fbpx
Való Világ 9 powered by Big Brother

Való Világ maratont tartott a médiahatóság

Így aztán grafikonon is ki tudták mutatni, hányszor volt káromkodás és erotika az egyébként nem is a magyar médiahatóság alá tartozó RTLII valóság showjában. Az is kiderült, hányszor ittak alkoholt.

Végignézték (vagy végignézették valakikkel nyilván jó pénzért) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai az RTLII csatornán futó Való Világ (VV9) powered by Big Brother legutóbbi szériáját, hogy ma egy sajtóközleményben oszthassa meg a médiahatóság, hányszor ittak alkoholt, hányszor káromkodtak, illetve hányszor volt meztelenség.

A médiahatóság tehetetlen

A médiahatóság egyébként többet az adatközlésnél nem nagyon tud tenni, hisz az RTLII nem is tartozik a magyar joghatóság alá, az RTLII külföldre van bejegyezve, vagyis épp annyira tehetetlen a médiahatóság az adásban elhangzó káromkodással vagy meztelenséggel, mintha egy külföldi, de Magyarországon is elérhető pornócsatornáról lenne szó, ahol nyilván másodpercenként lehetne könyvelni az előkerült meztelen testrészek számát és ezek láthatósági időtartamát egy látványos infografikonon. Ráadásul este 10 óra után került adásba a reality, amikor szinte már mindent lehet, és amikor felelős szülő nyilván vagy nem engedi a gyerekét tévézni, vagy ha igen, bizonyára tisztában van a következményekkel.

Na de gyorsan térjünk is rá az adatokra, ha már sok időt eltöltött a Való Világ barométer elkészítésével a hatóság.

Kevesebb trágárság

A médiahatóság emberei az évad kezdetéhez és a korábbi évadokhoz képest is kevesebb aggályos jelenettel találkoztak. Most már csak 2 percenként káromkodtak a műsorban – közölte a hatóság, persze a „csak” szót idézőjelek közé téve.

Az NMHH közölte, hogy a tavaly november 4-én indult Való Világ széria első hat hetében még kiugróan nagyszámú trágár kifejezés hangzott el a műsor összefoglalóiban: a második héten összesen 306, a harmadikon pedig 299 – vagyis nagyjából percenként hagyták el obszcén kifejezések a villalakók száját. Az első másfél hónapban egy kivételével minden héten kétszáz fölött volt az ilyen aggályos tartalmak száma. A legkevesebb káromkodás a nyolcadik héten hangzott el, összesen 64.  A széria második felében – összehasonlítva az addig leadott összefoglalókkal – észrevehető arányban, mintegy felére csökkent a trágár kifejezések előfordulása.

Az előző, 2016-ban sugárzott szériához képest jelentősen, több mint ezerrel kevesebb trágárságot tartalmazott a sorozat: az összes összefoglalót tekintve 3579 helyett 2438-at. Ez azt jelenti, hogy amíg a nyolcadik szériában átlagosan nagyjából másfél-percenként, addig a legutóbbiban körülbelül kétpercenként hangzott el durva kifejezés.

Két évvel ezelőtt, a nyolcadik évadban nem volt olyan adáshét, amelyben száznál kevesebbszer káromkodtak volna, rekordként – a negyedik héten – 457 esetet jegyzett fel az NMHH. A médiahatóság szerint az éjszakai kísérőműsor is ijesztő kezdő adásokat produkált az új szériában, az első héten összesen 90 alkalommal hangzott el káromkodás a műsorokban, ami a második héten 149-re emelkedett, a harmadikon viszont ennek a harmadára (47 eset) csökkent. A sorozat második felében viszont a legmagasabb esetszám már csak 27 volt az éjszakai műsorban.

VV barométer, Való Világ barométer, NMHH

Több szex és erotika

A szex és az erotika is kiugróan gyakran jelent meg az adások első három hetében az összefoglalókban és az éjszakai kísérőműsorokban egyaránt. Az összefoglalókban az első héten 97, a másodikban 122, a harmadikban pedig 59 alkalommal bukkant fel ilyen típusú tartalom. Az első héten volt olyan adásnap, amikor 34 alkalommal volt utalás vagy konkrét erotikus tartalom a műsorban, vagyis másfél percenként. A Való Világ 8 összefoglalóiban is az első három hét adta a legmagasabb számokat a kategóriában, de akkor a problematikus elemek jóval ritkábban fordultak elő: 49, 34 és 46 alkalommal. A legutóbbi évadban a számok az esti és az éjszakai műsor esetében fokozatosan csökkentek az évad közepe felé haladva, majd a hetedik héttől kezdve meredeken visszaestek. Az utolsó kilenc héten az ilyen tartalmak átlagos heti megjelenése az összefoglalókban 7,1; a kísérőműsorokban 7,4 volt.

Hetekig nem ittak egy csepp alkoholt sem

A médiahatóság megállapította, hogy a direkt és indirekt alkoholfogyasztás megjelenése az egész évad alatt szembetűnően alacsony volt. Az összefoglalókban az alkoholfogyasztást mutató képsorok száma az első hét kivételével nulla és tizenkét alkalom között mozgott, míg az éjszakai műsorban november 4. és január 5. között egyáltalán nem volt látható ilyen jelenet, ahogy január 26. és február 9. között sem.

Pedig még tavaly sokat ittak

Ez a trend jelentős csökkenés a 2016-os számokhoz képest, akkor összesen 361 alkalommal mutattak be ilyen típusú tartalmakat az esti összefoglalókban, míg két évvel később ez a szám nagyjából az ötödére csökkent (66 eset). Mindkét szériában a nyitóhéten mutatták a legtöbb ilyen problematikus képsort: 2016-ban 56-ot – szűk ötpercenként –, míg 2018-ban mindösszesen 15-öt, vagyis nagyjából negyedóránként egyet.

Az italozásra utaló vagy azt pozitív színben feltüntető jelenetek aránya szintén elenyésző volt, az összefoglalókban nulla és húsz alkalom között, az éjszakai műsorokban nulla és négy között volt ezek száma – ez alól az összefoglaló első hete jelentett kivételt több mint negyven megjelenéssel. 2016-ban a heti 21 volt a legmagasabb esetszám, ugyanakkor minden héten bemutattak alkoholfogyasztásra utaló képsorokat: a heti átlag akkor 13,3 volt a mostani 9,1-hez képest.

A médiahatóság közölte: bár a nemrég véget ért sorozatban az idő előrehaladtával az aggályos tartalmak előfordulása csökkent, a széria elején észlelt kimagasló számuk továbbra is aggodalomra ad okot, főleg annak tükrében, hogy a Való Világ kilencedik évadának nézettségi mutatói még mindig a 13 és 17 év közötti korosztályban a legmagasabbak.

VV barométer, Való Világ barométer, statisztika, NMHHÍgy kutatta az NMHH a káromkodást, a meztelenséget és italfogyasztási szokásokat

A médiahatóság Való Világ barométere a műsorban előforduló káros motívumokat kvantitatív módszerekkel elemzi oly módon, hogy az NMHH a műsor 22 óra utáni összefoglalóit és a BeleValóVilág powered by Big Brother című éjszakai kísérőműsort nézte meg. Az előző nyolc évad tapasztalatai alapján a „VV-barométer” hat változó – a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések, a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás – segítségével vizsgálták a műsort. A statisztika a káros tartalmakat jelenetenként számolja, a trágár kifejezéseket viszont elhangzásonként, a szexualitás témakörébe a nemiségre vonatkozó szóbeli utalások is beletartoznak.

Az alkoholfogyasztásnál a barométer megkülönböztet direkt és indirekt formákat: direkt alkoholfogyasztásnál – akárcsak a dohányzásnál – az analízis a tényleges magatartást számolja; indirekt esetnek az számít például, amikor a villalakók ittas élményeikről beszélnek.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások