fbpx
Winston Churchill portréja / Fotó: Wikipedia

Kelen Károly: 100 százalék lesz az!

A bezárt Népszabadság szerkesztője elgondolkozott, hogy ki nem akarná megőrizni a keresztény kultúrát.

„Csak abban a statisztikában hiszek, amit magam hamisítottam”
(Winston Churchill)

Az egyik legnehezebb feladat az újságírásban, hogy ellenőrizni kell még azt is, amit a beszélő a legnagyobb határozottsággal, belső meggyőződéssel állít. Gyakran előfordul, hogy például élő adásban számokkal áll elő az interjúalany, és a riporternek akkor sincs módjában kapásból ellentmondani, ha érzi, hogy nem lehetnek valósak az elősorolt adatok. Nem is illendő kételkedésének hangot adni, ráadásul óriási égés, a kérdezett fél hatalmas „győzelme”, ha kiderül, nem tévedett (nem hazudott).

De ha van idő utánanézni, szinte sohasem szabad megbízni az elhangzott adatokban. Általában eléggé egyszerű is: el kell kérni, ki kell keresni a számokat tartalmazó adatsort, máris kiderül az igazság.

Igaz, statisztikai adatok esetén nem olyan egyszerű a helyzet, hiszen még ugyanazoknak a számsoroknak az értelmezése is eltérő lehet. Szokás is felhozni a politikai helyzeteket nagyon szellemesen megragadó, ezért gyakran idézett brit miniszterelnök, Churchill mottómként használt híres mondását.

Ó, csak már ezzel is baj van! Churchill sosem mondott ilyet, ami már abból is látszik, hogy különféle angol változatokban terjed a szólás.

A leggyakrabban így szerepel: „I only believe in statistics that I doctored myself.” 

Ahol találtam, rögtön meg is jegyzik róla: „A sértő megjegyzést Churchillnek szokás tulajdonítani, de valószínűleg a náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels akarta ezzel hazugnak ábrázolni.”

És meg is adják az – eredeti? – német változatot: „Ich glaube nur der Statistik, die ich selbst gefälscht habe.”

Ha Churchill nem is gondolta ezt, mások fejében azért megfordulhatott. Engem például nagyon megleptek a miniszterelnök kampányindító beszédében ezek a mondatok:

„(Az európai) többség azt mondja, hogy meg kellene őriznünk a keresztény kultúránkat és a hagyományainkat (…) Közép- és Kelet-Európában a keresztény kultúra megőrzését akarók aránya hetven százalék, hazánkban pedig, tisztelt hölgyeim és uraim, nyolcvan százalék”.

Őszintén mondom, meglepődtem a számokon. Elképzelhető, hogy odament a kérdezőbiztos Magyarországon valakihez, és az azt mondta neki, hogy nem akarja megőrizni a kultúránkat és a hagyományainkat?!

Húsz százaléknyi magyar el akarja törölni a Föld színéről a keresztény kultúrát? Le akarja dönteni a Mátyás-templomot?

Kész, vége a világnak.

Az írásnak csak azért nem, mert megpróbáltam rájönni, miről beszélt a szónok. A Fidesz a beszédet ismertető honlapja szerint valamilyen Századvég-kutatásból idézte a számokat. A Századvég honlapján egy ide vonatkozó felmérést – „A magyarok többsége továbbra is elutasítja az Európán kívülről érkező tömeges, ellenőrizetlen bevándorlást” – találtam, és abban szerintem ez az adat jön szóba: „A megkérdezettek 78 százaléka elégedetlen összességében azzal, ahogy az EU az illegális bevándorlást kezeli.” (Ez egybevág azzal, hogy a beszéd egy későbbi pontján a „több mint nyolcvan százalékot” Orbán Viktor „közel nyolcvan százalékra” javította.) Előfordulhat, hogy egy másik, nem publikus kutatás állt a pártelnök rendelkezésére. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen kérdés derített fényt a keresztény kultúra megőrzését ellenzők ilyen nagy táborára.

Orbán Viktor egyébként már tavalyi beszédében is nagyon hasonló mondatot hangoztatott. Az alábbi kijelentést tette 2018 februárjában:

„Ezért van az, hogy Magyarországon a kutatások és elemzések szerint az emberek 78 százaléka azt szeretné, hogy őrizzük meg keresztény kultúránkat és keresztény hagyományainkat.″

Kelen Károly, a bezárt Népszabadság újságírójának a Media1-en közölt, Ki a sötétségből című cikksorozatának további részeit ide kattintva olvashatják.

Kiemelt kép: Wikipedia
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások