fbpx
wikileaks

A WikiLeaks alapítója évekre börtönbe kerülhet – videó az őrizetbe vételről és az első reakciók

A sajtószabadság sötét pillanatának nevezte Edward Snowden, hogy őrizetbe vették Julian Assange-t, a WikiLeaks internetes szivárogtató portál alapítóját. A brit belügyminiszter viszont arról beszélt, hogy senki sem állhat a törvények felett. Eközben az Assange-t szexuális erőszakkal vádoló nők egyike új eljárást követel.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A hivatalosan is megerősített sajtóhírek szerint őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks internetes szivárogtató portál alapítóját, aki hét évig Ecuador londoni nagykövetségén élt.

A londoni rendőrség bejelentése szerint a rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korában megadott diplomáciai menedékjogot.

Julian Assange, a WikiLeaks-alapító őrizetbevételéről videofelvétel is készült.

A Scotland Yard közleménye szerint a WikiLeaks 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították, és Julian Assange megjelent a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt.

A bírói testület 2012. június 29-én adott ki letartóztatási parancsot Assange ellen, miután az ausztrál állampolgárságú WikiLeaks-alapító nem jelent meg a bíróság által megszabott tárgyalási időpontban.

Ecuador évekig segítette, most viszont átadta Assange-t a rendőröknek

Lenín Moreno ecuadori elnök a Twitteren jelentette be, hogy Ecuador visszavonta Assange diplomáciai menedékjogát.

Az államfő azzal indokolta a döntést, hogy a WikiLeaks internetes kiszivárogtató portál alapítója „többször megsértette a nemzetközi egyezményeket és a mindennapi élet szabályait”.

Mint mondta, bizonyítékok vannak arra, hogy Assange a legutóbbi időkig kapcsolatban állt a WikiLeaksszel és beavatkozott más országok belügyeibe, a legutóbbi, januári esetben vatikáni dokumentumokat szivárogtatott ki.

Moreno hozzátette: Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adják ki Assange-t olyan országnak, ahol halálbüntetés fenyegetné.

Így magyarázza Ecuador külügyminisztere a fordulatot

José Valencia külügyminiszter időközben bejelentette, hogy Assange 2017-ben szerzett ecuadori állampolgárságát felfüggesztik, mivel a tárcavető szerint szabálytalanul kapta meg. Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor azt írta, hogy Assange-t megfosztották ecuadori állampolgárságától.

A külügyminiszterrel közös quitói sajtótájékoztatón María Paula Romo belügyminiszter arról beszélt, hogy Assange és a WikiLeaks Ecuador belügyeibe avatkozott be.

Romo állítása szerint a WikiLeaks részt vett egy összeesküvésben, amely az ecuadori vezetés destabilizálását szolgálta, a dél-amerikai országban élő két orosz hacker és feltehetően a venezuelai kormány támogatásával.

Új eljárást követelnek az állítólagos szexuális erőszak ügyében

Assange azért menekült hét évvel ezelőtt Ecuador londoni nagykövetségére, mert attól tartott, hogy Nagy-Britannia kiadja őt Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolják, a svéd hatóságok pedig kiadhatják az Egyesült Államoknak, ahol titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene.

Az Assange-t szexuális erőszakkal vádoló svéd nők egyike új eljárást követelt. Elisabeth Massi Fritz ügyvédnő – névtelenségbe burkolózó ügyfele nevében – kijelentette: azon fog fáradozni, hogy az ügyészség ismét felvegye az Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt évekkel ezelőtt beszüntetett nyomozást. Időközben a svéd ügyészség is közölte: erre vonatkozó beadvány érkezett hozzájuk.

A sajtószabadság sötét pillanata?

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus „a sajtószabadság sötét pillanatának” nevezte a Twitteren, hogy őrizetbe vették Assange-t.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kifejezte reményét, hogy a hatóságok maradéktalanul tiszteletben fogják tartani Assange jogait az ellene folytatott eljárás során.

„A demokrácia keze a szabadság torkát szorongatja”

– írta Facebook-bejegyzésében Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője

Számítógépes rendszerek feltörése érdekében összeesküvés

Az amerikai igazságügyi minisztérium azt közölte: az Egyesült Államokban kormányzati számítógépes rendszerek feltörése érdekében elkövetett összeesküvés miatt vádat emeltek Assange ellen.

A tárca közlése szerint a 47 éves férfi őrizetbe vétele amerikai kérésre, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között érvényben lévő kiadatási egyezmény értelmében történt.

Julian Assange öt évet kaphat

Washington az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolta meg a WikiLeaks portál alapítóját, aki 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről több százezer titkosított információt – köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat – lopott el és szivárogtatott ki. Ebben az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel működött együtt.

Az igazságügyi minisztérium szerint Manningnek – hírszerzési elemzőként – hozzáférése volt a számítógépes rendszerhez, letöltötte a titkosított információkat, és továbbította a WikiLeakshez. Assange – állapította meg a tárca – nemcsak fogadta az információkat, hanem „aktívan bátorította Manninget további információk küldésére”. Ennek alátámasztására közleményében a minisztérium idézett is egy üzenetváltást Assange és Manning között. Ebben Manning közli a WikiLeaks működtetőjével, hogy a letöltött dokumentumokkal a maga részéről befejezte az adatlopást, mire Assange azzal válaszolt, hogy tapasztalatai szerint „a kíváncsi szem soha nem lakik jól”.

Donald Trump amerikai elnököt is megkérdezték ma a letartóztatásról, de azt mondta, semmit sem tud a WikiLeaksről. Pedig a választási kampányban még szívesen felhasználta az oldalt.

Ha bűnösnek találják, Julian Assange öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Obama kormányzata még újságírói munkának tartotta a WikiLeaks tevékenységét

Az MTI tudósítása megemlítette: az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata még nem indított eljárást a WikiLeaks ellen, mert megítélése szerint a kiszivárogtató portál tevékenysége újságírói munka volt. A sajtó- és szólásszabadságot pedig az amerikai alkotmány első kiegészítése védelmezi.

Assange honlapja, a WikiLeaks hozzávetőleges becslések szerint csaknem 500 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözték, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján.

Julian Assange mindig is tagadta e bűncselekmények elkövetését, és ebben az ügyben a svéd hatóságok 2017 májusában meg is szüntették ellene a nyomozást.

(MTI nyomán)

Szóljon hozzá!