fbpx
Bosszúállók - Végjáték

Taroltak a szuperhősök a magyar mozikban

Kijöttek az NMHH statisztikai adatai arról, mely filmek voltak a legnépszerűbbek a magyar mozikban. Toronymagasan végzett 2019 második negyedévében a Bosszúállók: Végjáték. A hatóság több más érdekes statisztikát is közzétett.

Közel 3,5 millió néző 5 milliárd forint jegybevételt termelt a hazai mozikban – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Nemzeti Filmirodájának összesítéséből.

A legtöbben, 818 ezrenBosszúállók: Végjáték című szuperhősfilmre látogattak el.

Ez a nézőszám több mint háromszorosa a második helyezett Aladdin nézőszámának, ami közel 260 ezer volt.

Mozifilmek nézőszámai. Forrás: NMHH 2019. II. negyedév
Mozifilmek nézőszámai. Forrás: NMHH 2019. II. negyedév

A klasszikus Disney-mese élőszereplős feldolgozása után a harmadik helyen a Csaló csajok végzett 248 ezer nézővel. A vígjáték két nőről szól, akik férfiakat vernek át.

A Marvel népszerű alkotásának nézőszámát alig haladja meg az azt követő négy legnépszerűbb film – Aladdin, Csaló csajok, Shazam!, John Wick 3. Felvonás – Parabellum – együttes nézettsége, ami 822 ezer volt.

Érdekesség, hogy a tíz legnézettebb film mind kizárólag amerikai gyártású, kivéve a Csodapark című animációs családi vígjátékot, amely spanyol-amerikai koprodukció.

Csökkent a művészmozik népszerűsége

Az NMHH külön kimutatást készített az art mozikról is.

A művészmoziban a nézőszám 237 ezer volt, amely 30 ezres visszaesést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest, míg a jegybevétel meghaladta a 273 millió forintot, ami közel 25 millióval kevesebb 2018 második negyedévéhez hasonlítva.

Érdekesség, hogy még a művészmozikban is a Bosszúállók: Végjátékra váltottak a legtöbben – 14,7 ezren – jegyet, amit a Pedro Almodóvar rendezte Fájdalom és dicsőség követett 11,6 ezer nézővel. Az első negyedévben második helyezett Oscar-díjas Zöld könyv – útmutató az élethez 9,5 ezer látogatóval volt a harmadik az artmozikban.

Art mozikban játszott filmek nézőszámai. Forrás: NMHH 2019. II. negyedév
Art mozikban játszott filmek nézőszámai. Forrás: NMHH 2019. II. negyedév

Tolna megyében a legolcsóbb mozizni

Az adatokból az is kiderül, hogy átlagosan 28-an mentek el egy vetítésre – ez a szám artmozik esetében azonban jóval alacsonyabb: 16 fő. Az átlagos jegyár országos összesítésben  1466 forint volt, míg az artmozikban 1153 forint.

Budapest után – ahol egy belépő átlagban 1596 forint – Győr-Moson-Sopronban és Fejér megyében kellett több mint 1500 forintot fizetni, átlagosan 1564, illetve 1554 forintot egy jegyért. A többi megyében sem lehetett ezer forint alatt megúszni a mozizást, leszámítva Tolna megyét, ahol 929 forint volt egy jegy átlagos ára.

A teljes statisztika, illetve a sikerlisták adatai elérhetőek az NMHH honlapján: a teljes mozipiacra vonatkozó itt, az artmozis piaci pedig itt.

Vannak a tavalyi évről is filmstatisztikai adataink, ezek ide kattintva érhetők el.

Borítókép: A Bosszúállók – Végjáték moziplakátja
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások