Az MTVA székháza Budapesten

Milliárdos üzletet nyert az MTVA-tól a Fidesz-közelbe került Appsters és az Antenna Hungária

Az Appsters Kft. ügyvezetője az a Bubla Áron, aki korábban részt vett a fideszes erzsébetvárosi polgármester kampányában.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Két cég, az állami tulajdonú Antenna Hungária és az Appsters Kft. nyerte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 1,2 milliárd forint összegű közbeszerzési eljárását „komplex médiatartalom-kezelő- és disztributáló rendszerének informatikai támogatása és továbbfejlesztésére”.

A kivitelező feladata az lesz, hogy az MTVA audiovizuális vagyonát és élő tartalmait  megjelenítse és eljuttassa a végfelhasználókhoz az interneten mobilalkalmazások, tartalomkezelő és portálrendszer, illetve tartalomtovábbító rendszer segítségével.

Az Appsters Kft. már évek óta sok közpénzes megbízással rendelkezik, az Átlátszó blogjának beszámolója szerint 2016 őszéig legkevesebb 342 millió forint értékű megbízásra tettek szert a közszférában, legnagyobb megrendelőjük korábban is az MTVA volt. Tavaly óta a két volt ügyvezető (Lozsádi Dániel és az Index volt alapítója, Nyírő András) helyét Bognár Botond, valamint Bubla Áron vette át.

Bubla Áron és a Fidesz

Az Átlátszó felidézte, hogy arról a Bubla Áronról van szó, akinek a neve a 2013-as ELTE szexbotrányában is felmerült, amikor egy magát megnevezni nem kívánó lány arról mesélt az Indexnek, hogyan lett szexuális erőszak áldozata, és hogy a HÖK elnökségi tagjai hogyan próbálták meg az egyetem falain belül tartani a bűncselekményt. Két hallgatót is fegyelmivel elbocsátottak az eset után, egyikük volt Bubla Áron, aki ekkor az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzatának vezetője volt. (Bubla azt nyilatkozta akkoriban, nagyon elfogult döntés született, amelyben őt és néhány kollégáját próbálták meg kikiáltani főkolomposnak. „A leghatározottabban állítom, szó sem volt az ügy eltussolásáról” − fogalmazott.) Bubla később eredményesen fellebbezett a döntés ellen, így végül befejezhette tanulmányait az egyetemen, sőt később személyi asszisztens lett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon.

A kinevezést furcsálló sajtóhírek után azonban Bubla ellen belső vizsgálat indult, és Balog Zoltán miniszter személyesen arra utasította az SZGYF főigazgatóját, hogy szüntessék meg Bubla Áron jogviszonyát az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) háttérintézményében. Ezen elbocsátási ügy végkimenetele – hogy lett-e belőle munkaügyi per és ha igen, ott milyen ítélet született – nem derül ki az Átlátszó írásából, de ezek szerint most a közpénzekkel kitömött Appsters Kft. élén bukkant föl.

A volt HÖK-vezető egyébként erős fideszes kapcsolatokkal rendelkezik, ugyanis részt vett Vattamány Zsolt Fidesz–KDNP-s erzsébetvárosi polgármester 2014-es kampányában: ő koordinálta a polgármester önkénteseit. Bubla közleményben tagadta, hogy tagja lenne a kampánystábnak, ám egy mondattal később ő maga hangsúlyozta, hogy az önkéntesen, „több száz más aktivistával együtt” végzett munkáját is visszaadta. Ezzel pedig tulajdonképpen elismerte, hogy önkénteskedett a fideszes jelöltnek.

Az MTVA egyébként nagyon sok Fidesz-közeli vállalkozásnak fizet ki közpénzeket, ezekről nemrég jelent meg egy nagyobb összeállítás.

Frissítés

A hír eredeti változatában Bubla Áron egy helyen pontatlanul tulajdonosként szerepelt, ám a helyes megnevezése az Opten céginformációs rendszer szerint ügyvezető igazgató, vagyis ő irányítja a céget. Ezt pontosítottuk.

Borító: Az MTVA székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!