Calibra, a Facebook digitális pénztárcája

Szabályozva érkezhet a Facebook saját pénze

Számos szabályozás előzheti meg a Facebook virtuális devizájának bevezetését a K&H Bank vezető elemzője szerint.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A különböző viták nyomán valószínűleg számos szabályozás előzi majd meg a Facebook saját devizájának, a Librának a  bevezetését – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kedden az M1 csatornán.

A szakértő a műsorról tudósító MTI szerint hozzátette: a Facebooknak többek között szabályoznia kellene, hogy hogyan használják fel a különböző tranzakciókat, illetve hogy ezáltal hogyan védik az emberek érdekeit.

Németh Dávid hangsúlyozta: a Libra ugyan a Facebook tervezett kriptovalutájaként vált ismertté, mégis inkább egy deviza, mintsem kriptovaluta, hiszen a bitcointól eltérően a kibocsátott mennyiséget illetően nem határoz meg egy maximumot, és az emberek nem úgy szerzik, hogy részt vesznek a valuta kereskedelemének nyilvántartásában.

A Libra a kriptovalutával ellentétben nem egy teremtett pénz, hanem a meglévő pénzek átváltása egy új pénznemre, magyarázta Németh Dávid az MTI tudósítása szerint.

Az amerikai Facebook június közepén jelentette be, hogy Libra néven, több nagy vállalattal (például Vodafone, Mastercard, Paypal közösen) saját kriptodevizát létesít online fizetések lebonyolítására, és 2020 elején elindítja a Calibra nevű alkalmazáson keresztül igénybe vehető szolgáltatást.

Cél többek között, hogy a Facebook a világnak azt a mintegy 1,7 milliárdos népességét is fizetési lehetőségekhez juttassa, akik nem férnek hozzá hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Azonban számos ellenérv is megjelent a Facebook-pénz kapcsán. Ilyen aggály, hogy az internetes óriás, mely már így is félelmetes mennyiségű személyes adat birtokosa,  ezzel tovább növeli hatalmát, hiszen információi lehetnek arról, hogy a felhasználói mikor és mennyit költöttek. Az adatvédelmi aggályok mellett pedig több országban az államszuveneritás és az euróra, dollárra gyakorolt esetleges kockázat kérdése is megjelent.

Szóljon hozzá!

Meghamisított Orbán-interjú 2016 decemberében

Az 1950-es éveket idézi F. Gábor szerint, ahogyan elítélték az Orbán-interjú állítólagos megváltoztatásáért

Folytatódik F. Gábor újságíró évek óta tartó kálváriája a 2016 decemberében jelentős változtatásokkal megjelent, megbütykölt Orbán-interjú ügyében. Noha korábban az újságíró számos, az ennek elkövetésével őt vádoló ügyészség állításának hitelességét megkérdőjelező ellentmondásra világított rá, ma a bíróság még súlyosbította is a végig az ártatlanságát hangoztató, az elkövetés tényét megkérdőjelező médiamunkás büntetését, amit a miniszterelnöki interjú állítólagos megváltoztatásáért kapott. F. Gábor a Media1-nek elmondta, mit gondol erről az egész ügyről, és azt jelezte: a Kúriához fordul az 1950-es éveket idéző eljárás miatt.