facebook

A Facebook néhány európai beszélgetését is felvette

A Politico szerint nem csak amerikai felhasználók beszélgetéseit rögzítette a közösségi oldal, hanem európai uniós állampolgárok közül is néhány tucatét. Ha bebizonyosodik az uniós adatvédelmi rendelet megsértése, a vállalkozás az éves árbevétele 4 százalékát is fizetheti bírságként.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Külföldi hírforrások nyomán a Media1 is beszámolt arról korábban, hogy a Facebook rögzítette egyes felhasználóinak beszélgetéseit, és azokat egy külső partnerrel meghallgattatta, leíratta. Ezt a Facebook azzal magyarázta, hogy a mesterséges intelligenciás szövegfelismerő rendszerét szerette volna fejleszteni, minőségét ellenőrizni, ezért szerette volna a robotok által leírt szövegeket emberi erővel ellenőrizni. Utólag azt is mondták, hogy csak az amerikai felhasználókat figyelték meg így, a GDPR-rendelet által védett európaiakat nem. (Az ügyben a magyar adatvédelmi hatóság is megnyilvánult: Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke közölte, hogy bekapcsolódnak a vizsgálatba.)

A Politico friss írása viszont arról számol be, hogy európai uniós állampolgárok is érintettek az ügyben megfigyeltként. 48 EU-állampolgár érintett a cikk szerint.

Bár a Facebook dublini székhelye alapján Írországban kellene eljárást indítani, de mivel a legutóbbi adatvédelmi ügyek az Egyesült Államokban és nem Európában, az ír adatvédelmi hatóság területi hatálya szerint történtek, a Politico szerint az érintett állampolgárok országai indíthatnak eljárást a közösségi médiás cég ellen.

A lap arról is beszámolt, hogy bár a beszélgetések leírására vonatkozó projektet nem terjesztették ki Európára, de a Facebook elismerte, hogy 48 uniós felhasználó beszélgetéseiről készültek audio fájlok, és azokat egy harmadik féllel, egy vállalkozással ellenőriztette.

A GDPR-rendelet alapján a Facebookra az éves árbevételének 4 százalékát is kiszabhatják bírságként, ha kiderül, hogy megsértette az adatvédelmi szabályozást, írta a Politico.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

ITBN 2019

Jön az ITBN, álhírekkel és médiás workshoppal

Az idén már 15. alkalommal megrendezendő Informatikai Biztonság Napján a budapesti Groupama Arénában több ezer érdeklődő gyűlik össze, hogy a kiberbiztonság aktuális kérdéseiről szerezzen információkat. Lesz médiás workshop is.

Steiner Kristóf, a Kristóf’s Kitchen in The Studios leendő műsorvezetője és Nimród Dagan

Steiner Kristóf YouTube-on indít műsort

Tizenegy év után vegán gasztroformátummal tér vissza műsorvezetőként Steiner Kristóf, a címe: Kristóf’s Kitchen in The Studios. A műsort azzal a céggel közösen készíti, amelyik az RTL Klub kutyás műsorát is gyártja.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!