A dortmundi rendőrség illetékese nyilatkozik a fehérporos támadásról

Fehér poros borítékot kapott két német újságíró

Mindkét újságíró a város szélsőjobboldali mozgalmairól ír rendszeresen. Korábban már kaptak fenyegetéseket.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Fehér port tartalmazó borítékot kapott két német újságíró Dortmundban. Mindketten a város szélsőjobboldali (neonáci) mozgalmairól írnak rendszeresen – közölte csütörtökön a dortmundi rendőrség.

A hatóság hozzátette: a borítékban található anyag ártalmatlan, valószínűleg sütőpor. A feltételezhető politikai indíték miatt az ügyben a rendőrség jobboldali szélsőségesekkel foglalkozó különleges egysége nyomoz.

Az egyik borítékot az egyik újságíró privát lakcímére küldték, a másikat pedig a Westdeutscher Rundfunk (WDR) nevű regionális műsorszolgáltató dortmundi stúdiójába postázták. A rendőrség elmondása szerint mindkét újságíró már több fenyegetést is kapott az elmúlt években.

„A szabad újságírás demokráciánk egyik fő tartóoszlopa. A demokrácia értékei elleni támadásnak számít, ha valaki fenyegetésekkel akar nyomást gyakorolni, hogy riportokat befolyásoljon vagy megakadályozza a megjelenésüket. Ezt nem fogjuk eltűrni” – húzta alá Alexandra Dorndorf, a dortmundi rendőrség főkapitány-helyettese, nyomatékosítva, hogy mindent megtesznek, hogy fényt derítsenek a bűncselekmény hátterére.

„Határozottan lépünk fel a demokrácia ellenfeleivel szemben” – húzta alá Dorndorf.

A WDR tudatta, hogy együttműködik a rendőrséggel, és az újságírók fokozottabb védelmét szolgáló intézkedésekről is egyeztetnek a hatósággal.

A dpa német hírügynökség idézte Hendrik Zoernert, a DJV német újságírószövetség szóvivőjét, aki azt mondta, a két levél annak bizonyítéka, hogy a szélsőjobboldallal foglalkozó újságírók megnövekedett biztonsági kockázatnak vannak kitéve.

A dpa felidézte azt is, hogy a múlt hónapban otthona előtt megölték Walter Luebke kereszténydemokrata (CDU) politikust, aki a menekültek befogadása mellett foglalt állást. A gyilkossággal összefüggésben egy szélsőjobboldalhoz köthető figurát gyanúsít a rendőrség, aki egyébként először beismerte tettét, de később visszavonta a vallomását.

Németországban gyakorivá váltak a migrációellenes tüntetések, és jelentősen nőtt 2013-as megalapítása óta az AfD nevű szélsőjobboldali párt támogatottsága – tette hozzá a dpa.

(MTI és dpa nyomán)

Szóljon hozzá!