fbpx
Az MTVA Új Média és Teletext Kft. nevű cége működteti a hirado.hu nevű oldalt is

Bezárják az MTVA botrányos leányvállalatát

Végelszámolással megszűnik az MTVA Új Média és Teletext Kft. nevű, az Állami Számvevőszék szerint is problémásan gazdálkodó vállalata, értesült a Media1.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Egy ideje már hallani lehetett folyosói pletykákból, hogy bezárják a közmédia, illetve egészen pontosan a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 100 százalékos leányvállalatát, az 1989-ben Új Képújság Kft. néven létrehozott, az elmúlt években pedig már Új Média és Teletext Kft. néven működő, a teletext mellett a hirado.hu -t és más közmédiás oldalakat is üzemeltető céget. Jelen sorok szerzője még tavaly október közepén küldött is egy kérdést az MTVA sajtóirodájának, hogy igaz-e, hogy megszűnik a kft., illetve érdeklődött arról is, mi történik majd a cég itt dolgozó dolgozóival, és milyen előnyöket várnak a leányvállalat megszüntetésétől. Az MTVA sajtósai azonban október óta nem reagáltak, így nem adtak tájékoztatást az idén már 93 milliárd forintból működő közmédia ezzel kapcsolatos döntéséről és ennek okairól.

Immáron azonban biztosnak látszik a lépés, ugyanis az Opten céginformációs adatbázisában ma reggel észrevettük, hogy múlt hét szerda óta a kft. nevében megjelent a „végelszámolás alatt” kifejezés. Vagyis az MTVA tényleg úgy döntött, megszünteti a leányvállalatot.

Átláthatatlanul működött

Sokan kérdőjelezték meg a kft. létjogosultságát, voltak olyan bírálatok, hogy ennek a cégnek a legnagyobb előnye az lehetett, hogy így a gazdálkodására kevésbé lehetett rálátni. Emlékezetes volt a Direkt36 oknyomozó portál cikke is, amelyből kiderült: 120 millió forintért vásárolt a cég 2014 májusában 110 internetes oldalt, meglehetősen gyanús körülmények között. Az eladó egy olyan cég volt, amely Várhegyi Attila (egykori szolnoki fideszes polgármester) családtagjainak többségi tulajdonában volt. A weblapok egymáshoz hasonlóak voltak, doménneveik pedig településnevekből és a híradó szóból álltak, például:

Az Együtt akkori társelnöke, Szigetvári Viktor azonban hiába tett rendőrségi feljelentést, mivel a rendőrség úgy ítélte meg, hogy a történtekkel nem valósult meg bűncselekmény. (Az oldalak egyébként most is működnek, de továbbra is nagyon hasonló felépítésűek.)

Az Állami Számvevőszék is problémát talált

Nemrég az Állami Számvevőszék is vizsgálódott az állami vállalatnál, ami elmarasztalással végződött. Tavaly decemberben a 24.hu írta meg, hogy az ÁSZ a következő megállapításokat tette:

A társaság működésének szabályozottsága az ellenőrzött időszakban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, mivel gazdálkodása a szabályozási hiányosságok, továbbá az elszámolások hiányosságai miatt, vagyongazdálkodása a leltár hiánya, valamint a vagyonnyilvántartás szabálytalanságai miatt nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak 2013-ban, illetve 2016-ban. Közzétételi kötelezettségéről az ellenőrzött időszakban nem gondoskodott, ezáltal működésének átláthatósága nem volt biztosított.

Az ÁSZ emiatt a társaság ügyvezetőjének hét, az MTVA vezérigazgatójának egy javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kellett elkészíteniük.

Az ÁSZ jelentése teljes egészében itt érhető el.

Az Új Média és Teletext Kft. megszüntetésével az Opten céginformációs rendszere szerint a Pannon Felszámoló Válságkezelő Tanácsadó Kft.-t bízták meg, a végelszámoló-biztos Kallai Miklós Gergely lett. A cég felügyelőbizottságának egyébként jelenleg Németh Zsolt, Szabó Eszter és Galambos István a tagja. Galambost tavaly október végén nevezte ki a pozícióba az MTVA,  a többieket már jóval korábban.

Az Új Média és Teletext Kft. ügyvezetője tavaly június óta a végelszámolás kezdetéig egyébként az a Vas Imre volt, akit még Vaszily Miklós nevezett ki a kft. élére. Vas Imre neve sokak számára a Vaszily Miklós szobájában történt lehallgatási ügy kapcsán is ismerős lehet. Vas a lehallgatási botránykor azt mondta a rendőröknek, a lehallgatásra és videós megfigyelésre is alkalmas eszközök telepítése magasabb célokat szolgált.

A hirado.hu impresszumában jelenleg is az Új Média és Teletext Kft. neve szerepel.

Kiemelt kép: az Új Média és Teletext Kft. üzemeltetésében lévő hirado.hu nyitóoldala
Szóljon hozzá!