fbpx
Magyar Narancs

A Fidesz ismét keresztbe tesz a médiának

A kormánypárt a már lassan hagyományosnak mondható magyarázattal rekeszt ki egy szerkesztőséget, és akadályozza az olvasók informálódását.

Elutasították a regisztrációt, nem engedi be a Magyar Narancs tudósítóját a Fidesz vasárnap esti, a most zajló európai parlamenti választást követő eredményvárójára. A magyarnarancs.hu közlése szerint a Fidesz azzal magyarázta a sajtóorgánum akkreditációjának elutasítását, hogy az eredményvárója helyszínének befogadóképessége nem teszi lehetővé, hogy a Narancs ott lehessen.

Vagyis a magyarázat a már számos alkalommal, többek között korábbi választási eredményvárókon is használt indok: nincs hely.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szeptemberi elhíresült, Strasbourgban többek között a sajtószabadsággal kapcsolatos aggályokat is megfogalmazó kritikusainak adott válaszában elhangzott kijelentése szerint pártja, illetve kormánya sohasem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akik nem értenek egyet vele.

Így aztán elvben ki kellene zárnunk, hogy Orbán pártja szándékosan a lap munkavégzését próbálná akadályozni. Ha viszont valóban egyszerűen helyhiánnyal küzd a párt, akkor találhattak volna megoldást a problémára, hisz nem most derült ki, hogy EP-választás lesz, az igényeket pedig előzetesen felmérhették volna. Nehéz elképzelni, hogy Budapesten ne akadna egy megfelelő méretű épület, ahová a Narancs egy szem emberének is lett volna legalább két talpnyi hely.

Már nagyon sokszor eljátszották ezt

Korábban több esetben arra is fény derült, hogy amikor a Fidesz vagy valamelyik állami szerv, illetve hozzá közelálló szervezet helyhiányra hivatkozik, akkor azért többnyire mégiscsak van hely. Nemrég a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Media1-et próbálta meg távol tartani a fontos közfeladatokat ellátni hivatott hatóság sajtóeseményéről állítólagos helyhiányra hivatkozva, amikor viszont cselhez folyamodva mégis sikerült bejutnunk a hatóság épületébe, fotókkal dokumentáltuk, hogy a magyarázat nem volt valós, hisz bőven volt még hely. Ráadásul a Media1 akkreditációjának elutasításakor az NMHH még javában arra buzdított más újságírókat, regisztráljanak, amit nyilván nem tett volna meg, ha az elutasításkori magyarázata valós lett volna.

Egy másik alkalommal az MLSZ a Magyar Hang című hetilap online kiadását próbálta kívül tartani egy jelentős futballeseményről ugyancsak helyhiányra hivatkozva. Később a Magyar Hang a szlovák labdarúgó-szövetségtől kapott segítséget, ahol készséggel biztosítottak számukra helyet.

Idén év elején pedig Orbán Viktor miniszterelnök nagy nehezen kikényszerített sajtótájékoztatójáról rekesztettek ki több kormánykritikus médiaterméket, egymásnak ellentmondó indokokkal. Amikor aztán a bejutók között akadtak olyanok, akik rákérdeztek a kormányfőnél, miért nem lehetnek ott egyes meghatározó médiumok az eseményen, a miniszterelnök szavaiból az derült ki, hogy egyéni szimpátia is szerepet játszik, kit hívnak meg, és kit nem. Vagyis diszkriminálják az újságírókat, és már nem is próbálják ezt leplezni.

A Narancs nem lepődött meg a mostani eseten

A Magyar Narancs, a mostani kívül rekesztése kapcsán arról írt, hogy számára nem okozott túl nagy meglepetést, hogy nem lehetnek ott az eredményvárón, hiszen az elmúlt években a pártnál rendszeressé vált, hogy megakadályozták, hogy a kritikus sajtó beléphessen és testközelből, személyes tapasztalásokkal tudósíthassa olvasóit a fontosabb rendezvényeiről.
Nemrég pedig Tarlós István főpolgármester is helyhiányra hivatkozva rekesztette ki a Narancsot.

A Narancs megjegyezte: bár a Fidesz igyekszik kívül tartani őt, illetve nem áll szóba a lappal, azért úgy látják, hogy fideszesek is tájékozódnak az újságból, sőt Orbán Viktor kezében is megfordul időnként a Magyar Narancs.

Borító: A Magyar Narancs 2018 áprilisi borítójának egy részlete, az eredményvárón éneklő Semjén Zsolttal és Orbán Viktorral
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások