fbpx
tv, tévé

Börtön illegális műsorterjesztésért

Megszületett az első olyan hazai jogerős büntető ítélet, melyet televíziós csatornák tartalmához kapcsolódó szerzői jogok megsértése ügyében hoztak.

Az ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon született, ahol a  Büntetőtörvénykönyv 385.§ szerinti szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének, valamint a Btk. 386.§ szerinti védelmet biztosító műszaki intézkedés kijátszásának bűntette miatt az elkövetőt halmazati büntetésül jogerősen egy év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték, igaz, a szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. Egyidejűleg a bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált winchestereket, set-top boxokat, lapotokat, stb. elkobozták, továbbá az illetőt az ügyben közvetlenül érintett médiaszolgáltatók javára több mint négymillió forint elmaradt jogdíj megfizetésére kötelezték, egymillió forint feletti összegű bűnügyi költségnek az állam részére történő megfizetése mellett.

A Magyar Kommunikációs Szövetség (MKSZ) – a magyarországi kábeltelevíziós és vezeték nélküli internetszolgáltató kis- és közepes vállalkozások legnagyobb, jelenleg több mint 120 taggal rendelkező érdekképviseleti szervezete – szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint az elkövetés egyénileg itthon előfizetett televíziós csatornáknak az előfizetőknél telepített végberendezésre interneten történő kijátszása útján, saját internetes weboldalon illetve közösségi oldalon keresztül szervezve valósult meg. Az elkövető anyagi haszonszerzés céljából számos magyar nyelvű televíziós csatorna műsorjelét engedély nélkül, illegálisan továbbította és szétosztotta az interneten Magyarország mellett a világ mintegy 20 országában levő előfizetőinek.

Az illegális műsorjel szolgáltatás a mai nagy sebességű internetes világban időnként fel-felbukkanó jelenség, mely vonzza azokat a bűnözőket, akik tévesen úgy vélik, hogy az interneten végzett üzletszerű tevékenységükre a szerzői jogi kötelezettségek nem érvényesek, vagy ha védett privát adatkapcsolatot és weboldalakat használnak, akkor az utolérésük nem lesz lehetséges. Az MKSZ szerint sokan esetleg nem is tudják, hogy törvénysértő a hazai vagy külföldi kábeltévés vagy hasonló (IPTV-s és műholdas) forrásból származó tévészolgáltatások engedély nélküli felhasználása kártyamegosztó és IP alapon stream-elő TV szolgáltatásokhoz.

Figyelik az internetet, hogy elcsíphessék a hasonló elkövetőket

Az MKSZ hangsúlyozza, hogy egyetértenek azzal, hogy a médiatartalmak előállítói megkapják az őket megillető, a teljesítményük után járó szerzői jogdíjakat. Ezt a díjat a legális műsorterjesztők az előfizetőiktől beszedett díjakból továbbítják a jogtulajdonosokhoz, a sokcsatornás műsorcsomagok költségeinek legnagyobb részét ez a díj teszi ki:

„Támogatjuk az illegális üzletszerű műsorelosztási tevékenységek gyors felderítését és mielőbbi megszüntetését. Ennek keretében folyamatosan monitorozzuk az internetet is, és minden gyanúsnak vélt tevékenységet jelzünk a nyomozásra illetékes szervezeteknek. Ezen ügyben is a nyomozás egy bejelentés nyomán indult, és tudomásunk van arról, hogy még jó néhány hasonló ügyben van büntető eljárás jelenleg is folyamatban.”

A szövetség fel kívánja hívni az emberek figyelmét a televíziós műsorokhoz kapcsolódó szerzői jogok létezésére és tiszteletben tartására:

„Fontos lenne tudatosítani, hogy mindenki csak legális forrásból származó televíziós szolgáltatásokat vegyen igénybe, és ne használja azokat az interneten jogosítatlanul terjesztett, a legálisnál gyanúsan egyszerűbb adminisztrációjú „szolgáltatásokat”, amelyek nyújtói nemhogy nem kötnek a hazai jogszabályok által kötelezően előírt, a fogyasztók érdekeit védő előfizetői szerződéseket, de kifejezetten titkolni akarják saját kilétüket és nem közlik a szolgáltató beazonosítható nevét és elérhetőségét, hanem csak e-mailben vagy esetleg mobiltelefonon elérhetők.”

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség reményét fejezte ki, hogy a precedens értékű bírósági döntés következtében a jövőben már jóval kevesebb hasonló eset fordul majd elő, illetve remélik azt is, hogy a már megtörtént ügyekben is hamarosan sor kerülhet a különböző nyomozati cselekmények megvalósítására és az egyes büntetőügyek befejezésére. Jelezték azt is, hogy tervbe vettek egy olyan felvilágosító-megelőző kampányt, amelynek célja az illegális műsorterjesztés visszaszorítása. A kampányhoz televíziós műsortartalmakat előállítók, valamint az illetékes hatóságok és jogvédő szervezetek együttműködését is keresik.

Kiemelt kép: Alfonso Diaz / Freeimages.com

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások