fbpx
Erőszak az MTVA székházban.

Az MTVA-ban történtek miatt a képviselők ellen indít nyomozást az ügyészség

Az MTVA épületében az országgyűlési képviselő hátán térdepelő fegyveresek jogszerűen jártak el, míg az épületbe képviselői igazolvánnyal belépő országgyűlési képviselők nem - legalábbis az ügyészség szerint. Az MSZP pótmagánvádas eljárással bíróságon keresi az igazát.

A közmédia Kunigundja útjai épületébe képviselői igazolványuk felmutatásával tavaly december 16-án és 17-én belépő országgyűlési képviselők, nem pedig a velük szemben erőszakot alkalmazó fegyveres biztonsági őrök ellen indít eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség, mely erről közleményben adott tájékoztatást.

Azt írják, az MTVA székháznál 2018. december 16-án és 17-én történt események miatt országgyűlési képviselők és más személyek által tett feljelentéseket az azokról készült – 2500 GB terjedelmű, mintegy 1000 óra tartalmú – felvételek alapján bírálták el. Az ügyészség álláspontja szerint az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák.

Az ügyészség szerint a képviselők rendbontó magatartást tanúsítottak, velük szemben jogszerűen léptek fel, amikor az MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. Az ügyészség a felvételeken azt látja, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt, ezért nem volt alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek.

A főügyészségi közlemény szerint az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasították.

„Ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért a mai napon ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltünk el.”

Az MSZP pótmagánváddal bírósághoz fordul

A történtek után az MSZP, a Liberálisok és a Jobbik is közleményt adtak ki. Az MSZP Polt megint az erőszak oldalára állt című közleménye szerint

az ügyészség korábban a Nemzeti Választási Irodánál kopasz verőemberek bevetéséhez asszisztált, most pedig már abban sem lát kivetni valót, ha fegyveresek alkalmaznak erőszakot ellenzéki képviselőkkel szemben, sőt koholt vádak alapján most már az ellenzéki képviselők ellen nyomoz a fideszes ügyészség. Az MSZP jelezte, hogy panasszal élnek az ügyészségen, valamint pótmagánvádas eljárást kezdeményeznek a bíróságon.

A Liberálisok közleményében az áll:

Polt Péter legfőbb ügyész ezzel a lépéssel ismét a Fidesz mellé állt az igazság helyett, bebizonyítva, hogy a Fidesz szolgája. Szerintük fideszesek pártérdekeket szolgálja az ügyészség akkor, amikor nem lép fel a vegzált országgyűlési képviselők miatt, és eközben azok ellen lép fel, akik a 2,5 millió ember szavazatát képviselve az állami televízió épületében el akarták juttatni a „hazugsággyárrá silányított” közmédiának a választópolgárok követeléseit.

A Jobbik ezt írja:

Magyarországon minden állami intézményt megszállt az Orbán-rezsim

Sajnos, a legkevésbé sem meglepő az ügyészség döntése, miszerint a köztévé épületéből „jogszerűen” dobták ki az ellenzéki képviselőket és használtak velük szemben fizikai erőszakot a biztonsági őrök. Szintén várható volt, hogy a közérdekű üzem működésének megzavarása miatt viszont elrendelik a nyomozást. A Jobbik álláspontja szerint Magyarországon már egy jó ideje nem létezik független ügyészség. A vádhatóság vezetője egy politikai megrendeléseket végrehajtó volt fideszes politikus, ahogyan a legtöbb csak papíron független állami intézményt is egykori fideszesek, vagy megbízható kormánypárti káderek irányítanak. Állami intézmények és vállalatok, oktatás, egészségügy, igazságügy, ügyészség, közmédia – mind, mind olyan területek, amelyeket részben, vagy inkább egészben, megszállt az Orbán-rezsim. Ennek a diktatúrának, megszállásnak kell véget vetni!

Az épületbe valamennyi ellenzéki párttól érkeztek országgyűlési képviselők. Közülük a független Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az őrök kidobták, Varju László DK-s képviselőt pedig a földre nyomták, majd a hátára feküdtek. Varjut végül mentő vitte el kivizsgálásra.

Hadházy Ákos a Facebookon reagált: azt írta, egészen elképesztő az indoklás, hiszen szerinte ebből az következik, hogy egy képviselő megszűnik hivatalos személynek lenni, ha kilép az Országházból. Furcsállja azt is, hogy az ügyészek szerint ők eleve azért mentek oda, hogy „a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák”. Csatolt egy képet is.

 

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások