Kazahsztán

Az Orbán Viktor által nemrég dicsért Kazahsztánban lelőtték a Facebookot, a YouTube-ot és több híroldalt

A máskéntgondolkodók dolgát próbálták így megnehezíteni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Elérhetetlenné tették csütörtökön Kazahsztánban az internetszolgáltatók a Facebook, a Telegram, az Instagram üzenetküldő szolgáltatásokat, a YouTube videómegosztó portált, illetve egy sor helyi lap internetes felületét – írta meg az MTI.

Az Interfax orosz hírügynökség az internetfigyelő NetBlocks nemzetközi civilszervezetre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a Twitter és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatások továbbra is elérhetők maradtak, míg a Telegram a cenzúra elkerülését szolgáló intézkedéseket léptetett életbe, amelyek lehetővé tették, hogy a szolgáltatás asztali számítógépekre és okostelefonokra telepített változatai is működjenek.

Nem először történt ilyen tegnap Kazahsztánban

Kazahsztánban az utóbbi hónapokban több alkalommal is blokkolták a közösségi hálózatokat, mivel a helyi hatóságok így akarták elhallgattatni Muhtar Abliazov száműzött máskéntgondolkodót, aki tömegtüntetésekre szólított fel ezeken az online felületeken keresztül.

Az egyes közösségi hálózatokon kívül elérhetetlenné vált csütörtökön a rus.azattyq.org, az exclusive.kz, a vlast.kz és a holanews.kz hírportál is. A hatósági cenzúra nem kerülte el a regionális lapok honlapjait sem, blokkolták egyebek mellett az Ak zsajik és az Uralszkaja nyedelja internetes felületeit is.

Épp tüntetni készültek az ellenzéki gondolkodásúak

Szerdán a kazah főügyészség felhívást tett közzé, amelyben felszólították az ország lakóit, hogy ne vegyenek részt a hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulásokon. A vádhatóság jelezte, hogy a résztvevőket felelősségre fogják vonni. A felszólítást azt követően adták ki, hogy a Kazahsztánban betiltott, Kazahsztán Demokratikus Választása nevű mozgalom tömegtüntetéseket jelentett be május 9-re a nagyobb városokban, köztük Almatiban és a nemrég átnevezett fővárosban, Nurszultanban.

Az Interfax szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tilalom ellenére aktivisták vonultak ki Almati és Nurszultan utcáira, és közülük többeket őrizetbe vettek a hatóságok.

A 18 milliós lakosú Kazahsztánban tilos a hatóságok engedélye nélkül megmozdulást szervezni. Tavaly májusban Almatiban szervezett  kormányellenes tüntetést Muhtar Abliazov egykori bankár, Nurszultan Nazarbajev volt államfő heves bírálója. Akkor többtucatnyi embert vettek őrizetbe. A távollétében hamis vádak alapján elítélt ellenzéki jelenleg Franciaországban él, ahonnan a közösségi oldalakon toboroz kazahsztáni híveket.

Méltatta Kazahsztánt Orbán Viktor

Néhány napja, április végén egyébként Orbán Viktor magyar miniszterelnök is látogatást tett a puha diktatúrával rendelkező közép-ázsiai országban. A magyar kormányfő méltatta a stabil helyi kormányzást, valamint elismerősen szólt az országot 30 éven át vezető korábbi elnök reformjairól.

Orbán Viktor azt is mondta: „hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába. A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie”

(MTI nyomán)

Kiemelt kép: Kazahsztán. Fotó: 123rf

Szóljon hozzá!

koronavírus, maszk, covid-19

Kizökkentette a rutinból a karantén a kommunikációs szakmát

Jól vették a járvány kommunikációs kihívásait a magyar vállalatok a kommunikációs szakma megítélése szerint. A szakemberek úgy látják: a járvány „érdekes és újszerű” feladatokat hozott, hatékonyabb, kreatívabb lett a vállalati kommunikáció ebben az időszakban. Nyilvánvalóvá vált emellett, hogy a belső kommunikációt nem lehet elhanyagolni – derül ki az Uniomedia kommunikációs ügynökség és a Media1 hírportál közös kutatásából.