fbpx
Kazahsztán

Az Orbán Viktor által nemrég dicsért Kazahsztánban lelőtték a Facebookot, a YouTube-ot és több híroldalt

A máskéntgondolkodók dolgát próbálták így megnehezíteni.

Elérhetetlenné tették csütörtökön Kazahsztánban az internetszolgáltatók a Facebook, a Telegram, az Instagram üzenetküldő szolgáltatásokat, a YouTube videómegosztó portált, illetve egy sor helyi lap internetes felületét – írta meg az MTI.

Az Interfax orosz hírügynökség az internetfigyelő NetBlocks nemzetközi civilszervezetre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a Twitter és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatások továbbra is elérhetők maradtak, míg a Telegram a cenzúra elkerülését szolgáló intézkedéseket léptetett életbe, amelyek lehetővé tették, hogy a szolgáltatás asztali számítógépekre és okostelefonokra telepített változatai is működjenek.

Nem először történt ilyen tegnap Kazahsztánban

Kazahsztánban az utóbbi hónapokban több alkalommal is blokkolták a közösségi hálózatokat, mivel a helyi hatóságok így akarták elhallgattatni Muhtar Abliazov száműzött máskéntgondolkodót, aki tömegtüntetésekre szólított fel ezeken az online felületeken keresztül.

Az egyes közösségi hálózatokon kívül elérhetetlenné vált csütörtökön a rus.azattyq.org, az exclusive.kz, a vlast.kz és a holanews.kz hírportál is. A hatósági cenzúra nem kerülte el a regionális lapok honlapjait sem, blokkolták egyebek mellett az Ak zsajik és az Uralszkaja nyedelja internetes felületeit is.

Épp tüntetni készültek az ellenzéki gondolkodásúak

Szerdán a kazah főügyészség felhívást tett közzé, amelyben felszólították az ország lakóit, hogy ne vegyenek részt a hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulásokon. A vádhatóság jelezte, hogy a résztvevőket felelősségre fogják vonni. A felszólítást azt követően adták ki, hogy a Kazahsztánban betiltott, Kazahsztán Demokratikus Választása nevű mozgalom tömegtüntetéseket jelentett be május 9-re a nagyobb városokban, köztük Almatiban és a nemrég átnevezett fővárosban, Nurszultanban.

Az Interfax szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tilalom ellenére aktivisták vonultak ki Almati és Nurszultan utcáira, és közülük többeket őrizetbe vettek a hatóságok.

A 18 milliós lakosú Kazahsztánban tilos a hatóságok engedélye nélkül megmozdulást szervezni. Tavaly májusban Almatiban szervezett  kormányellenes tüntetést Muhtar Abliazov egykori bankár, Nurszultan Nazarbajev volt államfő heves bírálója. Akkor többtucatnyi embert vettek őrizetbe. A távollétében hamis vádak alapján elítélt ellenzéki jelenleg Franciaországban él, ahonnan a közösségi oldalakon toboroz kazahsztáni híveket.

Méltatta Kazahsztánt Orbán Viktor

Néhány napja, április végén egyébként Orbán Viktor magyar miniszterelnök is látogatást tett a puha diktatúrával rendelkező közép-ázsiai országban. A magyar kormányfő méltatta a stabil helyi kormányzást, valamint elismerősen szólt az országot 30 éven át vezető korábbi elnök reformjairól.

Orbán Viktor azt is mondta: „hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába. A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie”

(MTI nyomán)

Kiemelt kép: Kazahsztán. Fotó: 123rf
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások