fbpx

Megszűnik Románia legnépszerűbb napilapja, az EVZ

28 év után tűnik el a nyomtatott sajtópiacról az Evenimentul Zilei.

A rendszerváltás utáni Románia egyik emblematikus napilapja, az Evenimentul Zilei (EVZ) print kiadása búcsúzik – írja a Magyar Hang a kiadó közlésére, illetve a román G4Media.ro hírportálnak adott kiadó nyilatkozatra hivatkozva.

Az EVZ kiadójának közlése szerint január elsejétől többet nem jelenik meg nyomtatásban az újság, az újságírókat átirányítják az online felületre. Lesz viszont saját internetes tévéjük és fizetős online oldaluk is, EVZ Tv és EVZ Premium néven.

A Magyar Hang felidézte, hogy az Evenimentul Zilei 1992-ben indult egy jól ismert bukaresti újságíró, Ion Cristoiu főszerkesztésében, aki lapjával több újdonságot hozott az akkori sajtópiacra: egyrészt markánsan kormánykritikus volt, másrészt a komoly híreket is bulváros formában tálalta. A kiadvány nagyon hamar óriási népszerűségre tett szert, több százezres példányszámban fogyott.

Hogy milyen a romániai sajtópiaci helyzet, azt jól mutatja, hogy a lapot manapság már csupán alig 7 ezer példányban tudták eladni, de még így is a legnagyobb nyomtatott közéleti napilapnak számít a 19,5 milliós országban.

A G4Media.ro hírportálnak az újság kiadója arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban megduplázódott a papír ára, és a lap tartósan veszteséget termelt.

További hírek találhatók a Media1 sajtó rovatában, ahol épp ma számoltunk be arról, hogy megszűnik Magyarországon a PC Guru nyomtatott kiadása. A PC Guru 27 év után búcsúzik el a printtől.

Borító: Evenimentul Zilei (EVZ)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások