fbpx
google

Macron aláírta a Google-adót, Trump válaszlépést ígér miatta

Az Egyesült Államok elnökének nem tetszik, hogy a francia államfő aláírta és ezzel törvényerőre emelte a francia nemzetgyűlés döntését a digitális adó kivetéséről. Ez olyan tech-cégeket érint mint például a Google, az Amazon, a Facebook.

Válaszlépést ígért Párizsnak az amerikai cégekre kivetett digitális adó miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken.

Twitter-bejegyzésében a politikus „lényegi ellenlépést” említett, miután Emmanuel Macron francia államfő aláírta és ezzel törvényerőre emelte a francia nemzetgyűlés döntését a digitális adó kivetéséről.

A francia adó a nagy amerikai tech-vállalatokat érinti, köztük az Alphabet leányvállalatát, a Googlet, vagy az Amazon internetes kereskedőcéget és a Facebookot.

„Franciaország éppen most vezetett be digitális adót a mi nagyszerű technológiai cégeinkre. Ha van valaki, aki megadóztathatja őket, az a saját országuk, az Egyesült Államok. Rövid időn belül lényegi kölcsönös lépést teszünk Macron őrülete ellen” – fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

Az amerikai elnök hozzátette: „én mindig mondtam, hogy az amerikai bor jobb, mint a francia”.

E megjegyzését elemzők úgy értelmezték, hogy az amerikai elnök esetleg a francia borokra kivetendő büntetővámon gondolkodik. Az elnök Twitter-bejegyzése után a Fehér Ház részletesebben reagált a francia döntésre.

„Franciaország egyoldalú intézkedése láthatóan a gazdaság meghatározott ágazataiban szolgáltatást nyújtó, élenjáró amerikai technológiai vállalatokat veszi célba” – mondta Judd Deere szóvivő. Egyben leszögezte: az Egyesült Államokat „mélyen megdöbbenti” a francia döntés, amelyet szerinte az amerikai vállalatok és dolgozók kárára hoztak.

A francia törvényhozás július elején fogadta el az új adónemet. A párizsi szavazás előtt Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója közölte: a francia adó hátrányosan különbözteti meg az amerikai cégeket, ezért a hivatala behatóan megvizsgálja majd, hogy milyen válaszlépésre lesz szükség.

Lighthizer akkor érzékeltette, hogy Washington esetleg a Kína ellen foganatosított büntetővámokhoz hasonló intézkedéseket hozhat Párizs ellen is.

Márciusban az amerikai pénzügyminisztérium nemzetközi adózási kérdésekben illetékes államtitkár-helyettese, Chip Harter pedig azt közölte, hogy az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO)elé viszi az általa diszkriminatívnak tartott adókat, amelyeket Franciaország és más európai országok akarnak kivetni olyan nagy nemzetközi internetes vállalatokra, mint a Facebook és a Google.

A Google épp a napokban tette közzé második negyedéves pénzügyi eredményeit. A Google anyavállalata, az Alphabet 2019 második negyedévében 38,94 milliárd dollár árbevételt ért el, ami 19 százalékkal több lett mint 2018 azonos időszakában.

(MTI nyomán)

Borító: Pexels.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások