fbpx
A szamizdat Népszabadság borítója.

Profi ál-Népszabadság jelent meg

A Népszabadság egykori logójával jelent meg profi küllemű utánzata a három éve bezárt napilapnak.

A 3 éve megszüntetett Népszabadság logóját használó, az egykori napilapra tördelésében erősen emlékeztető nyomtatványt, kamu-Népszabadságot hordott szét motoros futár több fővárosi szerkesztőségbe. A feladó ismeretlen volt, ahogy az újságszerűségnek sincs impresszuma, a szerzői fiktív nevek – számolt be a Népszava.

A láthatóan profin szerkesztett és gyakorlott tollforgatók által megírt pamfletben megjelenő irományok ugyanakkor egyértelműen politikai provokáció célját szolgálják, a Fidesz és a szélsőjobb ellenzékkel szembeni propagandáját tükrözik. Így az „újság” hátlapján Karácsony Gergely, Baranyai Krisztina és Soproni Tamás a jó ideje megszűnt SZDSZ logója alatt szerepelnek, a címlapon a második cikk címe: a „migráció az egyetlen esélyünk”, szövegkiemelésben a „terrorizmus a nagyvárosi lét szerves része” állítás szerepel, de az „olvasói levelek” rovatnál a „levélíró” a kommunista népbíróságok újraindítása mellett érvel – írja a Népszava.

A Népszava a kamu Népszabadság ügyében megkereste a lapot bezáró és a lap védjegyét azóta is birtokló Mediaworks Hungary-t, de ott Csermely Péter, a Mediaworks Hungary vezérigazgató-helyettese azt nyilatkozta, hogy nem tudnak az akcióról, tőlük nem kért senki sem engedélyt a Népszabadság nevének használatára, sőt  ha kért is volna, „nem is kapott volna”.

Csermely Péter hozzátette: elképzelhető, hogy jogi eszközökkel fognak fellépni az ál-Népszabadság ügyében.

NMHH: bárki indíthat lapot, bejelenteni ráér később

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál egyelőre azt mondták, hogy nem tudnak az újságról, nem kaptak bejelentést. Hozzátették, hogy a médiatörvény alapján Magyarország területén bárki adhat ki sajtóterméket, a kiadást követő hatvan napon belül pedig köteles bejelenteni a hivatalhoz, nyilvántartásba vétel céljából.

Az NMHH-nyilvántartásba vétel azonban nem feltétele a lapkiadás megkezdésének.

Szamizdat kiadás, balosoknak ingyen

A lap borítóján egyébként szerepel, hogy szamizdat kiadás, és hogy baloldaliak számára ingyenes. Ha a lapot a Mediaworks engedélye nélkül adták ki, akkor felmerülhet, hogy a kamu Népszabadság terjesztője védjegybitorlást követett el.

Borító: A szamizdat Népszabadság borítója. Fotó: olvasónk

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások