fbpx
euronews

Az Euronews a magyar zene előtt tiszteleg

Péntektől Kodály inspirálta magyar jazz szól a magyar Euronews hírcsatorna műsorában a hírek között, és ez így marad hosszútávon is.

Bár a külföldi változatok nézőit is beleszámítva Európa legnézettebb hírtévéjének számít, ráadásul a médiavállalat majdnem megvette a magyar HírTV-t, méltatlanul kevés szó esik Magyarországon az Euronews tévécsatornáról.

Valószínűleg azért, mert nincsenek például hírhamisítási botrányaik, illetve például az állami műsorszóró, az Antenna Hungária korábban, hogy helyet csináljon a TV2 egyre sokasodó tévécsatornáinak a rendszerén, a kínálatából kivette, így itthon nem is mindenki ismeri. Pedig a hírcsatornának 12 egyéb nyelv mellett 2013 óta van magyar nyelvű adása is, és bár jelenleg sem mindegyik kábeles és műholdas szolgáltatónál érhető el, de például a Telekomnál és a UPC-nél, valamint néhány kisebb szolgáltatónál igen, ahogy az interneten is.

Mostantól azok, akik el tudják érni a csatornát, egy kicsit jobban is magukénak érezhetik azt, legalábbis kedves gesztust tett ez ügyben az Euronews.

Semleges gépzene helyett magyar zene

Péntek óta ugyanis a Kodály Spicy Jazz zenekar felvételei hallhatók a magyar Euronews hírcsatorna műsorában a hírek között, az összekötő szignálokban. Az Euronews Magyarország és a Zene Ünnepe előtt tiszteleg így.

„A hírcsatornákon szokásos, hogy az egyes hírblokkok közötti összekötő szignálokban futó városképek alatt aláfestő zene, többnyire semleges gépzene szól. Mi úgy gondoltuk, a magyar Euronews legyen ebben is magyar: a mi műsorunk nézői Kodály Zoltán zenéje által inspirált minőségi magyar jazzt hallhatnak, amit magyar zenészek készítettek az Euronews számára. Köszönjük a Kodály Spicy Jazz munkáját!” – mondta el Kert Attila, az Euronews magyarországi irodájának vezetője, aki a Media1 érdeklődésére elmondta azt is, hogy nem csak átmenetileg váltottak a magyar jazzre, vagyis a Kodály-inspirálta jazz hosszútávon is hallható lesz.

A Kodály Spicy Jazz zenekar Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére indította útjára zenei projektjét 2017-ben azzal a céllal, hogy az iskolai énekórákról és kóruspróbákról jól ismert magyar népdalok friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a közönséghez, elsősorban a fiatalokhoz.

A zenekar tagjai professzionális muzsikusok, akik számtalan formációban és különböző stílusban zenélnek a blues-tól és a rocktól, a metálon és a reggae-n át a popzenéig.

Ez a sokszínűség teszi igazán izgalmassá az elkészült zenei anyagukat. Több nemzetközi fesztiválon is sikerrel léptek fel, az ő koncertjükkel indult Strasbourgban, az Európai Parlamentben a magyar V4-elnökség időszaka is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások