fbpx
facebook

Tart a Facebook kriptovalutájától az amerikai kormány

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki a Facebook bevezetni kívánt kriptovalutája, a Libra miatt. Azt is mondta, a Facebook vezetőinek sokat kell majd dolgozniuk, hogy meggyőzzék a Trump-kormányzatot.

Steve Mnuchin hangsúlyozta: az amerikai kormányzat álláspontja szerint egy ilyen virtuális pénz mint a Libra, alkalmas lehet az adóhivatal kijátszására vagy akár pénzmosásra is.

„A pénzügyminisztérium rendkívüli módon aggódik a Libra miatt, amelyet nemcsak pénzmosásra lehetne felhasználni, hanem a terrorizmus támogatására is” – fogalmazott újságíróknak Mnuchin.

Az amerikai pénzügyminiszter hozzátette: a Facebook vezetőinek „sokat kell majd dolgozniuk, hogy meggyőzzék a Trump-kormányzatot” e virtuális pénz biztonságosságáról. Azt is mondta, nagyon erős szabályozást kell kidolgozni a Librára.

Mnuchin emlékeztetett arra is, hogy a Bitcoint – amely az első és máig legfontosabb kriptopénz – gyakran használták fel törvénytelen pénzügyi tranzakciókra, köztük adócsalásra, zsarolásra és kábítószer-kereskedelemre. Egyúttal aggodalmát fejezte ki a Bitcoin spekulatív jellege miatt is.

A miniszter leszögezte: a pénzügyminisztérium ugyan szívesen lát a pénzügyi rendszer hatékonyságát javító „felelősségteljes újításokat, ám a tárca célja a pénzügyi rendszer integritásának megőrzése”. Ezt nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte.

Hozzáfűzte: „az én felelősségem a pénzünk védelme, és nagyon komolyan veszem a dollár tartalékvaluta szerepét”.

David Marcus, a Facebook egyik vezetője – aki a Libra-terv vezetője – kedden jelenik meg egy szenátusi bizottság előtt, hogy beszámoljon cége nagy vitát és berzenkedést kiváltó virtuális pénzzel kapcsolatos terveiről. Amerikai sajtóértesülések szerint a Facebook addig nem indítja meg a Libra forgalmát, amíg nem kapja meg a szükséges hatósági jóváhagyást, és Marcus a keddi szenátusi meghallgatáson szintén ezt az álláspontot képviseli majd.

A Facebook bevezetni kívánt új pénze, a Libra a G7-ek találkozóján is téma lesz.

(MTI)

A német sajtóban eközben cikkek jelentek meg annak kapcsán, hogy kiszivárgott egy belső dokumentum Németország pénzügyminisztériumából, ami az eurót és Németországot is veszélyben látja a Libra miatt.

Borító: Facebook sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások