fbpx
Rádió 1

Rádió 1 frekvenciákról döntött a Médiatanács

Eldőlt, mi lesz két, a Rádió 1-hez tartozó vidéki rádiós frekvenciával. A Karc FM kapcsán tett januári, dunaújvárosi jóslatunk is kezd beteljesedni.

E heti ülésén a médiaszolgáltató kérésére öt évre, 2024. június 22-ig meghosszabbította a Félegyházi Hírlap Kft. jogosultságát két frekvencián a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Így a Kiskunmajsa 88,2 MHz-en és a Kiskunfélegyháza 91,1 MHz-en továbbra is a 88,2 Rádió 1, illetve a 91,1 Rádió 1 Sirius szólhat majd – jelentette be a médiahatóság csütörtökön.

A Félegyházi Hírlap Kft. egyébként a Rádió 1 hálózatot működtető Radio Plus Kft. érdekeltsége, ezeken a helyi rádiós frekvenciákon a Rádió 1 központi műsorait veszik át a nap túlnyomó részében, több mint 20 órában.

A Karc FM lassan pezsgőt bonthat Dunaújvárosban

A Médiatanács bejelentette azt is, hogy a Dunaújváros 99,1 MHz-es helyi közösségi rádiós frekvencia pályázati eljárásában az alaki vizsgálat után nyilvántartásba vette az egyedül pályázó Karc FM Média Kft.-t. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal folytatódik, de mivel egyedül ez a kft. pályázott, igencsak nagy esélyeik vannak a kormányközeli cégnek a frekvencia megszerzésére.

A Media1 egyébként már a pályázat kiírásakor, január 18-án azt írta, hogy a Médiatanács várhatóan megszórja majd a Karc FM-et Dunaújvárosban egy frekvenciával, még fel is hívtuk emiatt Gajdics Ottót, a kormányközeli rádió vezetőjét, aki akkor még arról se volt hajlandó beszélni, pályáznak-e.

Bírság a Rádió 1-hez tartozó egyik helyi rádiónak

A testület e heti ülésén egyébként 70 ezer forint bírságot szabott ki a Heves 93,7 MHz-es frekvencián sugárzó, a Rádió 1 hálózatában működő Rádió Hello Kft.-re. A bírság oka, hogy a szolgáltató a megvizsgált februári adáshéten kevesebb magyar zenét, közszolgálati, valamint a helyi köz- és mindennapi élettel foglalkozó műsorszámot tett közzé a hatósági szerződésében vállaltakhoz képest.

(A Rádió 1-el függ össze az a hír is, hogy a Media1 értesülése szerint új regionális vezetőt nevezett ki a Rádió 1 márciustól Halász Gábor személyében. Azt hiába kérdeztük tőle, és hívtuk fel a Rádió 1 ügyvezetőjét is, hogy mely régióról van szó, de feltehetőleg a dunántúli térségről, vagy azon belül egy szeletről.)

A Szent István Rádió is fizethet

A Médiatanács 225 ezer forint megfizetésére kötelezte a törökszentmiklósi Szent István Rádió szolgáltatóját is, mert az egy januári adáshéten számos esetben nem a hatósági szerződésében rögzített állandó megnevezését használta, és kevesebb szöveget, zenét, magyar zenei művet és hírműsort sugárzott az általa vállaltaknál. Ezek mellett túllépte az ismételt műsorszámok maximális arányára vonatkozó vállalását is a médiahatóság szerint.

Probléma a kvótákkal

Az NMHH ellenőrizte a médiaszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését a 2018. június 1. és december 31. közötti időszakban. A médiatörvény alapján a médiaszolgáltatók meghatározott körének kötelező havonta adatokat szolgáltatni a Médiatanácsnak a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséhez.

A tanács a határidőre nem teljesítő médiaszolgáltatókat figyelmeztette vagy bírságot szabott ki rájuk, de azt egyelőre nem közölte a hatóság a sajtóval, konkrétan mely médiaszolgáltatókról van szó.

Kilencmillió forint online tartalmakra

Az NMHH kilenc pályázó – köztük két határon túli – kapott összesen kilencmillió forint támogatást ad a Magyar Média Mecenatúra Program online tartalmakat támogató Neumann János-pályázatának tavalyi harmadik fordulójában.

Folytatódik a Tiltott kastélyok című sorozat az olaszteleki Daniel-kastélyról a magyaridok.hu-n. Szintén a Magyar Idők oldalán a pitypang és a medvehagyma bemutatását és felhasználási módját ismertetik majd a Természetes egészség új epizódjai. A XX. század három jelentős magyar orvosának pályáját és személyiségét eleveníti meg a Fehérköpenyesek című ismeretterjesztő portréfilm-sorozat az sztv.hu-n.

Csaroda, Huszt és Nagyszekeres református templomait láthatják majd a nézők az Élő templomok új részeiben a mandiner.hu-n. Két sorozat készül a ctv.hu-ra: a Trianon 100 a békeszerződéshez vezető történelmi folyamatokat veszi górcső alá, a Védett vezetők című sorozat pedig azt vizsgálja, milyen szerepet játszott a politikai rendőrség a pártállami vezetés mindennapjaiban.

A magyar Rocco és fivérei a Nemzeti Színház vidéki színészeivel a szülőföld elhagyásának és a színészi hivatás megtalálásának témáit dolgozza majd fel a bonumtv.hu oldalon, öt részben.

Két határon túli pályázó is kapott támogatást: egykor patinás Maros menti, radnóti, kutyafalvai és marosújvári kastélyokhoz viszi közelebb a nézőket a Történelem a Maros sodrásában három új epizódja a filmdzsungel.hu-n, és erdélyi történelmi amatőr- és kísérleti filmesekről is készül egy háromrészes sorozat a kulturpart.hu oldalra.

Támogatás filmfesztiváloknak

A testület 500 ezer forinttal támogatja az augusztus 21. és 25. közötti 26. Országos Diákfilmszemle nyertesét. Az április 30. és május 4. között zajló Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét elnevezésű rendezvényen a tanács 500-500 ezer forintot ajánl fel a legjobb magyar dokumentum- és rövidfilm kategória nyerteseinek.

A BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon a legjobb magyar fikciós- és animációs film javára ajánl fel 500-500 ezer forintot a tanács.

Az eseményt augusztus 27. és szeptember 1. között rendezik majd meg. Az október 3. és 9. közötti 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén a Médiatanács egy-egy millió forintos pénzdíjjal támogatja a Sárga Csikó-díj és a Filmgalopp fődíj nyerteseit.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások