Az elmúlt évtizedekben a Neumann Társaság kiemelkedő szerepet vállalt a digitális esélyegyenlőség megteremtésében, a digitális írástudás és az informatikai kultúra terjesztésében. Fontos tevékenységi köre a hazai informatikai szakma értékeinek, történetének, eszközeinek megőrzése, bemutatása. Kiemelkedően sikeres a tehetséggondozás területén, szervezve a legjelentősebb hazai informatikai tanulmányi versenyeket, és a diákolimpiákra készülő csapatok felkészítését is.

Borító: A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2019-es díjazottai.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások