A kávé egy nagyon közkedvelt ital, sokan ezzel is indítják a napot. Remek dolog beülni egy kávézóba és friss bagett mellett kortyolgatni ezt az ízletes italt, azonban sokszor kénytelenek vagyunk elvitelre kérni, mivel csak útközben vagy a munkahelyünkön tudjuk meginni ezt a nélkülözhetetlen energetizáló kis finomságot.
A kávéautomaták is nagyon népszerűek, főleg azok, amelyek többféle verziót is kínálnak. A kávékeverő pálcika azonban minden esetben elengedhetetlen kellék, hiszen csak ezzel tudjuk elkeverni az ízesítő elemeket, ami által egységes és harmonikus ízvilágot tudunk elérni.
Mindenre akkor figyelünk fel, amikor hiányzik!
Ebbe a kategóriába tartozik az indepack.hu fa keverőpálcika is, hiszen amint kiválasztottuk a kedvünkre való italt a kávéautomatán és elkészült, a következő mozdulatunk a keverőpálca irányába történik. Automatikusan kevernénk is meg az italt, márpedig, ha az látjuk, hogy a keverőpálca tartója kiürült, akkor máris hiányérzetünk támad.
Honnan került Magyarországra a kávé?
Bár magát a kávét már ezer évvel ezelőtt is ismerték, elterjedése az 1500-as évekre tehető. Ekkor jelentek meg az első kávéházak, Magyarországra pedig a törökök hozták be a kávézás szokását.
Legenda is fűződik ehhez az időszakhoz. Thököly Imre fejedelmet magához hívatta a váradi pasa, hogy vendégül lássa. A menü végén Thököly éppen távozni akart, ekkor közölték vele, hogy “hátra van még a feketeleves”. A kávé felszolgálása után azonban már nem engedték útjára, hanem láncra verve vitték a börtönbe.
Hogy ez így volt-e, vagy sem, nem tudhatjuk, mindenesetre a szólás eredetét sokan innen származtatják.
Milyen kávékat kedvelünk leginkább?
A legtöbb ember az alábbi három kávétípust kéri a leggyakrabban: presszókávé, kapucsínó, latte. Nyilvánvaló, hogy ezeknek is léteznek variációi, sőt, az sem mindegy, hogy milyen kávébabból készül, és milyen eszközzel főzik le az italt.
A pörkölés is sokat számít, sőt, mondhatjuk azt, hogy egy remek kávébabot is tönkre lehet tenni egy nem megfelelő pörkölés során.
Ma már a kávéautomaták is kínálnak frissen őrölt kávét és készítenek el különböző ízesítésű italokat, például vaníliás vagy marcipános kapucsínót, az igazi kávécsodák azonban a kávéházakban készülnek, melyek közül egyesek akár több, mint 100 fajta kávékülönlegességet kínálnak.
Mivel kavarjuk meg a kávét?
Ahhoz, hogy egy egységes ízvilágot hozzunk létre, valamint a hőmérsékletet is homogenizáljuk, meg kell kavarnunk az italt. Korábban erre műanyag pálcikát kínáltak, viszont az ökoszemlélet erre a területre is megérkezett.
Ma már fa kavarópálcikát kapunk, amit különböző hosszúságokban gyártanak. A fa természetes anyag, nem szennyezi a környezetet. Könnyen megmunkálható, gyártásához nem szükségesek vegyszerek és egyéb környezetkárosító anyagok. Komposztálható, a szemetesbe dobva pedig hőenergiaként hasznosul.
Érdemes otthon is megpróbálkozni egy-egy finomság elkészítésével, egy mézes melange vagy egy jeges kávé nem is olyan ördöngösség, és milyen jólesik egy nehezebb nap után!
(x) hirdetői tartalom