fbpx
Anabel Hernández, DW Global Media Forum 2019

Anabel Hernández kapta a Deutsche Welle nemzetközi szólásszabadság díját

A drogkartelleket leleplező mexikói oknyomozó újságíró az első nő, aki átvehette a Deutsche Welle rangos díját. A díjátadás helyszínéül szolgáló Global Media Forum nevű nemzetközi médiakonferencián egyébként a romló magyarországi médiahelyzet is szóba került, egy kisfilm foglalkozott Magyarországgal, benne Orbán Viktorral.

A mexikói újságíró és író, Anabel Hernández vehette át a Deutsche Welle német közszolgálati média által alapított nemzetközi szólásszabadság díjat (Freedom of Speech Award) az egykori német fővárosban, Bonnban megrendezett médiakonferencián, a Global Media Forumon.

Anabel Hernándezt a világ szinte minden országából összesereglett újságírók, szerkesztők, civil szervezetek és szakértők kétszer is hosszú perceken át szűnni nem akaró vastapssal köszöntötték.

Anabel Hernández az első nő, aki megkapta a Deutsche Welle szólásszabadság díját.

A vastaps annak az ádáz küzdelemnek szólt, amit a mexikói újságíró hosszú ideje a kormányzati korrupció ellen folytat, és amelynek része többek között az a cikksorozat is, mely a Mexikó mellett a világ számos országát behálózó drogkartellről szólt. (Hernández egy térképet is felmutatott arról, hogy az általa vizsgált drogkartell a világ számos országában működik.)

Anabel Hernández beszédében azt hangsúlyozta, hogy az újságírók munkája manapság egyre veszélyesebb, megnőtt a velük szembeni erőszak, illetve fenyegetettség mértéke. Hernández azt mondta, minden egyes újságíró halála olyan, mintha valójában emberek százait ölnék meg.

„Miért akarnak megölni minket? Miért fenyegetnek bennünket? Miért börtönöznek be minket? Miért akarnak minket elhallgattatni?”- tette fel a kérdést Anabel Hernández.

Az újságíró azt is mondta, úgy érzi, a díj valójában nem neki szól, hanem annak a 125 újságírónak, akiket az elmúlt évtizedben meggyilkoltak Mexikóban.

„A díj továbbá azokat is illeti, aki napjainkban is etikusan és kitartóan dolgoznak. Mert sokan azt akarják, hogy meghaljunk, azt akarják, hogy elnémuljunk. De egyelőre talpon vagyunk és hallatjuk a hangunkat erősen.”

A világ számos országában veszélyben a demokrácia és az újságírás

Az újságíró ezek után megemlítette, hogy a világ számos országában hatalmas veszélyben van a demokrácia. Hernández szerint ma már sokszor nem a lakosság hoz döntéseket a saját életéről, hanem különböző politikai, gazdasági és egyéb érdekcsoportok határoznak a sorsukról.

Hernández azt is mondta, meg kell védeniük egymást azoknak az újságíróknak, akik akár veszélynek is hajlandók kitenni magukat nap mint nap az igazságkeresés közben.

Az 1971-ben született újságíró az elmúlt években a kormányzati korrupció és a drogkartellek mellett szexuális kizsákmányolásról közölt cikkeket. Azt mondja, számára az jelenti a motivációt, hogy édesapját 2000-ben Mexikó városban elrabolták majd meggyilkolták.

Orbán Viktor is szóba került

A Deutsche Welle által megrendezett Global Media Forum nevű rendezvényen a médiavilág aktuális problémáiról és kihívásairól esett szó, legyenek azok technológiai, politikai vagy gazdasági jellegűek. Több mint 2000 vendég érkezett a konferenciára, 140 országból. A rendezvény címe Shifting powers volt.

A konferencián kiemelt téma volt az álhírek problémája, és az is, ahogy a politikusok a médiával bánnak. A többnapos konferencián a csorbuló magyarországi médiaszabadság is szóba került, az egyik panelben többször Orbán Viktor miniszterelnök fotója is látható volt a plenáris ülés kivetítőjén a hazai problémákat érintő kisfilmben.

Az idén a mexikói újságírónak odaítélt szólásszabadság díjat 2015-ben a Szaúd-Arábiában máig börtönben lévő Raif Badawi blogger kapta. 2016-ban a díjat Sedat Ergin, a török Hürriyet újság volt főszerkesztőjének, 2017-ben az amerikai fehér házi tudósítók szövetségének, 2018-ban Sadegh Zibakalam iráni politikai szakértőnek ítélték.

Borítókép: DW Global Media Forum 2019 | Freedom of Speech Award 2019 | 2019 Winner: Anabel Hernández (Journalist, Mexico)n© DW/P. Böll
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások