fbpx
zoom.hu

Bezár a Zoom.hu

A Tarjányi Péter által alig több mint egy évvel korábban újraindított hírportál az összes újságírótól megválik.

Kétmondatos rövid közleménnyel jelentette be a karácsony előtti utolsó munkanapon, pénteken Dosek Rita, a Strat-Pol Kft. ügyvezetője, hogy bezárja a zoom.hu hírportált, elbocsátja valamennyi újságíróját, illetve a kft. kivonul a médiaszektorból:

A Strat-Pol Kft., a Zoom.hu internetes hírportál üzemeltetője az újság működtetését a mai nappal befejezi, és a portált megszünteti. A cég továbbra is folytatja tevékenységét, de a média és a tájékoztatási piac területéről kivonul.

Az olvasóktól Farkas Csilla megbízott főszerkesztő búcsúzhatott. Ezt írta:

A tulajdonosi döntést a szerkesztőség csak elfogadni tudja, és sajnos mindössze egy ilyen közlemény az, ami ma Magyarországon bármelyik újságírónak marad, aki elveszíti az állását. A Zoom.hu-t a főszerkesztőváltás és a csökkentett létszám ellenére a most állásukat veszítő újságírók nemcsak hogy a piacon tartották, de szegmensének meghatározó szereplőjévé is tették. Elhivatottságuknak köszönhetően az elmúlt hónapokban – az elvárt és a korábban ismert egyedi látogatószámokat jelentősen meghaladva – a portál az egyik legsikeresebb időszakát élte. A Zoom.hu impresszumára kattintva olvashatóak az igazán fontos értékei az oldalnak, mind szakmailag, mind emberileg. Megtisztelő volt ennek a szerkesztőségnek a tagja lenni, hálával tartozom a Zoom.hu csapatának!

A zoom.hu történetének ez már a második bezárása. Tarjányi Péter 2009-ben átadta az akkori zoom.hu-t egy külföldi offshore cégnek, mely nem sokkal később tartozásokat is hátrahagyva felszámolta az oldalt. Ennek ellenére Tarjányi 2017-ben újraindította az oldalt, sőt arról beszélt, hogy rádiót és egy politikai tanácsadócéget is indít. Ez utóbbiakból semmi nem lett, de az oldal tavaly nyáron kísérleti üzemben, Zappe Gábor főszerkesztésével elindult. Nem sokkal később Tarjányi eltérő elképzelésekre hivatkozva megvált a főszerkesztőtől, nem sokkal később pedig interjúban kijelentette, neki tulajdonosként joga van dönteni arról, hogy valami megjelenhet-e az oldalon, és irritálta őt egy Orbán Viktorról szóló anyag. Nem sokkal később Kustánczi Norbertet, a 24.hu volt főszerkesztőjét nevezték ki a szerkesztőség élére, aki több személycserét is végrehajtott. Idén augusztusban azonban távozott Murányi András hírigazgató, majd nem sokkal később Kustánczi Norbert is, és arról lehetett hallani, hogy több munkatárs nem kapott fizetést. Néhányan fel is mondtak a bérek késlekedése miatt. Ezután lett az oldal megbízott főszerkesztője Farkas Csilla.

Farkas Csilla a Kreatívnak azt mondta, az utóbbi 2-3 hónapban időben érkeztek a fizetések, tehát a korábbi csúszások sem fordultak elő, ezek legfeljebb maximum 5 napos csúszások voltak. Azt egyébként tudták, hogy a cég pénzügyi gondokkal küszködik és támogatókat keres, de mindössze pár perccel a közlemény előtt értesült a kiadó döntéséről, ezért cikkekkel készültek a karácsonyi időszakra is. Ezeket beidőzítettek, és remélik, a tulajdonosi döntés ellenére ezek még megjelenhetnek. Arra, hogy utána megmarad-e a zoom.hu internetes cím, azt mondta, ezt még nem tudni. A munkatársak 30 napos felmondási idővel távoznak, a kiadó ígérete szerint mindenki megkapja az utolsó fizetését is.

A zoom.hu egyik munkatársa az Indexnek azt mondta, hogy az utolsó néhány hónapot a tulajdonosok már saját megtakarításaikból fizették ki.

Tarjányi Péter alapítóról egyébként idén november elején azt írta a Pestisrácok nevű kormányközeli oldal, hogy másodfokon, jogerős ítélettel csalás miatt két év felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla egy ingatlanügy kapcsán. Tarjányi azonban ekkor már nem volt ügyvezetője a zoom.hu-t működtető kft.-nek, ugyanis azt Dosek Ritának, több Tarjányi-könyv társszerzőjének adta át idén tavasszal. Tarjányi az átadást a 24.hu-n azzal magyarázta, hogy egy új holdingcég beindításán fáradozik, és ennek a holdingcégnek lesz része a Zoom is, nincs szó tehát arról, hogy magára hagyná a portált. A márciusban megjelent cikkben nyilatkozott az akkor még elsőfokú bírósági ítéletről is.

Tarjányi Péter egyébként tavaly júliusban még azt mondta, legalább két évig biztosított az oldal finanszírozása.

A Zoom.hu 23 fős stábból állt, valamint egy kutya volt még a csapatnak tagja.

Update

2019.01.04. Már a szerkesztőség is üres. Ennyi maradt a helyén.

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások