Google

Felejtés joga: A Google javára döntött az Európai Bíróság

Csak az Európai Unión belül kötelező törölnie a keresőóriásnak a felhasználók személyes adatait.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A felejtéshez való jog érvényesítéséről szóló jogszabály hatálya csak az Európai Unió területére vonatkozik, nem a világ összes országára – mondta ki a Google javára ítélkezve kedden az Európai Bíróság.

Az MTI erről szóló tudósítása felidézte: a francia adatvédelmi hatóság, a CNIL és az amerikai keresőóriás közötti jogvitában eljáró francia bíróság 2016-ban fordult a luxemburgi székhelyű törvényszékhez előzetes döntéshozatali eljárás keretében. A CNIL szerint a felhasználók kérésére szerte a világon el kell távolítania a rájuk vonatkozó keresési adatokat.

„A jelenleg hatályos uniós jog nem ír elő olyan kötelezettséget, amelynek alapján a vállalatnak a keresőmotor valamennyi változatán el kell végeznie a törlést” – állapította meg a bírói testület, kiemelve, hogy az eltávolítást ugyanakkor az EU-tagállamok mindegyikében végre kell hajtani.

A törlést szükség esetén olyan intézkedéseknek kell kísérniük, amelyekkel ténylegesen megakadályozható, hogy a tagországok felhasználói a keresőmotor EU-n kívüli változatán keresztül – tehát például a google.hu-ról a google.com-ra váltva – hozzáférjenek a szóban forgó, a közösségen belül levett linkekhez.  A bírák rámutattak arra is, hogy bár a szabályozás nem teszi kötelezővé a link eltávolítását a keresőmotor valamennyi változatán, de nem is tiltja meg.

Precedens-értékű döntés

Az amerikai óriásvállalat üdvözölte a döntést, mondván, azon dolgoznak, hogy megtalálják a kényes egyensúlyt a nyilvánosság információhoz való legitim joga, az adatvédelem, valamint a magánélet védelmének joga között.

Elemzők szerint az ítélet rendkívül fontos annak meghatározásában, hogy a közösségi jog alkalmazása kiterjedhet-e az Európai Unió területén kívülre is. Az Európai Bíróság egyik 2014-es ítélete alapján vezették be a felejtéshez való jogot, amelynek értelmében az internetes cégek bizonyos esetekben kötelezhetők az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információk eltávolítására. A Google-höz azóta több millió ilyen törlési kérelem érkezett.

(MTI nyomán)

Borítókép: pexels

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

A négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome-mal az Eurosport kerékpáros szakértője Juan Antonio Flecha készít interjút

Az Eurosport exkluzív sportjogokat vásárolt

Az Eurosport bejelentette, hogy ő közvetíti a Tour de France és a La Vuelta futamokat 2025-ig. Emellett a La Course by Le Tour, a Liège-Bastogne-Liège és Flèche Wallonne versenyket is élőben fogja sugározni a sportcsatorna.

Puch László vállalkozó, az MSZP volt pénztárnoka

Puch László, az MSZP volt pénztárnokának közeléből próbálták megszerezni a Computerworld, a PC World és a GameStar kiadóját

A több szaklapot is kiadó Project029 kiadóvállalatot nemrégiben majdnem megszerezték Puch László volt MSZP-pénztárnok közeléből egy végrehajtási eljárás során, de az ügylet végül meghiúsult. A Media1 utolérte Puchot is, aki röviden nyilatkozott is a történtekről. Közben az is kiderült, hogy a céghez érkező új lapigazgató a Fidelitasnál is fontos szakpolitikai pozíciót töltött be.