fbpx
T-Systems

Szakít a Microsoft Magyarország és a T-Systems Magyarország

Nem folytatja együttműködését az elmúlt évek egyik legsúlyosabb kormányzati korrupciós botrányában érintett Microsoft Magyarország és az épp Mészáros Lőrinc volt jobbkezéhez kerülő T-Systems. Az információt az érintettek is megerősítették. A T-Systems vevője, a 4iG közölte, a Microsofttal történő szakítás nem tántorítja el őt, hogy megvegye a T-Systemst.

A Microsoft Magyarország úgy döntött, nem hosszabbítja meg a T-Systems Magyarországgal évek óta meglévő partneri együttműködését, értesült a hvg.hu.

Mindez azért is érdekes, mert a T-Systems nemrég még az Év Partnere kitüntető címet is elnyerte a Microsofttól.

A szakítás egyébként épp akkor történik, amikor a Microsoft Magyarországnál az elmúlt évek egyik legsötétebb kormányzati korrupciógyanús ügyére derült fény, a T-Systems Magyarországot pedig épp most vásárolja meg a Magyar Telekomtól a 4iG, mely azé a Jászai Gellértté, aki Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos (Orbán Viktor miniszterelnök barátjának) volt jobbkeze.

Az érintettek is megerősítik a fejleményt

Hogy vége lesz a Microsoft és a T-Sytems együttműködésének, az érintettek is megerősítették.

A Microsoft azzal indokolta döntését, hogy évről évre felülvizsgálja a partnereivel kötött megállapodásaikat, és „követve a sztenderd üzleti gyakorlatunkat, úgy döntöttünk, hogy nem újítjuk meg az augusztus 31-ével lejáró megállapodásunkat a T-Systems-szel”.

A hvg.hu szerint nem zárható ki, hogy a döntésben az is közrejátszhatott, hogy a Mészáros Lőrinchez közeli 4iG felvásárolja a T-Systemset, de ezt a feltételezést nem erősítették meg a portálnak.

Ezt a nyilatkozatot adta ki az amerikai szoftveróriás magyar leányvállalata:

„A Microsoft küldetése, hogy a világon minden embert és szervezetet hozzásegítsen ahhoz, hogy többre legyen képes. Hogy ígéretünknek eleget tegyünk, összhangban a globális stratégiánkkal, folyamatosan értékeljük együttműködésünket partnereinkkel a világon mindenütt. Célunk, hogy felgyorsítsuk ügyfeleink digitális átalakulását és bővítsük azokat a szolgáltatásokat, amelyeket igénybe vesznek tőlünk” – írta a portálnak a Microsoft Magyarország, melyet egyébként épp az a Christopher Mattheisen vezet idén február óta, aki korábban pont a Telekom (a T-Sytems mostani tulajdonosának) vezérigazgatója volt.

A T-Systems azon van, hogy megoldja a helyzetet

A T-Systems a hvg.hu szerződésbontásra vonatkozó cikkének megjelenése után közölte, hogy a Microsoft előzetes értesítés és indoklás nélkül mondta fel a licenc-értékesítésre vonatkozó szerződését, és a döntésről a T-Systems augusztus elsején kapott értesítést.

A változás a tájékoztatás szerint azonban nem azonnali, hanem néhány hét múlva, 2019. szeptember 1-jével lép életbe.

Hozzátették, hogy a T-Systems Magyarország és a Magyar Telekom már megkezdte a jogosultságok és a Microsoft partneri kapcsolathoz kötődő tevékenység átszervezését a Magyar Telekomba, melyről korábban informálták a Microsoftot. Vagyis a közlemény szerint a T-Systems 4iG általi felvásárlását követően ezek a szerződések átkerültek volna a Telekomhoz.

Eredményes együttműködést emleget a T-csoport

A cég reagálásában azt is hangsúlyozta, hogy az ezek szerint előzetes értesítés nélkül, kész helyzetet teremtő Microsoft milyen eredményes megállapodást bontott fel velük, hiszen a T-Systems Magyarország az elmúlt 10 évben a Microsoft legnagyobb magyarországi partnereként folyamatosan ellenőrzött és minősített szolgáltatóként hatékonyan járult hozzá nagyvállalati, majd az elmúlt két évben kis- és középvállalati ügyfelei digitális fejlődéséhez, átalakulásához.

Hozzátették, hogy a transzparens szakmai együttműködés és elért eredmények elismeréseként a Microsoft „sztenderd üzleti gyakorlatának megfelelően” a T-Systems Magyarország júniusban vette át a 2019-es pénzügyi évre vonatkozóan Microsoft Év Partnere díjat a Microsoft Las Vegasban rendezett konferenciáján.

Kitértek arra is, hogy a Deutsche Telekom és a Microsoft stratégiai együttműködéseként idén júniusban indította el hazánkban is közös innovációs programját, melynek magyarországi partnere szintén a T-Systems Magyarország.

A közlemény azzal zárul, hogy ahogy az elmúlt tíz évben, úgy a T-Systems Magyarország továbbra is magas színvonalon és transzparens módon nyújt szolgáltatásokat ügyfeleinek, ebben a tekintetben semmilyen változás nem történt és nem is történik. Azt még hozzátették: „Cégünk elsődleges célja, hogy a Microsoft licencekkel kiszolgált ügyfelek üzletmenetét a következő időszakban segítse és a várható átállást zökkenőmentessé tegye”.

A 4iG nem áll el a T-Sytems megvásárlásától

A T-Systems Magyarországot épp felvásárló 4iG ezt közölte:

  • „Az a tény, hogy a  Microsoft Magyarország Kft. felmondta a T-Systems-szel kötött szerződéseit, nem befolyásolja a 4iG Nyrt. felvásárlási szándékát”.
  • „A tranzakció nem zárult le, annak bejelentésekor pedig a felek egyértelművé tették, hogy az ügylet feltételrendszerét a jogi, pénzügyi átvilágítás eredményének ismeretében véglegesítik. Tekintettel arra, hogy a tranzakció egészéhez viszonyítva a T-Systems működését (pénzügyi eredményét) a Microsoft által felmondott szerződések tudomásunk szerint csak elenyésző mértékben érintik, illetve a Magyar Telekom és a 4iG a tranzakció zárását követően is szakmai partnerként tekintenek egymásra, ezért a Microsoft döntésének nincs és nem is lehet érdemi hatása a felek adásvételi szándékára.”

A hvg.hu cikke megemlítette, hogy a Microsoftnál egyébként rendcsinálás kezdődött, miután a szoftveróriás kénytelen volt elismerni, hogy 2013-tól 2015-ig „egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett” egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben. A beismerésen túl a Microsoft redmondi anyavállalata az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött peren kívüli egyezség keretében 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírság megfizetését is kénytelen volt vállalni.

A korrupciós ügylet lényege az volt, hogy a Microsoft Magyarország viszonteladói árkedvezményeket kaptak szoftverlicencekre, ők azonban áron felül adták azokat tovább különböző állami szerveknek (például a NAV-nak és a rendőrségnek).

Frissítés 08.08

Ma kiderült, hogy idehaza a Legfőbb Ügyészség egyelőre még mindig nem rendelt el nyomozást a Microsoft szoftverlicenc botránya ügyben, hanem feljelentés-kiegészítéssel próbál megbizonyosodni arról, hogy egyáltalán történt-e bűncselekmény.

borító: A T-Sytems épülete Budapesten, a Budafoki úton. fotó: t-sytems.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások