fbpx
A Népszabadságot bezáró Mediaworks budapesti székháza előtti parkoló

Kelen Károly: Mi a hír?

A bezárt Népszabadság újságírója alapkérdésre keres választ a New York Times mottóját idézve.

All the News That’s Fit to Print

(New York Times, 1897 óta mindennap)

Egy héttel ezelőtt, amikor a Media1 éppen a megszűnt Music FM munkatársainak küzdelméről tudósított, hogy bejuthassanak saját irodáikba, egy feliratot lehetett olvasni a Mediaworks Zrt. Bécsi úti székháza előtti parkolóban:

„Népszabadság 1956–2016. »Mi sohasem vetemednénk arra…«”

Hamar kiderült, hogy momentumos aktivisták emlékeztettek Orbán Viktornak az Európai Parlament ülésén elhangzott – és a jelen lévő képviselők hangos kacagásával fogadott – kijelentésére: „Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.”

Ugyanők festettek fel az Index, a HVG és a 24.hu elé is alapítási dátumot és „Felkészültetek?” szöveget tartalmazó feliratot.

Egy újságíró lefényképezte, amit látott, de nem igyekezett tudósítani róla a közvéleményt, csak kollégáival osztotta meg. Úgy gondolta, hogy ezt a méltatlan akciót nem volna jó a közvélemény tudomására hozni.

Miután a Mandineren megjelent egy kép, a HVG mégis úgy döntött, hogy egy hírt megér az eset.

Azóta is azon gondolkodom, hogyan fordulhatott ez elő. Figyeltem ifjú kollégáim érvelését, és leginkább ez a kérdés-kijelentés lepett meg: „Ki más dönt a hírértékről, ha nem a szerkesztő/újságíró?”

Ó, milyen igaz! Nagyon fontos elve a szólásszabadságnak-újságkészítésnek, hogy senki, de senki – még a tulajdonos sem! – szólhat bele a felelős szerkesztő döntéseibe. Az ő szuverenitása nélkül nem képzelhető el szabad újságírás.

Az ő szabad kezét pedig csak egyetlen felsőbbség köti meg: a szakmai tudás.

„Minden hír, amit érdemes kinyomtatni.”

(Vagy, hogy hét szó legyen, mint angolul: „Minden hír, ami érdemes rá, hogy kinyomtassák”.)

Százhuszonkét éve 100 dollárt fizetett a több mint fél éven át tartó pályázat győztesének a New York Times, majd kis változtatással azóta is ezt nyomtatják a cím mellé. (Ahová a kommunista-szocialista lapok a Marx-idézetet tették: „Világ proletárjai, egyesüljetek!”) És ennek az elvnek a következetes betartása tette a világ leghíresebb újságjává a New York-i városi kiadványt.

A The New York Times borítójának részlete
A The New York Times borítójának részlete

Ha olyan hírt kap a lap, amelyről tudnia kell az olvasónak, közzé kell tennie, amilyen gyorsan csak tudja. A szerkesztő figyelembe veheti az újság profilját, az olvasók elvárásait, de nem szelektálhat azon az alapon, hogy mivel szimpatizál, mivel nem, mi fenyegeti az ő újságját-munkáját, mi segíti elő. (Arról nem is beszélve, ma nem számíthat rá, hogy megússza, sosem kerül nyilvánosságra az ügy.)

A New York Times 1971-ben nyilvánosságra hozta az úgynevezett Pentagon-papírokat. Tudomást szereztek arról, hogy a kormány mit titkol a vietnami háborúval kapcsolatban. És mivel megállapították, hogy amit megtudtak, nagyban befolyásolja az Egyesült Államok polgárainak életét, kinyomtatták az újságban. Hiába tanácsolták nekik még az ügyvédeik is, hogy nem jó államtitkoknak minősített információkat megosztani az olvasókkal.

A kormány tajtékzott, a bírósággal akarta eltakaríttatni a lapot ( és a az aktákat szintén publikáló Washington Postot) az útjából. Sokáig tartott a per, végül a mi Alkotmánybíróságunkhoz hasonló jogkörökkel is rendelkező amerikai legfelsőbb bíróság kimondta:

„Az állam hatalma a sajtó cenzúrázására azért került eltörlésre, hogy a sajtó mindörökké szabad maradjon az állam bírálatára. A sajtó azért élvez védelmet, hogy felderítse az állam titkait, és az emberek elé tárja azokat. Csak a szabad és korlátozatlan sajtó tudja hatékonyan leleplezni az állam visszásságait.”
(Idézi Koltay András: A szólásszabadság alapvonalai, Századvég, 2009.)

Ha már ezzel nem nagyon bírunk mit kezdeni Magyarországon, legalább arra vigyázzunk, nehogy az öncenzúra is gúzsba kösse a kezünket!

Kelen Károly, Ki a sötétségből című sorozatának korábbi részeit ide kattintva érhetik el.

Kiemelt kép: A Népszabadságot bezáró Mediaworks budapesti székháza előtti parkoló
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások