Google

Felejtés joga: A Google javára döntött az Európai Bíróság

Csak az Európai Unión belül kötelező törölnie a keresőóriásnak a felhasználók személyes adatait.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A felejtéshez való jog érvényesítéséről szóló jogszabály hatálya csak az Európai Unió területére vonatkozik, nem a világ összes országára – mondta ki a Google javára ítélkezve kedden az Európai Bíróság.

Az MTI erről szóló tudósítása felidézte: a francia adatvédelmi hatóság, a CNIL és az amerikai keresőóriás közötti jogvitában eljáró francia bíróság 2016-ban fordult a luxemburgi székhelyű törvényszékhez előzetes döntéshozatali eljárás keretében. A CNIL szerint a felhasználók kérésére szerte a világon el kell távolítania a rájuk vonatkozó keresési adatokat.

„A jelenleg hatályos uniós jog nem ír elő olyan kötelezettséget, amelynek alapján a vállalatnak a keresőmotor valamennyi változatán el kell végeznie a törlést” – állapította meg a bírói testület, kiemelve, hogy az eltávolítást ugyanakkor az EU-tagállamok mindegyikében végre kell hajtani.

A törlést szükség esetén olyan intézkedéseknek kell kísérniük, amelyekkel ténylegesen megakadályozható, hogy a tagországok felhasználói a keresőmotor EU-n kívüli változatán keresztül – tehát például a google.hu-ról a google.com-ra váltva – hozzáférjenek a szóban forgó, a közösségen belül levett linkekhez.  A bírák rámutattak arra is, hogy bár a szabályozás nem teszi kötelezővé a link eltávolítását a keresőmotor valamennyi változatán, de nem is tiltja meg.

Precedens-értékű döntés

Az amerikai óriásvállalat üdvözölte a döntést, mondván, azon dolgoznak, hogy megtalálják a kényes egyensúlyt a nyilvánosság információhoz való legitim joga, az adatvédelem, valamint a magánélet védelmének joga között.

Elemzők szerint az ítélet rendkívül fontos annak meghatározásában, hogy a közösségi jog alkalmazása kiterjedhet-e az Európai Unió területén kívülre is. Az Európai Bíróság egyik 2014-es ítélete alapján vezették be a felejtéshez való jogot, amelynek értelmében az internetes cégek bizonyos esetekben kötelezhetők az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információk eltávolítására. A Google-höz azóta több millió ilyen törlési kérelem érkezett.

(MTI nyomán)

Borítókép: pexels

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

TV2 Tények

Pert vesztett a TV2

A tévécsatorna Tények című műsorának helyreigazítást kell közölnie az általa hírbe hozott László Imre ügyében, legalábbis ezt mondta ki a bíróság friss első fokú ítéletében.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!