fbpx
Fühü.hu

Lázadnak a Fühü volt munkatársai

Kövesdy István főszerkesztő a Media1-nek nem tagadta a tartozást, amiről a hét volt újságíró nyílt levélben számolt be tiltakozásképp.

Nyílt levelet tettek közzé néhány órával ezelőtt az interneten a 2017 nyarán újraindult Független Hírügynökség, a Fühü volt munkatársai, amiért több hónapnyi fizetésükkel tartozik nekik a Fühüt működtető cég. Az aláírók állítása szerint Kövesdy István főszerkesztő folyamatosan hitegeti őket különféle valótlanságokkal és a számlák már több mint háromnegyed éve kiegyenlítetlenek. A levelet a Fühü alábbi volt munkatársai jegyzik:

  • Bódis Gábor
  • Bóta Gábor
  • Földes Péter
  • Kardos Ernő
  • Lendvai Péter
  • Somfai Péter
  • N. Vadász Zsuzsa

Azt írják, hogy végső elkeseredésükben fordulnak a nyilvánossághoz, és a fizetésüket, illetve valamilyen elfogadható, a korábbiakkal ellentétben csúsztatások nélküli választ követelnek.

A levél írói azt is írják, hogy korábban még azt is elfogadták, hogy 30 százalékos „átmeneti”, nyár végéig tartó fizetéscsökkenést vezetett be a cég az országgyűlési választásokat követően akadozó pénzek miatt, azzal az ígérettel, hogy az ősztől már biztosan új befektető érkezik, de a befektető ezután sem érkezett és a csökkenés megmaradt. Sőt, mostanra jelentős tartozásokat halmozott fel a cég.

„Ön jelentős tartozást halmozott fel, ráadásul a tisztességes tájékoztatásról is megfeledkezett. Folyamatosan úgy viselkedett, mintha nem Önnek lenne tartozása felénk; még feltételeket is szabott a hátralék törlesztésére. Több mint háromnegyed év türelmet, toleranciát, megértést tanúsítottunk Ön iránt, mostanra azonban elfogyott nem csak bizalom, a türelem is. Ön ugyanis, új embereket dolgoztatva a Független Hírügynökségnél, úgy viselkedik, mintha a portál a legnagyobb rendben lenne, sőt, az engedélyünk, hozzájárulásunk nélkül tavaly megírt, mára aktualitásukat vesztett írásainkat pakolja ki az oldalra, kockáztatva ezzel a szakmai hitelünket is.”

Albérletét sem tudja fizetni az egyik újságíró

A Media1.hu telefonon kapcsolatba lépett két volt fühüs újságíróval, akik kérték, ne írjuk le a nevüket. Azt mondták, szerintük azért is fontos a nyilvánosság figyelmét felhívni a történtekre, mert Kövesdy István folyamatosan új munkatársakat vesz fel, és úgy tesz, mintha fizetésképes lenne, de később mégsem rendezi a számlát. Azt mondták, a „későbbi áldozatokat”szeretnék attól megóvni, hogy ők is így járjanak. Azt is mondták, hogy tudomásuk szerint vannak olyan új munkatársak is, akiknek szintén nem fizetnek, és volt olyan munkatárs is, aki már az albérletét sem tudta fizetni a kialakult helyzet miatt.

Azt is mondták, számítottak rá, hogy az újabb fideszes kétharmad után anyagi gondjaik lehetnek, de azt felháborítónak tartják, hogy nem kapnak korrekt tájékoztatást sem.

Jelen cikk szerzője semmiképp sem kíván titkot csinálni abból, hogy maga is írt két hírt néhány héttel ezelőtt, tavaly decemberben a rádiós piacról a fuhu.hu számára Kövesdy István felkérésére, és a két, egyébként csekély összegű E-számla ellenértékét egyelőre a volt munkatársakhoz hasonlóan ugyancsak nem kapta meg, a fizetési határidő lejárata után 8 és 15 nappal automatikusan küldött fizetési felszólításokra pedig nem érkezett reakció a Fühütől. Kövesdy több héttel ezelőtt, az első számla megérkezését követően azt mondta, hamarosan utal. Ez azonban azóta sem történt meg. Mindezt nem csak azért nem elhallgatható körülmény, mivel a hír szerzője saját érintettségét sem kívánja eltitkolni,

de fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy jelen hír elkészítésében és közzétételében ez a csekély összegű tartozás egyáltalán nem befolyásolta, tekintettel arra, hogy a fizetési gondokról a Facebookon nyilvánosan megjelent levél alapján értesült, és azért számol be róla, mivel a Fühü fizetési gondjai az olvasókat is érdekelhetik, vagyis fontos iparági információ.

Mindazáltal ez a körülmény is megerősíti a volt munkatársak állítását, akik mindeddig azért hallgattak csupán, hogy – mint telefonon a Media1.hu-nak mondták – az információ napvilágra kerülése miatt ne dőljön be a FüHü.

Kövesdy pénteken számít pénzre

A Media1.hu természetesen megkereste Kövesdy Istvánt telefonon, aki a telefonbeszélgetést kérdés nélkül azzal az ígérettel kezdte, hogy a holnapi napon a két, jelen sorok szerzője által kiállított számlát kiegyenlíti, majd a könyvelő szabadságára hivatkozott, amiért az összeg még nem érkezett meg. Amikor jeleztem számára, hogy nem ebben az ügyben hívom, hanem a Facebookon megjelentek miatt, elismerte, hogy vannak tartozásaik, de azt mondta:

Az érintett újságírók mindvégig tisztában voltak vele a munkájuk során, hogy a cég bevételei forrásai megszűntek a nyáron. Mindent elkövettünk, hogy kifizessük őket, de valóban nem sikerült ezt maradéktalanul megtennünk. A beérkező pénzekből mindent odaadtunk az érintetteknek, amikor tudtunk, rögtön fizettünk. Igaz tehát, hogy tartozás van, de a dolog azért úgy fest, hogy közben kaptak azért időnként fizetést, és volt ugyan, amikor ez elmaradt, de sajnos annyi nem jött be, hogy az elmaradtat teljesen pótolni lehessen.

Kövesdy azt mondta, szándékukban áll ezeket rendezni a volt munkatársak felé, annak ellenére, hogy van közöttük olyan is, akit maga küldött el. A tartozások mihamarabbi rendezése érdekében minden szolgáltatást a cég lemondott, hogy ezzel is takarékoskodjanak. Hozzátette, lett volna valaki, aki szponzorálta volna őket, és  azért alakult ki a hitegetés, mivel az utolsó pillanatban az illető visszalépett.

Amikor a bevétel kevesebb lett, el kellett volna küldenem embereket, amit viszont nem szerettem volna megtenni, mivel abban bíztam, hogy beszáll egy befektető, és akkor tudom pótolni a kieső bevételeket. Ez a beszállás azonban elmaradt, és az elmaradást nem tudtam rendezni.

Kövesdy azt ígérte, pénteken fizetni fognak valamekkora összeget a tartozásokból, de nem tudja még pontosan, hogy mennyi pénz érkezik be a céghez. Ami viszont bejön, azt egy az egyben kifizetik.

A hét újságíró aláírásával jegyzett tiltakozás teljes egészében itt olvasható:

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások