fbpx
facebook

Kiszivárgott dokumentum: A német pénzügyminisztérium veszélyben érzi az eurót a Facebook kriptopénze miatt

A Facebook Libra nevű kriptopénze veszélyt jelentene az egész euróra, ezen keresztül pedig Németország szuverenitására, legalábbis egy belső, kiszivárgott pénzügyminisztériumi dokumentum állítása szerint.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter imént idézett, a Facebook veszélyeire vonatkozó hétfői nyilatkozatával szinte egyszerre a német sajtóban is cikkek jelentek meg a minap arról, hogy Németország szövetségi pénzügyminisztériumában is nagyon tartanak a Facebook bevezetni kívánt Libra nevű kriptovalutájától.

A Bild című napilap egy belső minisztériumi hírlevelet is megszerzett, melyben a Libra az euróra való esetleges veszélyéről esik szó.

A dokumentum szerint a német kormánynak meg kellene fontolnia, hogy a német jegybankkal, a Bundesbankkal közösen hogyan léphetnének fel az ellen, hogy a Facebook Libra ténylegesen is alternatív fizetőeszközzé váljon.

Ellenkező esetben a német pénzügyminisztériumi dokumentum szerint a Libra az államra nézve is veszélyt jelentene, és veszélyeztetné az Európai Központi Bank működését is. Azt ugyanakkor a minisztériumi dokumentum is elismeri, hogy szükség van digitális fizetőeszközökre.

A Facebook június közepén jelentette be, hogy 2020 első felében szeretné elindítani saját kriptopénzét. A Libra segítségével az emberek pénzt küldhetnének egymásnak, sőt akár vásárlásokat is végrehajtatnának.

A Facebook kezdeményezéséhez rögtön több nagyvállalat is csatlakozott, köztük olyan vállalatóriások mint a Vodafone, a Mastercard, a PayPal.  A Libra Associationnek 27 tagja van.

Több ország is tart a Facebook újdonságától

A  kezdeményezés miatt már sokan fogalmaztak meg aggódó véleményeket, többek között sokan tartanak a Facebook hatalmának további növekedésétől.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter  korábban a Libra kapcsán pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának lehetőségéről beszélt, másrészt azt is mondta, hogy adatvédelmi aggályok is felmerülnek. (Hiszen a Facebook a pénz bevezetését követően azt is tudni fogja, mikor és mennyit fizettünk.) Marc Carney, a Bank Of England kormányzója azt mondta, a nemzeti bankoknak kellene felügyelnie a Librát.

Az amerikai pénzügyminiszter hétfőn arról beszélt, hogy a minisztériuma rendkívüli módon aggódik a Libra miatt, amelyet nemcsak pénzmosásra lehetne felhasználni, hanem a terrorizmus támogatására is. Azt is kijelentette a sajtónak, hogy a Facebook vezetőinek „sokat kell majd dolgozniuk, hogy meggyőzzék a Trump-kormányzatot” e virtuális pénz biztonságosságáról. Hozzátette: nagyon erős szabályozást kell kidolgozni a Librára.

A Facebook bevezetni kívánt kriptopénze a G7 találkozónak is témája.

Ma jelenik meg az amerikai szenátusi bizottság előtt David Marcus, a Facebook Libráért felelős vezetője.

Borító: Con Karampelas, Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások