fbpx
szegeder

Feltörték és átirányították a szegedi hírportált

A Szegeder a hackertámadás miatt néhány óráig elérhetetlen volt, illetve a webmetsző át is irányította egy időre a címet egy megtévesztő reklámokkal teletűzdelt külföldi honlapra.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Hackertámadás érte szerdán a Szegeder.hu nevű, szegedi helyi híreket közlő, a helyiek körében népszerű, a Facebookon 10 ezer követővel rendelkező hírportált.

A Szegeder közölte: a támadás egy, az oldalon lévő biztonsági rés kihasználásával következett be. Azt nem tudják, ki lehetett az elkövető, ugyanis a támadást egy külföldi országon keresztül hajtották végre, így gyakorlatilag felderíthetetlen az elkövető kiléte. A Szegeder egyébként nem tesz feljelentést, mivel azt írják, nem látják értelmét, és egy kicsit saját magukat is okolhatják a történtek miatt, meg egyébként is süt a nap.

A hekkertámadás miatt az oldal 2 órán át elérhetetlen volt szerdán, sőt a webmetsző át is irányította egy időre a Szegeder.hu-t egy megtévesztő reklámokkal telerakott külföldi oldalra.

„Ez volt az első ilyen incidensünk, amivel most igazi nagyfiúk lettünk. A Szegedert a semmiből építettük fel lényegében nulla forintból, ezért is fordulhatott elő, hogy nem rendelkezünk olyan szintű biztonsági berendezésekkel, mint például a Google. De ez változóban van, tervezzük már ugyanis új honlapunkat, ami nem csak biztonság szempontjából fog odaverni mindent, amit valaha hírportálnak hívtak ebben a városban”

– közölte Szűcs Dániel, a lap tulajdonosa.

Az oldal egyébként nem használja a manapság egyre elterjedtebb https alapú biztonságosabb titkosítást, a címét https:// kezdettel beírva biztonsági figyelmeztető ablakot jelenít meg a böngésző, de talán a mostani incidensből tanulva idővel ezt is beállítják majd.

A híroldalt 2017 márciusában indította a már idézett Szűcs Dániel. A lap magát újhullámos híroldalként definiálja, mely elsősorban helyi hírekről, eseményekről és kulturális értékekről szól.

A szegeder.hu jelenleg már elérhető, ami remélhetőleg így is marad már.

Borító: a helyreállított híroldal egy részlete
Szóljon hozzá!