fbpx
színes utcarészlet

Fez, a legidősebb marokkói királyi város (x)

Van egy napsütötte arab ország valahol Északnyugat-Afrikában, amely nagyon régi civilizációval és gazdag kultúrával büszkélkedhet. A kontinens egyik legszebb és egyben legmeghökkentőbb vidéke ez, hiszen lakóinak különleges szokásait meglepődve tapasztalják az oda látogató turisták.

Amikor 20 Celsius-fok alá kúszik a hőmérő higanyszála, a helyiek magukra öltik csinos kis szőrmemellényeiket, amelynek a „hideg” elleni védekezésen túl egyfajta státuszszimbólum szerepe is van. A gazdag emberek fejezik ki ilyen módon a vagyonosságukat, hiszen egy szegénynek még szőrméje sincsen.

Evőeszközként jobb kezük három ujja szolgál: a hüvelyk, a mutató és a középső ujj. Az emberek fürdőkád helyett lavórban vagy vödörben fürdenek, és WC papírt is csak a drágább szállodák vagy éttermek mosdóiban találunk.

Három város egyben

Ha Marokkóba utazol, feltétlenül el kell látogatnod Fez városába, garantáltan csodálatos élményekkel fogsz gazdagodni. Az ország harmadik legnagyobb városa évszázadokon át szellemi, kulturális és vallási központ volt.

A várost 789-ben alapította az Idríszida-dinasztia első uralkodója a Fez folyó partján, majd 809-ben fia a folyó túlsó partján hozott létre egy gyorsan fejlődésnek induló másik települést. Uralmuk után a város gyarapodása elakadt, és a Marinida szultánok alapítottak újonnan egy városrészt 1276-ban. Ők egyesítették ezt a három települést és adtak neki központi szerepet. Az óváros, azaz a medina 1981 óta az UNESCO világörökségének része.

A világ legnagyobb kiterjedésű medinája

Fez medinája tökéletesen alkalmas helyszín az eltévedésre. A szűk, labirintusszerű utcahálózat több ezer sikátorból áll, és fallal van körülvéve. Ha nem inspirál egy sötét helyen való elveszettség érzése, akkor is indulj útnak! Felejthetetlen és páratlan kalandban lesz részed. Vedd igénybe egy idegenvezető szolgálatait, ha végképp nem motivál az eltűnésed lehetőségének gondolata!

Az óvárosban nyüzsgő forgatagot találunk, árusok és turisták forgolódnak a bazárokban és a zegzugos utcákban. Ne felejts el fényképeket készíteni erről a mesés világról, ahol bőrtermékek, fűszerek és színes kerámiák sokasága vár új gazdájára! A bőrbazárban megismerkedhetünk a bőrkészítés évszázados hagyományaival, de készüljünk fel az erős szagokra!

Al Quaraouiyine Egyetem

Az Al Quaraouiyine Egyetem az azonos nevű mecsetben található. A világ legrégebbi egyetemét és könyvtárát 859-ben egy gazdag és jól képzett hölgy alapította. Vezető spirituális és oktatási központja lett aztán az iszlám aranykorának nevezett időszakban.

Ez egyben Afrika legnagyobb temploma is, amely 22 ezer hívő fogadására alkalmas. Az iszlám és a marokkói építészet tekintélyes épületegyüttese sajnos a turisták számára nem áll nyitva, csak kívülről csodálhatjuk meg lenyűgöző szépségét. Marokkó történelmének jó néhány különböző időszaka megjelenik a csodás épület egyes elemeinek stílusában.

Fez, ez a varázslatos város egykor az ország fővárosaként funkcionált, azonban sokak szerint ma is nevezhetjük a kulturális központjának.

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások